Ayak ve ayakkabı sağlığını koruyan ürünler tasarlayan firma, 2014 yılında boy uzatan tabanlığıyla Türkiye’de bir ilke imza atacak.
Güner Ayakkabıcılık, dört nesil ayakkabı üretimine gönül veren Trakya göçmeni bir ailenin şirketi. Bu firma 1993 yılında şirketleşmesine karşın firmanın geçmişi uzun yıllar öncesine dayanıyor. Güner’in bu sektörle olan bağlantısı ailenin henüz göç etmediği dönemlere kadar uzanıyor.
Büyük bir titizlikle ürettikleri ürünlerini Beyazıt’ta tüketicilerle buluşturan firma, 2000 yılında ise ani bir karar alıyor. kobiden.com haberine göre; ayakkabı üretimine son veren şirket, artık ortopedi taban sanayisine yönelmeye başlıyor. Kimileri için hayata geçirilemeyecek bir risk gibi görünen bu karar firmanın bugün elde ettiği başarıların önünü açıyor. Tüm birikimlerini A-Ge çalışmalarına adayan firma, topuk dikeni sorununa çözüm üreten tabanlıktan kuzu kürklü ayakkabıya, numara küçültme petinden alüminyum tabanlara kadar çeşitli alanlarda farklı ürünler tasarlıyor. Ayrıca şirketin sürekli topuklu ayakkabı giymek zorunda olan iş kadınlarına özel ürünleri de bulunuyor. Şirketin bu faaliyetlerini yakından takip eden isim ise Güner Ayakkabı Genel Müdürü Fikri Er. Avrupa ülkelerinde ayak ve ayakkabı sağlığı konusunda yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Er, bugün geldikleri noktayı, projelerini ve hedeflerini KOBİDEN’E anlattı.
Şirketinizin kuruluş hikayesini anlatır mısınız?
Güner Ayakkabıcılık, 1993 yılında şirket haline dönüştü. Bu dönüşümden önce de biz zaten dört kuşaktır ayakkabı üretimi yapıyorduk. Bu mesleği ilk önce dedem Hüseyin Er başlattı ailede. Biz Trakya göçmeniyiz. Aslında dedemin babası da orada memleketin de bu işle uğraşıyormuş. Aile olarak yıllarca bu iş ile uğraştık.
Ortopedik taban sanayisine geçmeye nasıl karar verdiniz?
2000 yılına geldiğimiz zaman ayakkabı üretimini durdurduk. Türkiye’de bir açık olduğunu gördüğümüz ortopedik taban sanayisine yöneldik. Yurtdışından aldığımız orijinal örnekleri geliştirerek bu işe başladık.
Kaç çeşit ürünüz bulunuyor?
35’e yakın ürünümüz var. Bunların hepsi ayakkabı ile kullanılabilen, ayak sağlığına yönelik ürünler. Yani doktora gitmeden önce kullanılacak ürünler. Ayrıca doktor tavsiyesi ile satılan silikon tabanlıklarımız da var. Biz şirket olarak kişilerin ayak sağlığını korumalarına yönelik ürünler tasarlıyoruz.
En çok hangi ürünleriniz tercih ediliyor?
Topuk dikeni için 2009 yılında geliştirdiğimiz ve faydalı model tescilini geçtiğimiz yıl aldığımız bir ürünümüz var. Bu ürünün adı “topuk dikeni peti”. Normalde yurtdışında da bu sorunun çözümü için satılan ürünler var. Ama bizim tasarımımız daha farklı. Bu üründe eğer ihtiyaç hissedilirse, topukla temas halinde olan bölümün bir kısmı çıkarılabiliyor. Ve bu bölüm boş kalıyor. Ayrıca piyasadakilerin aksine bu ürün daha uzun süre kullanılması için tamamen doğal lateksten yapıldı.
Önümüzdeki yıl için faydalı model tescilini almayı düşündüğünüz ürünleriniz var mı?
Tabi ki var. Türkiye’de deri ve jel tabanlıkları tek biz yapıyoruz. Bu ürünlerin alt bölümünde yine doğal lateks kullanılıyor ve silikon jel takviyeli bir ürün. İsmi “silikon destekli tabanlık” olan ürünümüzün tasarımına geçen yıl başladık. Ar-Ge çalışmalarını tamamladıktan sonra patentini alacağız. Bu tamamen ayak sağlığına yönelik bir ürün. Diğer ürünlerden farklı olarak, topuktaki basıncın dağıtılmasını ve dolayısıyla da daha rahat yürümeyi sağlıyor.
