MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Türkiye toplamıyla kıyasladığımızda, KGF kefaletinden yararlanan KOBİ'lerin yüzde 2,32'sinin Doğu Marmara'da olduğunu görüyoruz. KOBİ'lerin ilerleyen dönemlerde KGF enstrümanından finansman gereksinimi süreçlerinde daha çok yararlanmalarını temenni ediyoruz diye belirtti.
Yeni Şafak'ın haberine göre; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinden faydalanan KOBİ'lerin yüzde 2,32'sinin Doğu Marmara'da olduğunu bildirdi. Akbulut, yapmış olduğu yazılı açıklamada, kredi olanaklarına çok büyük işletmeler kadar basit ulaşamayan KOBİ'lerin teminat probleminin KGF kefaletiyle giderilebildiğini açıkladı . KOBİ'lerin, anlaşmalı bankalar ve diğer finans kurumları aracılığıyla KGF kefaleti için mürracaatta bulunabileceğine işaret eden Akbulut, kefalet üst limitinin 1 milyon lira olduğunu, bazı durumlarda 1, beş milyon liraya çıkabildiğini vurguladı. Akbulut, şu bilgiyi paylaştı: KGF, talep edilen kredinin en çok fazla yüzde 80'ine kadar kefalet veriyor. KGF'nin kefalet alanı bir hayli geniş. Leasing işlemleri dahil, KOBİ'lerin faaliyetlerinde kullandırılmak üzere her türlü nakdi ve gayri nakdi kredilere, kurulu işletme bulunması kaydıyla tarımsal krediler çerçevesinde organik tarım, besicilik, arıcılık, hayvancılık, sütçülük, peynircilik ve tarımsal teknoloji gibi alanlarda da kefalet verilebiliyor. 2014'te imzalanan protokollerle KGF, KOSGEB, TÜBİTAK ve TTGV'den takviye almaya hak kazanan işletmelerin teminat gösterme sorununa da çözüm getirdi. Desteklerden yararlanacak KOBİ'ler, talep edilen kefalet mektubunu artık bankaların yanında KGF'den de alabilecek. Bahsi geçen desteklerden yararlanmaya hak kazananlar, bu işleme yönelik başvurularını doğrudan alakalı KGF şubesine gerçekleştirebilecek.
Şube ağının genişletilmesine yönelik çalışıyoruz
Akbulut, KGF'nin Doğu Marmara'da 1994 ile bu Senenin haziran dönemini kapsayan 20, beş senelik zaman belli bir süre içinde Kocaeli'de 150, Sakarya'da 72, Düzce'de 21, Bolu'da 25 ve Yalova'da 7 olmak üzere 275 KOBİ'ye kefalet işlemi gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, 110, beş milyon liralık kefalet miktarı oluşturulduğunu aktardı. Aynı dönem aralığında KGF, Türkiye'de 11 bin 838 KOBİ'ye 4,18 milyar lira kefalet miktarı oluşturmuştur ifadesini kullanan Akbulut, şunları ifade etti : Türkiye toplamıyla kıyasladığımızda, KGF kefaletinden yararlanan KOBİ'lerin yüzde 2,32'sinin Doğu Marmara'da olduğunu görüyoruz. KOBİ'lerin ilerleyen dönemlerde KGF enstrümanından finansman gereksinimi süreçlerinde daha çok yararlanmalarını temenni ediyoruz. Bu kapsamda , KGF'nin bilinirliğinin ve kullanımının Doğu Marmara nezdinde artırılması için beş ilde mevcut bulunan yatırım takviye ofislerimiz aracılığıyla bilgilendirmeler ve yönlendirmeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Şube ağının genişletilmesine yönelik çalışıyoruz. Akbulut, kefalet taleplerinin Gebze'deki şube tarafından değerlendirildiğini kaydederek, Düzce, Bolu ve Yalova'da temsilcilik bulunmadığını bildirdi.