Türkiye’de yaklaşık 13 milyon abonenin olduğu sabit telefon alanındaki numara taşıma izni KOBİ’ler için fırsat oldu.
Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) 9 Mayıs 2009 tarihinde verdiği izin sonrasında 100’den fazla firmanın faaliyet gösterdiği yeni bir alan oluştururken, faaliyet gösteren numara taşıma firmalarının büyük çoğunluğunun ve bu hizmeti alan işletmelerin KOBİ’lerden oluşması dikkat çekiyor.
BTK’nın sabit numara taşımaya izin vermesiyle birlikte atağa kalkan KOBİ düzeyindeki ses operatörleri büyük hız kaydederek kurumsal şirketlere büyük avantajlar sağlamaya başladı.
TÜM GSM TARİFELERİNİ KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...
“Yoğun gelen çağrı trafiği yaşayan işletmeler için tasarlanmış VoIP tabanlı çağrı sonlandırma işlemi” adı verilen numara taşımada bazı ses operatörü firmalar, büyüklerle rekabet etmeye başlarken, numarasını bu operatörlere taşıyan kurumlar da büyük avantajlar kazanıyor. Her numara için 25 TL sabit ücret ödeyen bir kurumun, 30 hattı olması durumunda, sadece sabit ücret gideri aylık 750 TL’yi buluyor. Ayrıca bu firmalar görüşme ücretlerinde de yüzde 50 indirim sağlıyor.
DEUTSCHE TELEKOM ÖRNEĞİ
OMS Telekom Genel Müdürü Fatih Özdemir, Türkiye’de 13 milyon sabit numara olduğunu belirterek, “Numara taşıma için çok büyük bir pazar var. Yurt dışında Almanya`da bu iş başladığı zaman Deutsche Telekom yüzde 50 pazar kaybetti. Yani numaraların yarısı taşındı” dedi.
Mobil operatörlerdeki numara taşıma yavaşlarken, BTK’nın izin vermesiyle birlikte sabit numara taşımanın hız kazanmaya başladığını ifade eden Özdemir, bireysel bazda numara taşıyanlar olmasına rağmen daha çok çağrı merkezleri, yüksek ölçekli firmalar, hastaneler, yoğun trafiği olan özel kurumsal müşterilere yönelik hizmet verdiklerini belirtti.
Özdemir, “Numarasını bize taşıyan kurumlara büyük avantajlar sunuyoruz. Öncelikle tek numara üzerinden yüzlerce hat kullanılmasına imkan tanıyoruz. Ayrıca sabit ücret de almıyoruz. Örneğin 30 adet numarası olan bir şirketin, 25 TL’lik sabit ücret için sadece ayda 750 TL’lik sabit ücret gideri oluyor. Görüşme ücretleri ise bizde yüzde 50’ye varan oranlarda daha hesaplı. Numarasını bize taşıyan bir kurum, aylık binlerce TL’lik avantaj sağlıyor” diye konuştu.
YÜZDE 100 TÜRK ŞİRKETİ Yüzde 100 Türk sermayeli olan OMS Telekom, aylık iki milyon dakika ses üretimine ulaştı. OMS Telekom Genel Müdürü Fatih Özdemir, “Kurulduğumuz 2011 yılının sonunda 500 bin dakika ses üretir konumdaydık. 2012 yılı sonunda ise bir milyon dakikaya ulaştık. Şu anda ise yıl bitmeden iki milyon dakika ses üretimi gerçekleştirir olduk. Yıl sonuna kadar üç milyon dakikayı aşmayı hedefliyoruz. Yani her yıl katlanarak büyüyoruz” dedi.
TEK NUMARADAN YÜZLERCE ÇAĞRI SAĞLIYORUZ
Şu anda bireysel kullanıcılara hitap etmeyen uygulama hakkında bilgi veren Fatih Özdemir, şunları söyledi: “Bizim yaptığımız numara taşıma sistemi kurumsal müşteriler için geçerli. Yani bünyesinde en az 30 – 40 hat kullanan kurumsal şirketlere hizmet veriyoruz. Tek numara üzerinden yüzlerce hat kullanılmasına imkan tanıyoruz. Örneğin bir numara için operatöre ödenen sabit ücret 25 TL iken, 30 adet numara kullanan bir kurumun aylık sadece sabit ücrete ödeyeceği para 750 TL gibi bir rakama ulaşır. Halbuki numarasını bize taşıyan bir kurum için sabit ücret ortadan kalkıyor. Üstelik görüşme ücretleri de yüzde 50’ye yakın bir avantaj sağlıyor. Ayrıca tek numara üzerinden yüzlerce hat açabiliyoruz”