‘Lojistiğin mühendislere ihtiyacı var’

‘Lojistiğin mühendislere ihtiyacı var’
1dk okuma

LOJİSTİK sektörünün Türkiye ekonomisindeki payı 2024 itibarıyla yüzde 12’ye ulaşmış durumda. Türkiye’nin dünya lojistik ihracatıdaki payı yüzde 2.5’lerde ve sıralamada 11’inci durumda.

Haberin Devamı

İrili ufaklı 10 bin işletmenin yer aldığı sektör, istihdama da 1.2 milyon kişi ile katkı sağlıyor ancak ‘kalifiye eleman’ tarafında açık olması şirketleri özellikle yapay zekâ bazlı çözümlerin arttığı dönemde zorlayan konulardan biri. 2024’te alınan siparişler bakımından bir önceki yıla göre iki katı büyüyen ve toplam 500 araçlık filo ile pazarda faaliyet gösteren Akça Lojistik’in Genel Müdürü Enes Akça, “Yazılımcılara, mühendislik bakış açısıyla veri odaklı süreçleri yönetecek profesyonellere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bugün kapımıza 10 mühendis gelse hemen işe almaya hazırız” dedi.

ÜNİVERSİTELERE GİDİYOR

20 yıllık geçmişe sahip Akça Lojistik’i birlikte yöneten Enes ve Erkam Akça’nın iftar davetinde hem sektörün hem de şirketin gelişim alanlarıyla ilgili sohbet etme fırsatı bulduk. Enes Akça işletme, Erkam Akça ise sosyoloji eğitimine sahip. Sektörde nitelikli istihdam verilerinin diğer alanların gerisinde olduğunun altını çizdi Enes Akça: “Bizim işimiz insanla. Ne kadar otomasyon olursa olsun insansız bir lojistik süreci düşünülemez. Lojistik sektöründe yeni mezun istihdam oranı yüzde 20 seviyesindeyken, yabancı dil bilen çalışan oranı yüzde 25, kadın istihdam oranı ise yüzde 11. Mühendislik, teknoloji yönetimi ve veri analitiği gibi alanlarda da büyük bir işgücüne ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

Lojistik sektörünün üniversite öğrencileri tarafından iyi tanınmadığını da vurgulayan Enes Akça ve ekibi harekete geçmiş. Marmara Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi’ne öğrenci kulüpleriyle buluşmalara gitmişler.

Haberin Devamı

HEDEF İLK ÜÇ MARKADAN BİRİ OLMAK

Enes Akça hedeflerini ‘Türkiye’nin akla gelen ilk üç lojistik firmasından biri olmak istiyoruz’ şeklinde özetledi. Türkiye’de depo sayısını da artırdıklarını belirten Akça, “2023’ten bugüne baktığımızda 300 bin- 350 bin metrekare civarında bir depolama alanına sahiptik, şu anda 400 bin metrekareyeye ulaşmış durumdayız. Türkiye genelinde 10’u aşkın ilde konumlandık. Avrupa tarafında değil ama Türkiye içerisinde ihtisas alanlarında mesela soğuk zincirde büyümek istiyoruz. Bu açıdan radarımızda olan şirketler var, fırsatlara bakıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası: