Başbakan Ahmet Davutoğlu, gelecek hafta parti içerisinde bir yazım ekibi kurarak, AKP'nin yeni anayasa teklifini yazmaya başlayacaklarını belirterek, başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa tekliflerini en geç Haziran'da Meclis'e sunacaklarını açıkladı.
Reuters'in haberine göre; TBMM'deki dört partinin katılımıyla kurulan Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun geçtiğimiz ay AKP ve CHP'li üyeler arasındaki başkanlık sistemi tartışması nedeniyle dağılmasının ardından, Meclis Başkanı İsmail Kahraman partileri yeniden komisyon çalışmalarına katılmaya davet etmişti. Ancak komisyon bugüne kadar yeniden biraraya gelemedi.
AKP komisyonun biraraya gelmemesi durumunda kendi anayasa teklifini Meclis'e sunacağını duyurmuştu.
Davutoğlu AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, "Gelecek hafta yazım heyeti kurarak anayasa teklifimizi yazma kararı aldık. Başkanlığı gündeme getiren kapsamlı anayasa değişikliği için her türlü adımı atacağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP yapılacak yeni anayasada yönetim şeklinin parlamenter sistemden başkanlık sistemine dönüştürülmesini isterken, Parlamento'daki üç parti de bu öneriye karşı çıkıyorlar.
Davutoğlu yeni anayasa teklifleri konusundaki zamanlamayla ilgili de, "Önümüzdeki bir ayda çalışmaları tamamlayıp Nisan ayı sonunda teklifimizi sunmayı düşünüyoruz. Mayıs ya da Haziran ayında Meclis'te yeni anayasa teklifimizi gündeme getireceğiz" diye konuştu.
Erdoğan, Pazar günü TRT'de katıldığı bir programda, AKP ile MHP arasında anayasa konusunda azami müştereklerin bulunduğunu söyleyerek, iki partinin biraraya gelmesi durumunda "yerli ve milli bir anayasanın" yapılacağını vurgulamıştı.
Ancak MHP'li yetkililer başkanlık sistemi önerisine olumlu ve sıcak bakmayacağını birçok kez açıklamışlardı.
Meclis'te 317 sandalyesi bulunan AKP'nin, oy kullanma imkanı bulunmayan Meclis Başkanı da hesaba katıldığında, olası bir anayasa değişikliğini tek başına referanduma dahi taşıyabilmesi için en az 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunuyor.
Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda Meclis'e sundukları teklifle ilgili olarak da Davutoğlu, "CHP ve MHP olumlu yaklaşırsa dokunulmazlıklarla ilgili teklifi TBMM'ye sevk edeceğiz. Onlar destek vermezse kendi teklifimizi yine de sunacağız" ifadesini kullandı.
Davutoğlu geçtiğimiz hafta başında yaptığı açıklamada, Meclis'te bekleyen 500'ün üzerindeki dosyayla ilgili dokunulmazlıkların anayasaya geçici bir madde eklenerek kaldırılması çağrısı yapmış ve siyasi partilerden yanıt vermelerini istemişti.
Meclis'teki üç muhalefet partisi de dokunulmazlıkların sadece kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılmasını isterken, MHP bunun dışında "PKK ile ilişkili" gördüğü HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının öncelikle kaldırılması konusunda AKP'ye destek verebileceğini açıklamıştı.
Ankara ve İstanbul'un ardından Brüksel'de de canlı bomba saldırılarının yaşanmasına değinen Davutoğlu bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
"Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den başlar, Türkiye'nin güvenliği için de Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge şart...Avrupa'nın bölge güvenliğini sağlayabilmek için Türkiye'den başka ortağı yok."
Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün sabah havalimanına ve bundan kısa süre sonra bir metro istasyonuna yapılan intihar saldırısında en az 30 kişi öldü. Saldırıları İslam Devleti (İD) örgütü üstlendi.