Ordu’da geçen yıl etkili olan zirai don nedeniyle fındığın yandığını ve rekoltenin azaldığını vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle üreticileri tarım sigortası konusunda uyardı
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, geçen yıl 30 Mart’ta Orta Karadeniz’de meydana gelen zirai dondan dolayı fındığın hasar gördüğünü ve üreticinin mağdur olduğunu hatırlatarak, tarım sigortası uyarısında bulundu. 5 Mart tarihine kadar üreticilerin bahçelerini sigorta yaptırmaları için çağrıda bulunan Cörüt, Geçen yıl 30 Mart’da don faciası yaşadık. Yaz mevsiminin tam başlangıcında kar yağdı, bundan dolayı üreticilerimiz tamamen zarar gördü. Tarım sigortası yaptırmayan üreticimizin yüzde 95’i mağdur oldu. Bu yıl 5 Mart’a kadar üreticilerimiz mağdur olmamak için sigortalarını yaptırsınlar. Üreticilerimiz bahçelerinde dumanlama sistemiyle zararı giderebildikleri kadar aza indirsinler. Dumanlamayı da mutlaka yapmaları gerekiyor dedi.
KAR YAĞINCA SİGORTA YAPTIRAN ARTTI
Don olacağı zaman hava tahminlerine göre hareket ederek üreticilere toplu sms mesajları attıklarını, basın yoluyla da üreticiyi bilgilendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Cörüt şunları söyledi:
Fındık üreticilerimiz sigortanın yanı sıra mutlaka bahçelerinde ateş yakarak dumanlama yapmalı. Ziraat mühendislerimiz alana çıkarak arazide fındık ürününün gidişatını, donu, yaprakların açımını, yeşermesini, gübrelemeye kadar tek tek inceliyor. Tarım Danışmanlarımızın raporları doğrultusunda üreticilerimizi uyarıyoruz. Kar yağışıyla birlikte sigorta yaptıran üreticilerimizin sayısı artmaya başladı. Ziraat Odamız ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde bu sigortayı üreticilerimiz yaptırabiliyor. Bunların sayısında geçen yıla oranla çok çok artış var. 5 Mart’a kadar bu artışın fazlalaşmasını bekliyoruz. 5 Mart’tan sonra sigorta yapılmıyor o yüzden üreticilerimiz sigortalarını yaptırsınlar diyoruz. Üreticilerimizin sigortalarını yaptırmaları çok önemli. Geçen yıl dondan dolayı ve rekoltenin düşük seviyesinden fiyatlar yükseldi. Şu anda serbest piyasada fındık 17 lira civarında. Fındık fiyatlarının inişi çıkışı tamamen rekolte ve hava şartlarına bağlı olduğu için bugünün şartlarında normal seyrinde devam ediyor.
Cörüt geçen yıl Ordu’da fındık rekoltesinin 66 bin ton, Türkiye’de ise 371 bin ton olarak gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.
ÇİFTÇİLER BAHÇELERDE DONA KARŞI DUMANLAMA YAPIYOR
DHA'dan Nedim Kovan'ın haberine göre; öte yandan Ziraat Odaları'nın uyarısı üzerine yüksek rakımlı mahallelerde çiftçiler ürünlerini muhtemel bir don olayından koruyabilmek için bahçelerde ateş yakarak duman çıkarıyor. Eski kullanılmayan araç lastiklerini gece yarısından sonra karla kaplı bahçelere taşıyarak burada yakıp dumanla bahçede hava sıcaklığını yükseltmeye çalışan çiftçiler bahçelerinin dondan etkilenmemesi için çaba sarf ediyor. 650 rakımlı Gerce Mahallesi’nde eksi 2 derecede soğuk havaya rağmen bahçede dumanlama yapan fındık üreticisi Cevdet Özbucak, Ziraat Odaları’nın uyarısı üzerine biz de bahçede ateş yakıp dumanlama yapmaya çalışıyoruz. Arazi büyük olduğu için hangi birine yapalım, bu işleri yapacak kişilerde azaldı, göç verdik gençler hep gurbette. Geçen yıl fındık dondan yandı para sıkıntısı var, paramız yok sigorta yaptıralım. Böyle tedbir alıp Allah’a dua ediyoruz inşallah faydasını görürüz, dondan bu yıl bahçelerimiz etkilenmez dedi.