Aidatta 2025 tarifesi bütçeleri zorluyor

2dk okuma

Bu yıl aidatlara yapılan zamlarla ortaya çıkan tarife, bütçeleri zorluyor. İstanbul’da ortalama artış yüzde 50 olurken kimi sitelerde oran yüzde 75’e kadar çıktı. İki yıllık artış ise hemen hemen her ilçede yüzde 100’ün üzerinde. Beşiktaş’ta 100 metrekarelik evin ortalama aidatı 5 bin 750 liraya yükseldi, Silivri ve Çatalca gibi şehrin çeperlerinde dahi 1000 lirayı aştı. Lüks sitelerde istenen rakamlar ise 65 bin lirayı gördü. Artık ev alma ve kiralama aşamasında aidatların da fiyat ve kira kadar belirleyici olduğunu belirten uzmanlar, yüksek aidatların taşınma sebebi haline geldiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Hem ev sahibi hem de kiracıların ortak sorunu olan aidatlar için 2025 tarifesi belli oldu. En büyük gider kalemi personel maaşları olduğu için asgari ücret artışını bekleyen site yönetimleri ocak ayında zam oranını netleştirdi. Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya göre zamlar yüzde 30’luk asgari ücret artışının üzerinde oldu. Kimi zaman artışlar personel maliyeti ve enflasyona bağlı artan giderlerle açıklanabilirken, kimi zaman da beklentinin çok üzerine çıktı.

İKİ YILLIK ARTIŞ YÜZDE 100’DEN FAZLA

İstanbul’da son bir yılda aidatların yüzde 38 ile yüzde 62 arasında zamlandığını söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, “Burada bahsedilen oranların, ortalama fiyatlar üzerinden değerlendirildiğini unutmamak önemli. Yaptığımız araştırmalar, bazı site yönetimlerinin yüzde 75’e kadar artış uyguladığını da ortaya koyuyor. 2023 yılından bugüne kadar olan aidat artışlarını iki yıllık bir perspektiften incelediğimizde, değişim oranlarının yüzde 193’e kadar çıktığını görüyoruz. 2023 ile 2025 yılları arasında dört ilçe haricindeki tüm ilçelerde artış oranlarının yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekiyor” dedi.

Haberin Devamı

EN PAHALI VE UCUZ İLÇE HANGİSİ 

Araştırmaya göre İstanbul’da 100 metrekare alana sahip daire başına ortalama aidat tutarı yaklaşık 2 bin 400 TL. İlçe bazında bakıldığında ise en yüksek ortalama aidat rakamı aylık 5 bin 750 TL ile Beşiktaş’ta karşımıza çıkıyor. Beşiktaş’ı aylık 4 bin 800 TL ile Şişli, 4 bin 400 TL ile Kadıköy takip ediyor. 100 metrekare ev için en düşük ortalama aidat bedeli ise 1.100 TL ile Çatalca ve 1.250 TL ile Silivri, Sultangazi, Arnavutköy ilçelerinde görülüyor. Bu rakamların ortalama tutarlar olduğuna dikkat çeken Bal, “Her ilçenin kendi dinamikleri, site özellikleri ve hitap ettiği kesimler farklılık gösteriyor. Örneğin, en çok artış görülen ilçelerden biri olan Başakşehir’i ele alacak olursak, sosyal donatı özelliklerine sahip sitelerde aidatlar ortalama 5-7 bin lira arasında değişirken, ara sokaklardaki tekil binalarda bu tutar 250 TL seviyesine düşebiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

LÜKS SİTEDE 65 BİN LİRA

Lüks sitelerde ise aidat rakamları İstanbul’daki ortalama kira bedelinin çok üzerinde. Araştırmaya göre; Beşiktaş’ta bilinirliği yüksek markalı projelerde, 100 metrekare dairelerin aidatları 42 bin TL seviyelerine ulaştı. Kullanım alanlarının 200 metrekareye çıkması durumunda ise aidatlar 65 bin TL’ye kadar yükseliyor. Şişli’deki markalı projelerde, 100 metrekare dairelerin aidatları 48 bin TL seviyelerine gelmiş durumda. Lüks villa siteleri ile bilinen Sarıyer, Üsküdar, Beykoz gibi ilçelerde ortalama aidat rakamları 18 bin ile 28 bin TL arasında değişiyor. Kadıköy Bağdat Caddesi’ne yakın rezidans projelerinde aylık 10-15 bin TL aidat ödeniyor.

TAŞINMA SEBEBİ OLDU

Haberin Devamı

Site ve apartman aidatlarının, artık büyükşehirlerde hem mülk sahibi olmak isteyenler hem de kiracı olarak konut arayanlar için belirleyici bir faktör haline geldiğine dikkat çeken Serkan Bal, “Bundan 3-4 yıl öncesine kadar konut ediniminde geri planda kalan aidat rakamları, günümüz koşullarında birçok kişinin satın almayı planladığı meskenden vazgeçmesine veya mülk sahibi ya da kiracı olarak oturduğu konuttan taşınma kararı almasına neden olabiliyor. Bu durum, aidatların konut piyasasında ne kadar etkili bir unsur haline geldiğini açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu.

Yaşanan artışların sakinlerin bütçe planlamalarını zorlaştıran ve yaşam kalitesine doğrudan etki eden bir faktör haline geldiğini belirten Bal, geçtiğimiz yıllarda zamların belirlendiği toplantılara katılımın çok düşük olduğunu, son dönemde ise site sakinlerinin toplantılara katılım oranlarında belirgin bir artış yaşandığını dile getirdi. Tüm maliklere genel kurul toplantılarına katılmalarını tavsiye eden Bal, “Yüksek bulunan gider kalemleri, malikler tarafından yönetimle paylaşılmalı ve nedenleri sorgulanmalı. Bu sayede gereksiz veya lüks harcamalar belirlenerek buna yönelik düzenlemeler yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ANKARA VE İZMİR’DE NE KADAR ÖDENİYOR

Haberin Devamı

İzmir: Karşıyaka ilçesinde, 100 metrekarelik bir daire için ortalama aylık aidat tutarı 2 bin 700 TL seviyesinde. Bayraklı ve Bornova ilçelerinde ise bu rakam 2 bin 400 TL civarında. İzmir genelindeki aidat artış oranları, bir yıllık süreçte yaklaşık yüzde 50 oldu. Çeşme ilçesindeki yazlık lüks sitelerde aidatlar 6 bin 750 TL ile 14 bin 250 TL aralığında. Apartman görevlisi bulunmayan ve ortak alan giderleri az olan eski apartmanlarda ise İzmir genelinde aidat ortalaması 385 TL bandında.

Ankara: Ankara’da son bir yılda aidat artış oranları yaklaşık yüzde 48. Çankaya’da, 100 metrekarelik bir daire için ortalama aylık aidat tutarı 2 bin 600 TL seviyesine yükseldi. Lüks konut projelerinde ise bu rakamlar 14 bin TL’ye kadar çıkıyor. Gölbaşı’nda ortalama aidat tutarı 1.650 TL, Yenimahalle’de 1.100 TL, Etimesgut’ta ise 1.000 TL civarında. Ancak ilçe fark etmeksizin markalı konut projelerinde aidatlar 7 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Tekil konut binalarında ve eski apartmanlarda 280 TL bandında seyrediyor.



Grafik: Gözde GÜNEŞ

Haberle ilgili daha fazlası: