Endüstri boyaları pazarında önemli yere sahip olan Akiş Boya, yangın geciktirici endüstriyel boya üretti.
Dünyaca ünlü boya üreticisi Carboline ile yaptığı lisans anlaşmasıyla Türkiye`de endüstri boyaları pazarındaki yerini daha da güçlendiren Akiş Boya, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği yüzde 9`luk büyüme oranını bu yıl yüzde 12`ye çıkaracak. Yıl sonuna kadar 1 milyon dolarlık ek bina ve makine yatırımı gerçekleştirmenin planlarını yapan firma, makine sanayi ve çelik konstrüksiyon gibi alanlara yönelik sanayi boyalarındaki iddiasını korurken Carboline ile yangın geciktirici boyalar, tren vagonu boyaları ve petro kimya tesislerine yönelik boyalarda da en çok tercih edilen firmalar arasında yer alıyor.
DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
kobiden.com`dan Zehra Oruç`un haberine göre; İyigüllü Şirketler Grubu`nun ağır sanayide daha fazla büyümek için Carboline`ın Türkiye`deki üretim ve satışını Akiş Boya bünyesinde gerçekleştirdiklerini belirten İyigüllü Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Melih İyigüllü, firma ile lisans anlaşması yaparak Türkiye`de 100 milyon doları bulan pazarda söz sahibi olmayı ve Carboline`in Rusya ve Türki Cumhuriyetlerdeki gücünü arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Carboline`ın yaklaşık 4 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın en büyük altıncı boya üreticisi olan RPM Holding bünyesinde yer aldığını hatırlatan İyigüllü, firmanın Amerika`daki nükleer santrallerin yüzde 80`ine boya verdiğini ifade etti.
BANKA KREDİLERİNİ KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...
Endüstriyel yangın geciktiricide iddialı
Melih İyigüllü, endüstriyel yangın geciktiricilerinin en iddialı oldukları ürün grubunu oluşturduğunu belirterek, bu yıl yangın geciktirici ürüne ağırlık vereceklerini söyledi. İyigüllü, Bu ürünler yangının gücüne göre 1-4 saat arasında etkisini koruyor. Yangın danışmanları çeliği inceleyerek ne kadar sürelik yangın geciktirici ürüne ihtiyaç duyulacağını belirliyor. Burada amaç, çeliğin yakılma derecesi olan 550 dereceden korumak. Çelik, ısı 550 dereceye geldiği zaman taşıyamamaya başlıyor. Bu üründe boya yanmıyor algısından çok, çeliğin belirlenen süre içerisinde yanmasının engellendiği ifade ediliyor. Bu da, itfaiye gelene kadar yapının yıkılmadan kalmasını sağlıyor şeklinde bilgi verdi. İyigüllü, jet yangınına dayanıklı boya sağlayan Türkiye`deki iki firmadan biri olduklarının da altını çizdi.
Irak büyük bir pazar
Geçtiğimiz yılı, `Carboline ürünlerini Türk pazarı ile birleştirme yılı` şeklinde değerlendiren İyigüllü, Türkiye`de ağır sanayiye yönelik boya pazarı yeni projelerle daha da büyüyecek. İçinde bulunduğumuz pazar 100 milyon dolarlık bir pazar. Önümüzdeki 5 yıllık hedefimiz bunun 25 milyon dolarını almak. Geçen yıl Carboline İsrail bize bağlandı. Türki Cumhuriyetlerin de bize bağlanacağını öngörüyoruz. Ayrıca Irak bizim için büyük bir pazar. Direkt değil ama indirekt olarak o bölgedeki varlığımız devam edecek dedi.
Ürün gamı yaklaşık 500 bin çeşit
Doğru ürünün tercih edilmesi ve doğru tekniklerle uygulanmasının ürün kalitesinde önemli olduğuna işaret eden İyigüllü, bu yıl başlattıkları Korozon Okulu projesine de değindi. İyigüllü, doğru boya seçimi, doğru boya uygulamalar ve tetkik teknikleri konusunda Türkiye`deki pek çok çelik ve taahhüt firmalarına eğitim verdiklerini söyledi. Ürün gamının yaklaşık 500 bin çeşit olduğunu ifade eden İyigüllü, ihracata yönelik de bir takım stratejik değişikliğe gittiklerii, bu yıl üretimin yüzde 8`ini ihracata kanalize etmeyi hedeflediklerini bildirdi.