dunya.com'dan Gülay Soydan Pehlevan'ın haberine göre; KOBİ'lerin ihracat yapılanmalarında daha güçlü finansman ve rekabet gücüne ulaşmalarına yönelik çözümlerin konuşulduğu, "KOBİ'ler Sınırları Faktoring ile Aşıyor" buluşmalarının ikincisi Bursa'da gerçekleştirildi. Noyan Doğan'ın moderatörlüğünde yürütülen toplantıya; FKB Başkanı Osman Zeki Öger, FKB Başkan Vekili Zafer Ataman, Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras, FKB Faktoring Sektör Temsil Kurulu Üyesi Hulki Kara ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran panelist olarak katıldı. FKB Başkanı Osman Zeki Özger, yaptığı konuşmada, 2013 yılında kurulan FKB çatısı altında 66 faktoring, 28 finansal kiralama ve 12 finansman şirketi olmak üzere toplam 106 şirketin faaliyet gösterdiğini belirterek, "7200 çalışanı, 100 milyar TL'ye yakın aktif büyüklüğü, 156 milyar TL'yi geçen işlem hacmine sahip finansal kiralama, faktoring ve finansman sektörlerinin finans sistemi içindeki payı; öz kaynak büyüklüğüne göre yüzde 4.8; GSMH içindeki payı yüzde 8.1; kullandırılan kredide ki payı da yüzde 5.4." dedi. FKB olarak KOBİ'lerin en önemli sorunları arasında yer alan öz kaynak yetersizliği ve krediye erişim konularında farkındalık yaratarak; rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin artırılması, büyüme ve dış pazarlara erişiminin sağlanmasına yönelik destek amacıyla ciddi çalışmalar yaptıklarının altını çizen Özger, şunları kaydetti:
"750 bin KOBİ ile işbirliği içindeyiz. 2023 ihracat vizyonu çerçevesinde KOBİ'ler çok büyük bir rol üstleniyor. Gerek yerinde sağlanan üretim ve istihdam açısından gerekse ekonomik büyümenin bütün coğrafyaya yayılması açısından KOBİ'lerin güçlenmesi büyük bir önem arz ediyor. Bu açıdan KOBİ'lerin güçlenmesinde kredi imkanlarının çoğaltılarak rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerin artırılması ve dış pazarlara erişimlerinin sağlanması, yeni pazarlar yaratılması ve risklerin azaltılması gerekiyor. Faktoring tarafından sağlanan krediler ve ek destekler KOBİ'lerin güvenli büyümelerinde önemli bir itici güç olacaktır."
FKB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zafer Ataman da, faktoring sektörünün 2015 yılında 120 milyar TL ciroya ulaştığını dile getirerek, bunun 24 milyar TL'sinin ihracat faktoringinden geldiğini anlattı. Ataman, "66 şirket ile yaklaşık 95 bin müşteriye hizmet veren sektörümüz yaklaşık 300 bin alıcıya ulaşıyor. Fiili olarak Türkiye ihracatçısına 8.3 milyar TL fon kullandırıyoruz. GSMH içinde yüzde 6 paya sahip olan faktoring cirolarını yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
'BURSA, EXİMBANK HİZMETLERİNDEN EN FAZLA FAYDALANAN İLLERDEN'
Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras, Bursa'nın Türk Eximbank hizmetlerinden en fazla faydalanan illerden biri olduğuna dikkati çekerek, "Kredi ve sigorta rakamları birlikte değerlendirildiğinde, Bursa ihracatına yüzde 16'lık, diğer bir ifadeyle 1,4 milyar dolara yakın bir finansman desteği Türk Eximbank tarafından sunuluyor. Ayrıca 2015 yılında Türk Eximbank'ın nakdi kredi hizmetlerinden otomotiv (yüzde 33), tekstil (yüzde 25), makine (yüzde 7) ile kimya (yüzde 6) başta olmak üzere şehrin ihracat bileşimini oluşturan tüm sektörler pay alıyor" dedi.