Yılın ilk günü piyasalar karıştı !

2dk okuma

Asya piyasalarında yılın ilk işlem günü sert düşüşler yaşanırken, Borsa İstanbul'da kayıp yüzde 2'yi aştı. Dolar/TL ise, 2,95 TL'nin üzerini gördü.

Haberin Devamı

Çin’de borsalarda yüzde 7’ye yakın düşüşler görüldü. Çin’de yaşanan sert düşüşlerin etkisiyle borsada işlemler durduruldu.

Çin'in gösterge endeksi CSI300'de 2016 yılının ilk seansında düşüşün yüzde 7'ye varmasının ardından işlemler günün geri kalanında durduruldu. Hisselerdeki satışlar, Çin'de imalatın üst üste 10'uncu ay daraldığını gösteren verilerin ülke ekonomisinin 2016'ya daha istikrarlı gireceği beklentilerine darbe vurmasıyla hızlandı. Ayrıca yatırımcılar geçtiğimiz yaz yaşanan piyasa çöküşü sırasında belirli şirketlerin en büyük hissedarlarına yönelik uygulanan hisse satış yasağının sona ereceği tarihin yaklaşmasıyla ellerindeki hisseleri çıkarıyor.

BORSA İSTANBUL SERT DÜŞTÜ

Borsa İstanbul, Çin imalatında üst üste onuncu ay daralmanın yaşandığını gösteren veriler ve Suudi Arabistan-İran geriliminin artması üzerine yurtdışında yaşanan satışlara paralel olarak güne negatif başlarken gün içerisinde en düşük 69 bin 880 puanı gördü.

Borsa İstanbul 100 endeksi günü 1208 puanlık düşüşle 70 bin 518 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1,69 oranında değer kaybetti.

Haberin Devamı

DOLAR/TL YÜKSELİŞTE

 

##$$DOVIZWIDGET##$$

Suudi Arabistan-İran gerginliği, olumsuz Çin verisi ve beklentilerin üzerinde enflasyon ile dolar/TL 2.9650'yi aştı.

Suudi Arabistan ve İran arasında artan gerginlik ve Çin verisi gelişmekte olan piyasaların yeni yıla olumsuz başlamasına neden olurken, beklentilerin üzerinde artan enflasyon verisinin de etkisiyle dolar/TL 16 Aralık'tan bu yana en yüksek olan 2.9650'yi aştı.

Bir bankacı, "Hem global bazda hem de lokal olarak piyasada hava oldukça kötü. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumsuz performansı görünce TL'deki hareket normal, üstelik enflasyon verisi de oldukça kötü geldi. Global tarafta ise dolar güçlülüğü söz konusu" dedi. Başka bir bankacı da dolar/TL de önce 2.9750 sonrasında ise 3 seviyesinin izlendiğini söyledi.

JAPONYA İKİ BUÇUK AYIN DİBİNDE

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Avustralya, Japonya ve Güney Kore ile Hindistan’da da borsalarda düşüşler görüldü. Japonya Nikkei endeksi de yüzde 2.6 düşerek iki buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi.

Borsalarda sadece enerji hisselerinin yükseldiği, bunun da petroldeki hafif rallinin etkisi olduğu belirtildi.

NEDEN DÜŞTÜ?

Haberin Devamı

Analistlere göre Çin borsalarında yaşanan ‘Kara Pazartesi’nin birden fazla nedeni var.

Bunların başında haftasonu açıklanan ve beklentilerin altında kalan imalat rakamları etkili.

Çin'de imalat sektörü PMI 10 aydır 50 puanın altında seyir ediyor. 

Çin'de Caixin İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI),  Aralık ayında da 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalarak daralmaya işaret etti. Son 10 aydır 50 puan seviyesinin altında gerçekleşen PMI Aralık ayında, Kasım ayındaki 48,6 puanın altına  inerek 48,2 puan oldu. 

YUAN DOLAR KARŞISINDA 5 YILIN DİBİNDE

Haberin Devamı

Çin Yuanı, Nisan 2011'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Çin Merkez Bankası bugün Çin Yuanı'nın ABD Doları karşısındaki değerini Mayıs 2011'den bu yana görülen en düşük seviyede belirlerken, spot piyasada ise Çin Yuanı, ABD Doları karşısında 6,5248'a kadar  geriledi.

Şu sıralarda ise parite 6,5186 seviyesinden işlem görüyor.

Haberin Devamı

PETROL VE ALTIN YÜKSELİŞTE

##$$ALTINWIDGET##$$

Petrol fiyatları en büyük ham petrol üreticileri Suudi Arabistan ve İran arasında artan gerilimin arz miktarını düşürebileceği haberleriyle beraber 2016'nın ilk işlem gününe hızlı bir yükselişle başladı.

Brent ham petrolünün varil fiyatı bugün 1 doların üzerinde bir artış göstererek 38.50 doları görmesinin ardından gevşeyerek 38.10 dolara inerken, yine de yüzde 2 yukarıda seyretti. ABD ham petrolünün varil fiyatı ise 77 sent artışla 37.81 dolar oldu.

Altın fiyatları Suudi Arabistan ve İran arasında yükselen jeopolitik tansiyonun ardından güvenli liman talebiyle beraber yükseldi.

Haberin Devamı

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 yükselerek 1,064.40 dolardan işlem gördü.

Haberle ilgili daha fazlası: