KOSGEB, Kobi Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) çağrıları kapsamında bu yıl ilk kez bir sivil toplum örgütüyle birlikte çalıştı. “İmalat Sanayi Sektöründe Dijitalleşme” başlıklı 2019 yılı proje teklif çağrısı, Türkiye Bilişim Derneği ile birlikte yürütülen ortak çalışmayla hazırlanırken, çağrıda bu yıl ilk kez, büyük veri, nesnelerin interneti gibi başlıklara yer verilecek.
SİBER GÜVENLİK DE VAR
Hürriyet'ten Eray Görgülü'nün haberine göre; KOSGEB’in üç ayrı başlıkta çıkacağı proje teklif çağrısının toplam bütçesi 450 milyon TL olarak belirlenirken, Çağrı 1 ve Çağrı 2 için 300 bin TL geri ödemesiz, 700 bin TL geri ödemeli olmak üzere her proje başına bir milyon TL’ye kadar destek sağlanabilecek. Çağrı 3’te ise 152 bin TL geri ödemesiz, 100 bin TL geri ödemeli olmak üzere proje başına toplam destek 252 bin TL olacak. Çağrı 1 ve 2’de işletmeler, büyük veri, nesnelerin interneti, otonom robot teknolojileri, akıllı sensör teknolojileri, eklemeli imalat teknolojileri, yapay zekaya dayalı siber fiziksel akıllı fabrika sistem ve bileşenleri ile siber güvenlik alanlarından birini veya entegre çalışmak kaydıyla birkaçını birlikte içeren yeni ürün ya da yazılım geliştirmek için proje sunabilecek.
KONGRELERDE SEKTÖRÜ DİNLEDİK
Çalışmanın altyapısını bu yıl içerisinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenledikleri KOBİ odaklı bilişim kongrelerinin oluşturduğunu belirten Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, çağrının ayrıntılarıyla ilgili şunları söyledi: “KOSGEB’in bugüne kadar sağladığı çeşitli teşvik ve destekler, sektöre can suyu verse de ekonomide ve teknoloji üretiminde istenen yaygın etkiyi yaratamadı. Küresel pazarda gelişmiş ülkelerde KOBİ’lerin ihracata katkıları incelendiğinde ABD KOBİ’lerinin ihracattaki payının yüzde 22, Almanya’nın yüzde 35, Danimarka’nın yüzde 33, Hindistan’ın yüzde 42, Japonya’nın yüzde 38 olduğunu görüyoruz.
İHRACATTAKİ PAYI ÇOK DÜŞÜK
Türkiye’de ise KOBİ’lerin payı yüzde 15 civarında. Bu rakamlardan da açıkça görüleceği üzere ülkemizdeki KOBİ’ler teknoloji geliştirmede ve üretmede ciddi sıkıntılar yaşamakta olduğu dolayısıyla da KOBİ’lerin dış ticaretteki etkinliğinin sınırlı olduğu görülüyor. Bizim KOSGEB’le çalışmamızın altyapısını bu yıl içerisinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlediğimiz KOBİ odaklı bilişim kongreleri oluşturdu. Sektörün talepleri ve beklentileri bu kongrelerde masaya yatırıldı.
KATMA DEĞER DE ARTACAK
Bu desteklerle, yerli ve yetkin teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterini genişletmeyi ve imalat sanayi KOBİ’lerinin, yerli teknoloji geliştiricilerle işbirliği yaparak dijitalleştirilmiş iş süreci sayısını arttırmayı amaçlıyoruz. Bu desteklerle, KOBİ’lerin ihracattaki payının yüzde 15’ten yüzde 25’lere çıkacağına inaniyoruz. KOBİ’lerin yaratacağı katma değerin de yüzde 27 seviyesinden en az yüzde 35 seviyelerine ulaşacağını öngörüyoruz.”
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR