Gündoğdu, 2020 yılında oluşturdukları ‘Yangın Haritası’ projesine dikkat çekerek Türkiye genelinde plastik geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınlarla ilgili beş yıllık verileri paylaştı.
BEŞ YILDA 460 YANGIN ÇIKTI
Prof. Dr. Gündoğdu, “Türkiye genelinde bu tesisler bazında 2024’te 115 yangın çıkmış. Son 5 yılda yangın sayısı 460’ı buldu. Bu çok yüksek bir rakam. Bu konuda öne çıkan iller ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, Adana, İzmir ve Manisa. Özellikle Bursa’da neredeyse ayda 1-2 yangın oluyor. Geçen yıl Adana’da da her ay bir yangın çıktığını söylemek mümkün” diye konuştu.
DEPOLAMA ÖNEMLİ
Bu yangınların plastiklerin bu tesislerde karışık bir şekilde, farklı materyaller bir arada depolanmasından kaynaklandığının altını çizen Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, “Zaten yangınların çoğunun depo kısmından çıkması da bunu destekliyor. Bu plastik geri dönüşüm malzemelerinin birbirinden ayrı, içerisinde pil ya da gıdayla kontamine olmuş plastiklerin olmadığı bir şekilde depolanması gerekiyor” dedi.
Yangınla birlikte ortaya çıkan dumanın kanserojen etkisinin yanı sıra iklim krizine de etki ettiğine dikkati çeken Gündoğdu, “Çünkü 1 ton plastik yandığında, 3 tona yakın karbondioksit salımı gerçekleşiyor. 1-2 saatlik bir yangında yaklaşık 20-30 ton, bazen yangının şiddeti ve içerisinde bulunan plastiklerin yoğunluğuna göre bu miktar 50 tonlara 100 tonlara kadar çıkabiliyor” diye konuştu.