Turizmde hedef yıl 2020

1dk okuma

Yeni turizm stratejisine göre, yatırımların hem gelen turist sayısını artırması, hem de istihdam yaratması öngörülüyor.

Turizm Bakanı Mumcu 2020 hedefini, yılda 60 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir olarak açıkladı. Üç yılda da 5 milyar dolarlık yeni yatırımla 500 bin istihdam yaratılması planlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu 2020`de 60 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini, önümüzdeki üç yılda ise 5 milyar dolar yeni yatırım, 500 bin istihdam, 20 milyon turist öngördüklerini söyledi. Mumcu, turizme öncülük etmesi ve örnek olması
amacıyla dört bölgede turizm kentleri kurulacağını söyledi.
Mumcu, bakanlığının 2004 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu`ndaki konuşmasında turizmi geliştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki üç yıllık sürede turizmde 5 milyar dolarlık yeni yatırım, 500 bin istihdam ve 20 milyon turist hedeflediklerini belirten Mumcu, Üç yılın sonunda bunun hesabını herkes bizden sorabilir dedi.


1.6 milyar kişi gezecek
Mumcu, Dünya Turizm Örgütü tahminlerine göre 2020`de dünyada yaklaşık 1.6 milyar kişinin ülkeleri dışında seyahat edeceklerini ve turizm harcamalarının da 2 trilyon dolara ulaşacağını vurguladı. Türkiye`nin de 2020`de 60 milyon turist ve 50 milyon dolar turizm geliri hedeflediğini kaydeden Mumcu, bu hedefe ulaşabilmek için sağlık, golf, macera turizmi gibi özel turizm çeşitlerine yönelik projeler ile tanıtım kampanyalarına yoğunluk verdiklerini söyledi. Mumcu, tanıtım kampanyaları çerçevesinde bölgelerinde etkin medya araçlarının yazar ve programcılarından oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişinin 2004`te davet edilerek Türkiye hakkında yazı ve program hazırlamalarının sağlanacağını ifade etti.
Sekizinci beş yıllık kalkınma planı dönemi sonunda turizmde 1.3 milyon yatak hedefine ulaşılmasının öngörüldüğünü anımsatan Mumcu, bunun için turizm potansiyeli yüksek yörelerde atıl vaziyette bekleyen kamu arazilerinin tahsis yoluyla turizm yatırımlarına açılacağını belirtti.
Bakan Mumcu, dünya turizmindeki yeni eğilimler ve talepler doğrultusunda bugüne kadar izlenen strateji ve politikalarda yeni düzenlemeler yapılarak, yeni hedeflere yönelik dinamik planlamaya geçilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.


Haberle ilgili daha fazlası: