Gümüş 12 yılın zirvesini test etti... Emtia piyasaları yükselişini sürdürdü

2dk okuma

Emtia piyasası Çin teşvikleri ve jeopolitik riskler ile pozitif seyirde. Gümüşün onsu 33 dolar seviyesine dayanarak aralık 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

Haberin Devamı

Emtia piyasasındaki fiyatlamalarda ürün bazlı ayrışmalar görülse de yükseliş eğilimi geçen hafta da sürdü.

Çin'in teşvikleri ve jeopolitik risklerin etkisi bu eğilime önemli katkı sağlarken, ABD'deki liman işçilerinin eylemi de arz endişelerini artırarak yükselişleri etkileyen başka bir unsur oldu.

ABD'nin doğusunda ve güneyindeki limanlarda çalışan işçilerin, maaş artışı talebi ve otomasyon konularında işverenlerle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle başlattıkları grev tedarik zincirinde aksamalar olabileceğine dair endişeleri artırdı.

Daha sonra limanlarda çalışan işçilerin grevi, sendika ile işverenlerin ücretler konusunda geçici anlaşmaya varmasıyla üçüncü günde son buldu. Analistler, söz konusu grevin emtia piyasasında arz endişelerine neden olduğunu söyledi. 

GÜMÜŞÜN ONSU 33 DOLARA DAYANDI

Haberin Devamı

Geçen hafta ons bazında altın yüzde 0,2, platin yüzde 1,3, paladyum yüzde 0,1 değer kaybederken, gümüş yüzde 1,9 değer kazandı.

Gümüşün onsu 32,95 dolarla Aralık 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve ABD'de açıklanan istihdam verilerinin Fed'in sert faiz indirimleri yapmayacağına yönelik öngörüleri güçlendirmesi, geçen hafta altın fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

Fed Başkanı Powell, geçen hafta Ulusal İşletme Ekonomisi Derneğinin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin genel olarak sağlam durumda bulunduğunu ve bunu korumak için Fed'in araçlarını kullanma niyetinde olduğunu ifade etti.

"İleriye baktığımızda, ekonomi genel olarak beklendiği gibi gelişirse, politika zamanla daha nötr bir duruşa doğru ilerleyecektir ancak önceden belirlenmiş bir yolda değiliz." diye konuşan Powell, Federal Açık Piyasa Komitesinin faiz oranlarını hızla düşürmek için acele etmediğini kaydetti.

Powell, iş gücü piyasası koşullarında daha fazla soğumaya ihtiyaç olduğuna inanmadığını ifade ederek, ekonomi beklendiği gibi performans gösterirse bu yıl toplamda 50 baz puanlık iki faiz indirimi daha olabileceğini söyledi.

Öte yandan ABD'de tarım dışı istihdam eylülde 254 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4,2'den 4,1'e geriledi.

Analistler, ABD'de açıklanan istihdam verilerinin ardından ülke ekonomisinin iyiye gittiğini, "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik iyimserliğin güç kazanmasıyla bankanın 50 baz puanlık faiz indirimi yapma ihtimalinin azaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu gelişmelerle, Fed'in kasımda yüzde 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasına kesin gözüyle bakılması da altının onsu üzerindeki baskıyı artırdı.

Küresel çapta gümüş açığının devam edebileceğine yönelik öngörülerin öne çıkması ve arzın talebi karşılayamayacağına yönelik endişelerin artması gümüş fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Haberin Devamı

Öte yandan baz metallere bakıldığında tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 0,6 azalırken, alüminyumda 0,8, kurşunda yüzde 1,7, nikelde yüzde 5,3, çinkoda 2,8 arttı.

Çin'in açıkladığı ekonomik teşvik paketlerinin etkisiyle geçen hafta bakır haricinde baz metallerde kayda değer yükselişler görüldü. Dolara olan talebin artması ise bakır fiyatlarının düşmesine neden oldu. 

 

TARIM GRUBUNDA KARIŞIK BİR SEYİR İZLENDİ

Haberin Devamı

Geçen hafta Chicago Ticaret Borsası'nda kile başına fiyatlar buğdayda yüzde 1,8, mısırda yüzde 1,6, pirinçte yüzde 0,1 artış kaydederken, soya fasulyesinde yüzde 2,6 azalış görüldü.

Intercontinental Exchange'de libre bazında fiyatlar, şekerde yüzde 1,6 artarken, kahvede yüzde 5,3 azaldı. Pamukta ise yatay bir seyir izlendi. Kakaonun ton başına fiyatı da haftayı yüzde 14,7 düşüşle tamamladı.

Avrupa Birliği'nin, orman alanlarına zarar vererek üretilen soya, dana eti, palm yağı, tahta, kakao ve kahve gibi çeşitli ürünlerin ithal edilememesini sağlayacak yeni kuralları 1 yıl ertelemeye hazırlandığına dair haberlerle özellikle kahve ve kakao fiyatlarında sert düşüşler görüldü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası: