Japonya Bakanlar Kurulu'nun onayladığı 2025 yılı Nisan ayından itibaren geçerli olacak 115,5 trilyon yen (730 milyar dolar) tutarındaki bütçenin 8,7 trilyon yenlik (55 milyar dolar) kısmı savunma harcamalarına ayrılıyor.
Ayrıca, bir önceki yıl 37,7 trilyon yen olan sosyal güvenlik harcamaları da yaklaşık 38,3 trilyon yen olarak gerçekleşti.
Savunma Bakanlığı, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan bu yana "en zor ve en karmaşık güvenlik ortamıyla" karşı karşıya olduğunu belirterek, Başbakan Şigeru İşiba'nın uyarısını yineledi.
Japonya'nın savaş sonrası pasifist bir anayasası var ve bu anayasa askeri kapasitesini görünürde savunma önlemleriyle sınırlıyor.
Ancak 2022'de temel güvenlik ve savunma politikalarını güncelleyerek Çin'in oluşturduğu zorluğu açıkça ortaya koydu ve savunma harcamalarını 2027'ye kadar GSYİH'nın yüzde ikisi olan NATO standardına çıkarmayı taahhüt etti.
Cuma günü onaylanan 8,7 trilyon yenlik bütçe, Japonya'nın Öz Savunma Kuvvetleri'ne asker çekmeyi amaçlayan önlemlerin finansmanında ve ABD ile Japon orduları ile Okinawa'daki yerel halk arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinde kullanılacak.
Ayrıca, Kuzey Kore'nin ateşlediği balistik füzeler ve Çin ile ihtilaflı bölgeler de dahil olmak üzere Japonya etrafındaki sularda gemilerin hareketleri hakkında uydu bilgisi toplayacak bir sisteme de yatırım yapılacak.
Ishiba, Perşembe günü Yomiuri gazetesinin düzenlediği bir etkinlikte yaptığı açıklamada, "Savunma kabiliyetlerimizi güçlendirmek üzerinde aktif olarak çalıştığımız bir konu" dedi.
"Askeri tanklarımız veya araçlarımız ne kadar iyi olursa olsun, onları taşıyacak yeterli insanımız yoksa hiçbir anlamı yok" diyen başbakan, yeni asker eksikliğini giderme sözü verdi.
Ülkenin karşı karşıya olduğu bir diğer zorluk ise kronik düşük doğum oranları ve göç konusundaki temkinli yaklaşım nedeniyle yaşlanan nüfus.
Japonya, dünyanın en eski toplumlarından biri ve bu yıl ülkede 65 yaş üstü nüfusun oranı rekor kırarak yüzde 29,3'e ulaştı.