Zorlu Grubu, savunma devi L3 ile ortak oldu

1dk okuma

Zorlu Grubu, Türkiye`nin üçüncü büyük askeri yazılım şirketi AYESAŞ`ın yüzde 60`ını alarak, Amerikan savunma sanayi şirketi L3 Communications ile ortak oldu


Zorlu Grubu, Türkiye`nin üçüncü büyük askeri yazılım şirketi Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayi AŞ`yi (AYESAŞ) satın aldı. Amerikan L3 Communications ve Türk METİŞ şirketlerinin ortak yatırımı olan AYESAŞ`taki yüzde 60 oranındaki Türk hisselerinin alımı için L3 ile Vestel arasında gizli yürütülen pazarlıklar önceki gün anlaşmayla sonuçlandı.
Vestel`in yeni şirketi aracılığıyla TSK`nın insansız hava aracı, istihbarat uydusu, komuta kontrol ve komünikasyon sistemleri, simülatörler, bilgi teknolojileri ve askeri yazılım üretimi gibi yüksek teknoloji gerektiren projelerine talip olacağı öğrenildi.
Bir yıl önce savunma alanına girme yönünde stratejik karar alan grup, İsrailli silah üreticilerinin Türkiye temsilciliğini yapan Mehmet Durmaz`ın da küçük bir hisse ile ortak olduğu, `Vestel Savunma` isminde bir şirket kurmuştu.
Vestel Savunma ile henüz bir savunma projesi kazanamayan Zorlu Grubu, önceki gün sürpriz bir anlaşmaya imza atarak, ABD`nin savunma devlerinden L3 Communications ile ortak oldu. AYESAŞ şirketindeki Türk hisselerini kısa süre önce METİŞ`ten alan L3 ile Zorlu Grubu arasında üç aydır yürütülen pazarlıkların önceki gün sona erdiği ve şirketin yüzde 60 hissesinin Vestel`e geçtiği öğrenildi.
Vestel`in devreye girmesiyle, AYESAŞ`ın TSK`nın öncelikli alım ihalelerinde güçlü bir konuma gelebileceği yorumu yapıldı. Şirket, geleneksel çalışma alanı olan yazılım üretiminin yanı sıra yüzer ve uçan platformların sistem entegrasyonu çerçevesinde Milli Gemi Üretimi, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi üretimi, C - 130 uçaklarını modernizasyonu, F - 4, F - 16 modernizasyonları, İnsansız Hava Aracı Üretimi, uydu teknolojileri tedariki gibi milyonlarca dolarlık projelerde yarışmaya aday olacak.

Beş büyükler içinde
Vestel`in AYESAŞ`da ortak olduğu L3 dünyanın en tanınmış aviyonik ve simülatör üreticilerini bünyesinde barındıran bir grup. ABD silah firmaları arasında ilk 5`te yer alan grup 60`tan fazla şirkete sahip. 2003 cirosu 5.2 milyar dolar olan L3, 2004`te bu rakamı 6.4 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.


AYESAŞ, TSK`ya çalışıyor
1990`da kurulan AYESAŞ, Hava Kuvvetleri`nin komuta kontrol ve muharebe sistemlerinin üretimiyle girdiği savunma sanayinde komuta, kontrol ve iletişim teknolojileri temeline dayalı olarak gerçek zamanlı yazılım geliştirme, C4I ve aviyonik sistemler, elektronik ve mekanik tasarım / üretim, iletişim ve bilişim teknolojileri alanlarında projeler üstlendi. Milli ve Nato gizlilik seviyeli tesis güvenlik, ISO - 9001 - 2000, AQAP - 150 belgelerine ve CMM - 3 sertifikasyonuna sahip şirket üretim tesisinin yer aldığı Sincan`daki idare binasının yanı sıra ODTÜ Teknokent`te de üç ayrı AR - GE tesisine sahip.
220 personeliyle yıllık 10 milyon dolar ciroya ulaşan AYESAŞ`ın Vestel`le yapılan anlaşma öncesinde yüzde 60`ı Metiş Grubu`na, yüzde 40`ı ise Amerikan L3 Communications`a aitti.
Haberle ilgili daha fazlası: