İş dünyası yeni ücreti ‘dengeli’ buldu

1dk okuma

Yeni asgari ücretin 22 bin 104 TL olarak belirlenmesi işçi kesimi tarafından ‘yetersiz’ bulunurken; iş dünyası rakamı ‘sürdürülebilir ve dengeli’ olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

‘Çalışanların her zaman çok daha fazlasını hak ettiğini’ söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ekonomik dengeleri de göz önünde bulundurmak gerektiğini vurgulayarak “Yeni asgari ücret belirlenirken bu dengelerin ve özellikle enflasyonla mücadeledeki kararlılığın dikkate alındığını görüyoruz” dedi.

‘ENFLASYON YATIRIMI DA ETKİLİYOR’

Yazılı bir açıklama yapan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da yüzde 30 artışla 22 bin 104 liraya yükselen asgari ücretin hem çalışanlar hem de işverenler açısından sürdürülebilir ve dengeli bir rakam olduğunu kaydetti. Yaşanılan sorunların ve alım gücü kaybının esas sorumlusunun yüksek enflasyon olduğunu vurgulayan Baran, “Aynı durum, işveren açısından da yatırım ve üretimin önünde bir engel teşkil ediyor” dedi. “Bu açıdan işveren desteğinin de 700 liradan 1000 liraya yükseltilmesi önemli ve kıymetli” diyen Baran, “Bu adımların bizi en kısa sürede enflasyon baskısından kurtarmasını, faiz indiriminin önünü açmasını temenni ediyor, yeni asgari ücretin işçi ve işverenler için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

‘SIKI PARA POLİTİKASI YANSIMASI’

Haberin Devamı

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Genel Başkanı Orhan Aydın, sıkı para politikasının uygulandığı bir ekonomi politikası yürütülmesine atıfta bulunarak, “Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam da mevcut ekonomi politikasının bir yansıması oldu” dedi. “Zor süreçlerde elde edilen kazanımların sürekliliği açısından hedef ekonomik politikalarla örtüştü” diyen Aydın, “Ümit ediyoruz ki enflasyonla mücadele kapsamında dezenflasyon sürecinin de tesiriyle ekonomik bağlamda elde edilen kazanımların, yakalanan ivmenin çıktılarını 2025’in ikinci çeyreğinden itibaren daha net görmeye başlayacağız” dedi.

Öte yandan, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten’in “Asgari ücrette iki tarafın da memnun olmadığı bir sonuç ortaya çıktı” değerlendirmesi dikkat çekti. İşverene uygulanan asgari ücret prim desteğinin 700 liradan 1000 liraya yükseltilmesinin önemli olduğunu ancak yeterli bulmadığını ifade eden İçten, “Daha önce de ısrarla vurguladığımız gibi ayakkabı gibi emek yoğun sektörler için istihdam desteklerinin artırılması hayati önem taşıyor. Ayrıca kurun enflasyona paralel olarak artması gerekiyor. Ayakkabı ithalatında son bir yılda olağanüstü bir artış var. Eğer istihdama ilave destek verilmezse yeni yılda artan maliyetlerle birlikte ithalat daha da cazip hale geleceği için yerli üretimdeki daralmanın artarak devam etmesinden endişeliyiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası: