Esnek çalışma, iş hayatında kuralları yeniden yazıyor. Araştırmalar çalışana giden yolun mideden geçtiğini ortaya koyuyor. Şirketlere yemek üretimi yapan SOA Toplu Yemek’in 2024 Yemek Trendleri araştırması da bunu kanıtladı. Yerinde üretim yapan SOA’nın 15 ilde 60 binden fazla çalışana yemek sunan şirket, geniş çaplı bir araştırmaya imza attı. Buna göre çalışanların işyerinde en çok tercih ettiği öğle yemeği tas kebabı olurken menü seçimlerinde sağlıklı alternatifler ön plana çıktı.
SOKAK LEZZETLERİ DE İSTENİYOR
Araştırmaya göre tas kebabının ardından en çok tercih edilen geleneksel yemekler İzmir köfte, piliç roti, etli nohut, patates oturtma, musakka olarak sıralandı. Ankete katılan çalışanlar işyerinde sokak lezzetlerini de görmek istediklerini belirtirken tavuklu/etli wrap ve hamburger en çok tercih edilen sokak lezzeti olarak öne çıktı.
Özel günlerde menülerinde dünya mutfaklarından tatlar yer alırken, çalışanların yemek hizmetlerinin yanında ara öğün ve ikram beklentilerinde artış yaşandığı görüldü.
OFİSTE YEMEK ÖNEMLİ OLDU
Pandemi dönemi sonrasında toplu yemek anlayışının geleneksel tabldot yemekten restoran kalitesinde hizmete evrildiğini anlatan SOA Toplu Yemek Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, “Evden çalışma dönemi yavaş yavaş sona eriyor. İşverenler çalışanları ofise çekebilmek için cazip yan haklar sunmak durumunda kalıyor. Bunların en başında ise öğle yemekleri geliyor. Kişilerin seçim özgürlüğü de öne çıktı. Dayatılan fiks bir menü tipi yerine kişisel beslenme ihtiyaçlarına uygun çok seçenekli menüler çalışanları daha çok mutlu ediyor. Vegan, glütensiz gibi özel diyet ihtiyaçlarına yönelik seçenekler de arttı. Esnek yemek saatleri ve yemekhanelerin mimari özellikleri önem kazandı. Hibrit çalışma düzeniyle devam eden şirketler, çalışanların ofiste geçirdikleri gün ve saatlere göre yemek servis saatlerini ve mekanlarını esnekleştirdi” dedi.