Güncelleme Tarihi:
Ticaret Bakanlığı, depremi kazanca dönüştürmek için ilk andan itibaren harekete geçen fırsatçılara yönelik denetimlerini artırdı. İlk etapta denetimlerin radarına daha 23 Nisan depreminin üzerinden 24 saat geçmeden satılık ve kiralık konut fiyatlarında artış yapan ilan siteleri takıldı. Bakanlık tespit edilen fırsatçılara görülmemiş ceza kesti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Vatandaşın zor durumunu fırsata çeviren her bir kişiye 250 bin, toplamda 14.5 milyon lira ceza kesildi” açıklaması yaptı. Sosyal medya hesabından “fırsatçılığa asla geçit vermeyeceğiz” dedi ve şöyle uyardı: “Ticaret Bakanlığı’mızca, deprem sonrasında emlak sektöründe vatandaşlarımız aleyhine gelişebilecek durumlar takip edilmeye ve mağduriyete neden olabilecek uygulamaları engellemeye yönelik tedbirler alınmaya devam edilecek.”
ÇADIR VE DEPREM ÇANTASI FİYATLARI ARTTI
Bakanlık bu açıklamaların ardından dün de deprem çadırı ve çantasında fahiş fiyata yönelen işletmeleri mercek altına aldığını duyurdu. Açıklamada depremin ardından gerçekleşen denetimler kapsamında deprem çantası, ilk yardım çantası ve deprem çadırı gibi ürünlerde fiyat artışına yöneldiği belirlenen 236 işletmeye yaptırımların uygulanması için düğmeye basıldığı belirtildi.
“23 Nisan’da meydana gelen İstanbul’daki depremlerin ardından ilk yardım çantası, deprem çadırı ve çantası gibi malzemelerde fahiş fiyat artışı yapıldığına dair şikâyetler ulaştı. Bunun üzerine ekiplerimiz harekete geçti. İstanbul, Ankara ve İzmir’de bahse konu ürünlerin satışını gerçekleştiren işletmeler nezdinde denetimler yapıldı” denilen açıklamaya göre büyük elektronik pazar yerlerinde de deprem ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan satıcılara ilişkin geniş çaplı incelemeler yürütüldü.
Açıklamada, e-ticaret platformlarından bu ürünlerin satışını yapan işletmelere ilişkin ivedi bilgi ve belge talebinde bulunulduğu ve sürecin takibinin yapıldığı vurgulandı.
236 İŞLETMEYE İNCELEME
Denetim sonuçlarına ilişkin bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Deprem çantası, ilk yardım çantası ve deprem çadırı gibi bin 79 üründe 236 işletmenin fiyat artışı yaptığı tespit edildi. Halihazırda bu işletme ve ürünlerle ilgili analiz ve inceleme çalışmaları devam ediyor. Nihai inceleme sonucunda aykırılık tespit edilen işletmelerin satışa sunduğu her bir ürününde yaptığı fahiş fiyat artışı için Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nca 1 milyon 439 bin 300 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecektir.”