İhracat çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Ürünlerimizin yüzde 60’ını ihraç ediyoruz. Özellikle Yunanistan’a uzun zamandır ürün gönderiyoruz. Almanya’da da bir iş ortağımız var. Çekoslovakya ve Norveç’e de yeni yeni ihracat yapmaya başladık. Bu firmaların çoğu fuarlarda tanıştığımız isimler.
Bu yıl sonu için ne kadarlık bir büyüme hedefliyorsunuz?
Her yıl, yüzde 7-8 oranında büyüme kaydediyoruz. Bu da bizim için yeterli. Çünkü birden bire yaşanan aşrı büyümenin kötü sonuçlar doğurabileceğini de biliyoruz. Biz üretimdeki hatalarımızı en aza indirip daha fazla ürün imal etmeyi planlıyoruz. Biz yıl sonuna kadar yüzde 10 oranında büyüme planlıyorduk, bunu da elde ettik.
Önümüzdeki sürece ilişkin projeleriniz neler?
2014 yılı için en gözde ürünümüz yükseltici tabanlık. Bu ürün kullanan kişinin boyunun 5 cm uzamasını sağlıyor. Botlara ve spor ayakkabılara kullanılabilen tabanlık, Türkiye’de de bir ilki oluşturacak. Genelde reklamlarda, piyasada boy yükselten silikon tabanlıklarla karşılaşıyoruz. Bu ürünlerin ise tamamı plastikten üretiliyor ve ayağa zarar veriyor. Hatta kullanan kişilerin boylarını 7 cm uzattığı söyleniyor. Bizim ürünümüz ise bunlardan oldukça farklı. Tabanlığımız hakiki deri olduğu için ayak ve ayakkabı ile bütünleşiyor, boyun 5 cm kadar uzamasını sağlıyor. 7 cm zaten sağlık için. Bu ayağın ve ayakkabının yapısının bozulmasına neden oluyor. Biz ise ayak sağlığına oldukça özen gösteriyoruz. Önümüzdeki yıl bu ürünün patentini alacağız ve üretimine başlayacağız.
Sektörün Türkiye’deki konumunu nasıl buluyorsunuz?
Ayakkabı üreticileri ayak sağlığı konusunda son 5 yıldır piyasadaki rekabetten dolayı fiyatları oldukça aşağı çektiler. Ayrıca herkes Uzakdoğu’dan gelen piyasadaki ürünlerin kalitesizliğinden şikayetçi. Malzemeye önem verilmiyor. Bu da ayak ve ayakkabı da çok fazla sorun yaşanmasına neden oluyor. O zamanda devreye biz giriyoruz. Bizim ürünlerimiz aslında ayakkabı satışını ve kullanımını destekleyen ürünler.
Yani bu ürünler ihtiyaç duyulduğunda olduğu gibi duyulmadığında da kullanılabilir. Ama ne yazık ki toplum bu tür bir bilince sahip değil. Yurtdışında ise ABD ve Almanya bu ayak ve ayakkabı sağlığı konusunda oldukça ileride. Yurtdışındaki ayakkabı mağazalarında ayak tabanlıkları muhakkak bulunuyor. Spor, klasik, günlük ayakkabı için farklı farklı tabanlıklar var. Ama ne yazık ki Türkiye’de perakende mağazaları bu konuya daha farklı bir gözle baktıkları için önem vermiyorlar.
Ayak ve ayakkabı sağlığına destek 35 ürünü bulunuyor
Iceman markasının; günlük giyim ve spor ayakkabılar için özel çok noktalı tabanlık, kadın ayakkabıları için özel deri ve vantuzlu tabanlık, ayakkabı numara küçültme pedi, topuk dikeni ve topuk düşüklüğü için özel silikon topuk, alüminyum alaşım, ısı yalıtımı için özel alüminyum tabanlık, doğal kuzu kürkünden imal edilmiş anatomik iç tabanlık gibi farklı alanlarda toplam 35 ürünü bulunuyor.
Yurtdışında gördüğümüz ürünleri Türkiye’ye uyarlıyoruz
Fikri Er, “Ürünlerimizi tasarlarken ortopedi uzmanlarından destek alıyoruz. İki ortopedi uzmanı ile birlikte çalışıyoruz. Avrupa ülkelerinde gördüğümüz ürünleri geliştiriyoruz. Örneğin arc takviyeli ortopedik tabanlık isimli ürünümüzü tasarlarken ABD’de gördüğümüz başka bir üründen esinlendik. O ürünün örneğini aldık ve içeriğinde bulunan maddeleri geliştirdik. Bahsettiğim ürünün alt kısmındaki malzemenin üretimi Türkiye’de yapılmadığı için bu malzeme İspanya’dan geliyor. Özelliği ise teri tamamen emmesi ve buhar haline getirmesi” dedi.