Manisa'yı gururlandıran haber

1dk okuma

Manisa Dünya Ekonomik Forumun raporunda örnek gösterildi

Haberin Devamı

 

DÜNYA Ekonomik Forumu, 'Şehirlerin Rekabeti' başlıklı raporunda Manisa'yı örnek gösterdi.

Türkiye'den sadece Manisa'nın örnek gösterildiği raporda kentin yabancı yatırımcıyı çekme ve diğer şehirlerden ayrışmadaki başarısına dikkat çekildi. Vali Erdoğan Bektaş, bu başarının sürpriz olmadığını söylerken, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Coşkun gurur duyduklarını ifade etti.

DHA'dan Nermin Uçtu'nun haberine göre; Manisa'nın en iyi yatırım yapılacak Avrupa kenti seçilmesinin ardından ekonomik olarak gururlandıracak bir rapor daha yayınlandı. Dünya Ekonomik Forumu, kendi internet sitesinde, 'Şehirlerin Rekabeti' başlıklı raporunda kendi ekonomilerini ülkeleri ve diğer kentlerle ayrıştırarak büyük gelişme sağlayan kentler örneğine Türkiye'den Manisa'yı gösterdi. Manisa sağladığı ekonomik başarıyla Yabancı yatırımcıyı çekme ve başarı başlığı altında örnek olay olarak incelendi. Manisa'nın organize sanayi bölgesi, tarım ve turizm faaliyetleriyle daha da öne çıkacağına vurgu yapıldı.

'Manisa için sürpriz değil'

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Dünya Ekonomik Forumu'nun açıkladığı raporun kendilerini çok sevindirdiğini dile getirdi. Manisa'nın rakibinin Türkiye'de aranmaması gerektiğine dikkat çeken Vali Bektaş, kentin gelişmişliğinin 5 yıl sonra daha net şekilde görüleceğini söyledi. Rapordaki örnek gösterilmenin sevindirici olduğu kadar ürkütücü de olduğunu kaydeden Bektaş, Çünkü beklentiye sağlıklı cevap verebilmemiz gerekir. Manisa'nın içinde bulunduğu durum, devam eden altyapı yatırımları yakın gelecekte bölgenin alacağı şekil ve potansiyeli değerlendirildiğinde bu hiç sürpriz değil dedi.

'Rezil oluruz, işi batırırız'

Kentte yaşayan insanların bu gelişmişliğe uygun hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Vali Bektaş, şöyle devam etti:

Eski alışkanlıklarımızla, reflekslerimizle bu şehri yönetmeye çalışırsak bu beklentiyi karşılayamayız, rezil oluruz, işi batırırız. Potansiyel olarak Türkiye standartlarının üzerine çıkmış, büyük bir gelecek Manisa'yı bekliyor. Bu geleceğe uygun şekilde bilinçli davranmalıyız. Bu ağır bir sorumluluk.

'2023'teki hedeflere şimdiden ulaştık'

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Coşkun da büyük bir gurur duyduklarını ifade etti. Coşkun, Dünya Ekonomik Forumu'nun bu raporunun ardından Manisa'nın zaten var olan yatırımcı kapasitesinin daha da artacağına vurgu yaptı. Coşkun, İhracatta, 9 senedir yedinci sırada, işsizlikte 4.3 ile üçüncü sıradayız. 2023'teki hedeflere şimdiden ulaşmış durumdayız. Yan sanayimiz çok güçlü. Üretilen mallarımızı Avrupa'nın içlerine taşıyabilecek BALO Projesi'ni hayata geçirdik. Yatırım açısından cazip durumda olduğumuzdan dolayı ödüller alıyoruz. Bütün bunlar bu sonuçları doğuruyor. Bu başarının elde edilmesinde katkısı olan sanayici ve iş adamlarını yürekten kutluyorum. Bu bizim için gurur verici bir tablo. Singapur gibi örnekler arasında Manisa'nın olması bizi çok mutlu ediyor. Bu gelişme yabancı yatırımcının daha da dikkati çeker. Zaten cazip bir kentiz ama daha da yukarıya taşıyacaktır dedi.

Raporda neler var?

Raporda şu bilgilere yer verildi:

Manisa kendisine ekonomik büyüklük ve gücünü veren önemli nüfus barındıran ilçelere sahip. Kentin hakim sektörü sanayi ancak Akhisar, Salihli ve Turgutlu gibi birkaç ilçesi tarım ve yardımcı sanayilerde uzmanlaşmış. Sonuçta bölgedeki komşu ekonomik merkezlerden farklı olarak Manisa, sanayi, tarım ve hizmet sektörlerini içeren daha çeşitli bir ekonomik yapıya sahip olmakla övünüyor. Geçen 20 yıl boyunca Manisa kendi high-tech sanayi üretimini geliştirdi. 1990'ların ortalarında Manisa'daki firmalar tarafından yıllık tescil ettirilen patent sayısı firma başına ortalama 5'ten azdı. 2010 itibarıyla ortalama 90'a çıktı. Benzer şekilde 1990'ların ortalarında Türkiye'deki en büyük bin firma sıralamasında Manisa'dan sadece bir firma varken sayı şimdi 29. İldeki yedi bölgeyle sanayi bölgeleri bu dönüşümün temel yönlendiricisi. Merkezde bulunanı ise Türkiye'nin istihdam üreten en büyük 7'nci sanayi bölgesi. Elektronik, makine ve otomotiv şu anda Manisa'nın önde gelen sanayi sektörleri haline geldi. Manisa'nın yatırım ortamı yüksek ölçüde rekabetçi bir ortam. 2005 yılında yabancı yatırımlar için en iyi Avrupa kenti olarak adlandırılmış, 200 Avrupa kenti arasında tacı kapmıştı. Manisa'nın başarısına katkıda bulunan karakteristiklerden bazıları sanayi altyapısı (özellikle enerji altyapısı), İzmir limanına nispeten yakın bir yerde bulunması ve dünya çapında, yüksek kaliteli iş hizmetleri ortamının hızlı gelişimi. Manisa büyük Avrupalı firmaları kendine çekti. Manisa'da sanayi ilerlerken kent aynı zamanda tarımda da olumlu bir iz bıraktı. Türk kentleri arasında Manisa sebze üretiminde 6'ncı, hayvan yetiştiriciliğinde ise 5'inci. Aynı zamanda hızla bir turist cazibe merkezi haline geldi, ziyaretçi sayısı 1995-2013 arasında 4 kat arttı. Manisa'nın başarılarından hiçbiri halkının ve özel sektörün işbirliği ve katılımı olmadan gerçekleştirilemezdi. Siyasi liderliğin yanı sıra iş alemindeki birlikler de Manisa'yı rekabetçi hale getirmek için katkıda bulundu. Manisa Türkiye'deki yerli ve yabancı yatırımcılar için yerini bir tercih hedefi olarak hızla almıştır. Burası işte transformasyonu izlemek için bir yer.

Haberle ilgili daha fazlası: