Anayasa değişikliği teklifinde kritik maddeler kabul edildi

1dk okuma

TBMM Genel Kurulu'nda ele alınmaya devem edilen başkanlık sistemini öngören 18 maddelik anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmelerinde dün gece altı , yedi ve sekizinci maddeler kabul edilirken, ilk turun bu hafta sonu tamamlanması ve daha kritik görülen ikinci turun gelecek hafta yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

AKP'nin MHP ile uzlaşıyla hazırlayarak Meclis'e sunduğu teklifin ilk tur görüşmelerine Genel Kurul'da dün gece de devam edildi. Reuters`ın haberine göre; teklifin altıncı maddesi 343, yedinci ve sekizinci maddeleri ise 340 oyla kabul edildi. Anayasa değişikliklerini referanduma taşıyabilmek için en az 330 oy gerekiyor.

Kabul edilen altıncı madde ile TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesinde değişiklik yapılarak, yasamanın belli bir konuda Meclis araştırması yapması, genel görüşme açarak Genel Kurul'da görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor.

Yedinci maddeyle ise cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Bu çerçevede cumhurbaşkanı partisinin genel başkanı da olabilecek. Madde ayrıca anayasanın, cumhurbaşkanının nitelikleri ve tarafsızlığına ilişkin maddesi ile seçimine yönelik maddeleri de düzenliyor.

Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine dair düzenlemeleri içeren sekizinci madde ileyse cumhurbaşkanına, devlet başkanı sıfatı getiriyor.

Haberin Devamı

Bugün 1400'ten itibaren çalışmalarına devam edecek TBMM Genel Kurulu'nda, AKP'nin günde üç madde geçirme hedefi çerçevesinde 9, 10 ve 11. maddelerin ele alınması bekleniyor.

Dokuzuncu madde ile cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

Onuncu maddede ise cumhurbaşkanının seçilmesinin ardından kendisine bir veya birden fazla yardımcı atayabileceği hükmü yer alıyor.

Kamuoyunda çok tartışılan cumhurbaşkanı ve Meclis'in birbirini karşılıklı feshedebilmesi düzenlemesi ise 11. maddede yer alıyor. Buna göre TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek ve bu durumda TBMM seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde de yine her iki seçim birlikte düzenlenecek.

Teklifin AKP'nin arzu ettiği gibi her gün üç maddesinin kabul edilmesi halinde bu hafta sonu ya da en geç hafta başında ilk tur görüşmelerin tamamlanması bekleniyor. İlk turun bitmesinin ardından iki tam gün görüşmelere ara verilecek.

Anayasa değişikliği görüşmelerinin ikinci turunda teklifin tümü ve maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak ve konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek. Ancak birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.

Haberin Devamı

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Haberin Devamı

Bu arada teklifin ilk tur görüşmeleri devam ederken, diğer taraftan düzenlemenin TBMM'den geçmemesi durumunda erken seçime gidilebileceğine ilişkin tartışmalar da sürüyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de görüşülmekte olan başkanlık sistemini öngören anayasa değişiklik teklifinin Meclis'te reddedilmesi halinde genel seçime gidilmesi gerektiğini söylemişti.

Bu açıklamanın hemen ardından da TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Mustafa Şentop, başkanlık sistemini öngören anayasa değişiklik teklifinin Meclis'te kabul edilmemesi halinde seçim olacağını kaydetti.

Erken seçim tartışmaları ile ilgili son açıklamayı ise CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel dün gece yaptı. Özel, rejimin değiştirilmesine kalkışılmaktansa, olası bir erken seçime parti olarak tam destek vereceklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası: