Güncelleme Tarihi:
Ekim ayına kadar 6 ay sürecek olan “Osaka-Kansai Japonya 2025 Dünya Exposu” dün Türkiye’nin 23 Nisan coşkusuna tanıklık etti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın başkanlık yaptığı Türkiye heyeti, Türkiye pavilyonunda yapılan 23 Nisan kutlamalarına katıldı ve pavilyonun resmi açılışını yaptı. Bolat, Japonya Expo’suna Türkiye’nin katılımı nedeniyle Türk ve Japon basın mensuplarının katılımıyla yapılan basın toplantısında ise son gelişmeleri değerlendirdi. Dünya ticareti için zor bir süreçten geçildiğini belirten Bolat, şunları söyledi:
ABD VERGİLERİ CİDDİ BELİRSİZLİKLER GETİRDİ
“2024 itibariyle dünya ticaretinde artış oldu. Bu yıl da yüzde 3’lük artış beklerken, yeni dönemde ABD’nin ticaret açıklarını kapatmak için uygulamayı açıkladığı yüksek gümrük vergisi artışları ciddi bir belirsizliği de beraberinde getirdi. Bütün dünya ülkeleri kendi pozisyonları açısından bu belirsizlik sürecinde konumlarını tanımlamaya çalışıyorlar. İlan edilen kararlar geri alınabiliyor veya düşürülebiliyor. Toz dumanın kalkması önemli. Hareketli bir süreç. 24 saat teyakkuzda olunması gereken, 360 derece ticaret diplomasisi yürütülmesi gereken bir süreç. Dünya ticaretinin daralması demek dünya milli gelirinin azalması demek. Herkes kendi içine kapandığında dünya ticareti azalınca dünyada da fakirleşme olacak. Bu da kimsenin faydasına değil.”
BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRİZ
Japon iş dünyasının özellikle Ukrayna’nın yeniden imar sürecinde ve Afrika’da veya Asya’daki bazı önemli altyapı ve enerji projelerinde Türk müteahhitlik firmalarıyla işbirliği yapmaya istekli olduklarını vurgulayan Bolat, “Japonya’nın mühendislik yeteneği ve finans gücüyle Türk müteahhitlik firmalarının üretim kabiliyeti ve kaliteli üretimi birleşince birçok önemli projelere imza atıldı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü İstanbul’daki. Ondan sonra Haliç Köprüsü, daha sonra Osmangazi Köprüsü yapımında Türk ve Japon müteahhitlik konsorsiyumu çok başarılı işler ortaya koydular. Bunun yanında Doha Havalimanı projesi, Türkmenistan’da, Özbekistan’daki enerji yatırımları, Dubai metrosu gibi birçok uluslararası projelerde bu başarılı işbirliklerini gördük. İnanıyoruz ki şu anda dünya müteahhitlik sektörünün gözde ülkeleri olan Suudi Arabistan, Irak, Ukrayna ve tabii Suriye’nin yeniden imarında böyle yeni başarılı işbirlikleri olabilecektir. Daha bir hafta 10 gün önce Türkmenistan’da iki büyük proje için Türk müteahhitlik firmalarıyla Japon şirketleri arasında ortaklık konsorsiyum işbirliği anlaşmaları imzalandı” dedi.
‘TALEBİMİZ YÜZDE 10 VERGİNİN KALKMASI’
ABD’ye yakın zamanda yapacağı ziyaretten beklentilerini de anlatan Bolat şöyle devam etti:
“ABD’nin aldığı tedbirlerde, dış ticaret açığı verdiği ülkeleri öncelemesi tabi bir durum. Bizimle alakalı olarak ABD’nin fazlası var. O anlamda yüzde 10 gümrük vergisinin kaldırılmasını bekliyoruz. Somut talebimiz bu olacak. Yeni dönemde iki ülkenin 100 milyar dolarlık uzun vadede dış ticaret hacmi hedefine ulaşması noktasında Ticaret Bakanlığında, ABD ve Amerika kıtasına yönelik zaten uzak ülkeler ihracat stratejimiz yoğun şekilde uygulanıyor. İhracatçılar Birlikleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi, DEİK hep birlikte yeni aksiyonlarla bu dış ticaret hedefine ulaşmaya gayret edeceğiz.”
ERTUĞRUL GEMİSİ’NE DE YER VERİLDİ
Bolat Japonya’da yapılan Expo’nun önemini de şöyle anlattı: “13 Nisan-13 Ekim 2025 tarihleri arasında altı ay sürecek olan Osaka-Kansai Japonya 2025 Dünya Expo’su, 165 ülke, bölge ve uluslararası kuruluşu bir araya getirecek. Expo’nun ana teması ‘Hayatlarımız İçin Geleceğin Toplumunu Tasarlamak’ olarak belirlendi. Bu büyük organizasyon, dünya genelinden 25 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. Yüzyıllar boyu köklü medeniyetlere ev sahipliği Anadolu topraklarının kadim kültürüyle Türkiye olarak, Osaka-Kansai Japonya 2025 Dünya Exposu’nda ‘Medeniyetlerin Altın Çağı’ temasıyla yer alacağız. ‘Hayatları Bağlamak’ tematik alanında 900 m2’lik alanda yer alan Türkiye Pavilyonumuz, Anadolu’nun zengin kültürel mirasını modern tasarım anlayışını harmanlayan bir yapıya sahip olacak. Özellikle, Sultan II. Abdülhamit’in İmparator Meiji’ye hediyelerini ve dostluk mesajını iletmek için 1890 yılında Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, Kushimotokasabası açıklarında batmış; bu elim kaza ile iki ülke arasında derin bir tarihi bağ kurulmuştur.”