Aksu Seracılık Meyvecilik Tarım Gıda Makine Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ, bu yıl 300 bin ceviz fidanı aşılamayı hedefliyor.
Sütçü İmam Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ihaleyle Maraş-18 ile Sütyemez-1 ceviz çeşitlerinin üretim hakkını alan Aksu Seracılık Meyvecilik Tarım Gıda Makine Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ, bu yıl 300 bin ceviz fidanı aşılamayı hedefliyor.
kobiden.com'dan Ali Eskalen'in haberine göre Ceviz fidanı yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren Kahramanmaraş merkezli Aksu Tarım'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ciğer, bölge ve rakıma göre her tür ceviz fidanını ürettiklerini belirtti. Ciğer, Ayrıca kiraz bahçemizi aşı kalemi kaynağı olarak kullanarak, çeşidinden emin olduğumuz klon amaçlı yarı bodur kiraz fidan üretimine de başladık. Tercihimizi tüplü fidan üretiminden yana kullanıyoruz. Bu da müşterilerimize yılın her ayında fidan dikme imkanı sağlıyor dedi.
Süs bitkilerine yönelik üretimimizi artıracağız Bu yıl 300 bin ceviz fidanı aşılamayı hedeflediklerini açıklayan Ciğer, Yeni başladığımız süs bitkileri üretimini de artıracağız. Gül ve sarmaşık gurubu bitkileri üretiminde geçen yıl 150 bin adete ulaştık. Söz konusu rakamı bu yıl 225 bin adete çıkarmayı hedefliyoruz diye konuştu. Kahramanmaraş Kağıt Sanayi AŞ’nin grup firmaları arasında yer alan şirketlerinin 2003 yılında kurulduğunu anlatan Ciğer, 2011’e kadar çeşitli tarım faaliyetleriyle ilgilendiklerini söyledi. Bu tarihte Sütçü İmam Üniversitesi tarafından üretim hakkı ihaleye çıkartılan Maraş-18 ile Sütyemez-1 ceviz çeşitlerinin üretim hakkını aldıklarını ve ceviz fidanı üretimine başladıklarını anlatan Ciğer, Üretimimizi Kahramanmaraş’taki 16 bin metrekarelik alana sahip sera ve 100 bin metrekarelik açık alana sahip yerimizde yapıyoruz. Ayrıca Kaman-1, Şen-1, Şebin, Bilecik gibi yerli çeşitler ile Chandler, Franquette, Fernor, Fernette, Pedro gibi çeşitleri de üretiyoruz bilgisini verdi.
Ceviz yetiştiriciliği konusunda üreticilere tavsiyelerde de bulunan Ciğer, cevizin bakım maliyetinin diğer ağaçlara göre az olduğunu, fazla gelir getirdiği ancak üreticiler arasındaki yaygın algının aksine cevizin 3 yaşında 20, 5 yaşında 50 kilo veren, sulamaya ve budamaya ihtiyaç duymayan bir fidan olmadığının altını çizdi. Bodur ceviz isimli bir türün olmadığını söyleyen Mustafa Ciğer, doğru yere dikim yapılması halinde 30 santimetrelik bir ceviz fidanın bir yıl içinde 3 metreye ulaşabileceğini dile getirdi.