Som Mısır, geçen yılın sonunda gerçekleştirdiği 3 milyon dolarlık makine yatırımıyla kalitesini üst seviyelere taşıdı.
Soslu mısır alanında yürüttüğü Ar-Ge araştırmaları sonucunda kendilerine ait mısır tohumu geliştiren Som Mısır, geçen yılın sonunda gerçekleştirdiği 3 milyon dolarlık makine yatırımıyla kalitesini üst seviyelere taşıdı. Son yatırımlarıyla Avrupa’nın bu alanda önde gelen ülkelerinin kalitesinin önüne geçme başarısı gösterdiklerini söyleyen Som Mısır Şirket Ortağı İrfan Şimşek, bu alanda ithalatı durdurmayı hedeflediklerini açıkladı. Bu yıl HACCP ve Helal Sertifikası almak için gerekli başvuruları yaptıklarını da bildiren Şimşek, bu sayede kalitelerini tescilleyeceklerini anlattı.
Sektöre 1975’te ağırlıklı bakliyat üzerine çalışarak adım attıklarını anlatan Şimşek, “Az miktarda kuruyemiş de çalışıyorduk ama bu alanda genellikle ithalat yapıyorduk. Sonra yeni ürün olarak ne üzerine çalışabiliriz diye düşünürken soslu mısırla tanıştık. 2003’te üretime başladık ve o günden beri de yalnızca soslu mısır üretiyoruz” dedi. kobiden.com haberine göre; üretimi 1650 metrekare kapalı alanda sürdürdüklerini belirten Şimşek, günlük 24 ton üretim kapasitesine sahip olduklarını dile getirdi. Şimşek, “2010’a kadar üretimimizin yaklaşık yüzde 20’sini ihraç ettik, bugün ise rakam yüzde 45’e ulaştı. 11 ülkeye ihracatımız var” dedi.
Kendilerine ait tohumları Çukurova Bölgesi’nde ektirdiklerini bildiren Şimşek, yıllık yaklaşık 5 bin ton ürün elde ettiklerini bildirdi. Türkiye’nin şu anda yıllık 6 bin ton civarında soslu mısır ithalatı bulunduğuna dikkat çeken Şimşek, “Amerika’dan getirdiğimiz aksamlarının tamamı krom olan makinelerimizle elde ettiğimiz kalite ile ithalatı engellemeyi planlıyoruz. Ayrıca yılbaşından itibaren ithal olarak ülkemize gelen soslu mısır kalitesinin önüne geçtik” diye konuştu. Yeni yatırımları öncesinde Türkiye’de 1500 ton yıllık satışla yaklaşık yüzde 30’luk pazar payına sahip olduklarını anımsatan Şimşek, yeni üretimle birlikte bu yıl 4 bin tona yakın ürün satarak pazardan yüzde 80 pay almayı hedeflediklerini vurguladı.
Yılsonuna kadar kapasitelerini artırıp günlük 40 ton üretime ulaşmayı hedeflediklerine dikkat çeken Şimşek, üretim alanlarını da 5 bin metrekareye çıkarmayı düşündüklerini, paralelinde de ekim alanlarını artıracaklarını söyledi.
Türkiye’de üretim kapasitesi olarak en büyük firma olduklarını savunan Şimşek, ürün fiyatlarının aynı kalitedeki diğer ürünlerden yüzde 30 daha uygun olduğunu söyledi. Şimşek, “Ayrıca, barbekü, tako, naco, peynirli, ketçaplı, acılı, bitki aromalı olmak üzere 7 çeşit ürünümüz var. Talepler doğrultusunda istenilen farklı soslar da hazırlayabilmekteyiz” dedi. Mısırla ilgili yeni bir ürün üzerinde Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğine de değinen Şimşek, bu çalışmalarını da 2015’te tamamlayacaklarını söyledi.