Güncelleme Tarihi:
BOLU Kartalkaya’da yaşanan yangın faciası, otellerde herhangi bir yangın karşısında alınması gereken önlemleri ve bunların maliyetini gündeme getirdi. Hürriyet olarak STK’lar, otel yöneticileri ve yangın mühendisliği, danışmanlığı yapan şirketlerin kapısını çaldık, detaylı bilgiler aldık. Edindiğimiz bilgilere göre bir otelde yangın çıktığında devreye girmesi gereken tüm sistemin maliyeti, o otelin gecelik konaklama bedeliyle kıyaslandığında oldukça cüzi bir seviyede kalıyor. Kartalkaya’da en az 79 vatandaşın hayatını kaybettiği otelde, sadece bir gecelik konaklama maliyeti 30 bin TL idi. Uzmanların Hürriyet’e yaptığı hesaplamalara göre, bu kapasitedeki bir otelde, yangını kontrol altına alıp can kaybını engellemek amacıyla alınması gereken tüm tedbirlerin asgari maliyeti, 1 milyon TL. Bu da oda başına düşen maliyetin 6 bin 210 TL olduğu anlamına geliyor. Yani bu otel, bir gecelik konaklama bedelinin sadece yüzde 20’sini tedbir maliyetine ayırsaydı bu facia yaşanmayacaktı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) Hürriyet’e yaptığı hesaplamaya göre ise, 1 milyon TL’lik toplam maliyet, otelin büyüklüğüne göre 3 milyon TL’yi bulabiliyor.
İŞTE KALEM KALEM TÜM MALİYET
Peki bir otelde oluşabilecek herhangi bir yangını kontrol altına almak için hangi sistemler bulunmalı ve bunların kalem kalem maliyeti nedir? Sektör temsilcilerinden aldığımız bilgiler ışığında, otelin büyüklüğüne ve lokasyona göre değişmekle birlikte bu maliyetler şöyle:
YANGIN TÜPÜ 500 TL: Bir otelde yangın tüpü bulundurulmasının maliyeti 500 TL’den başlıyor. Otel odaları, küçük koridorlar ve personel odalarını söndürmede kullanılan 6 kiloluk bir yangın tüpü en fazla 800 liradan satılıyor. Lobiler, restoranlar veya konferans salonlarında kullanılan 12 kiloluk yangın tüplerinin maliyetinin ise en fazla bin 200 TL olduğu belirtiliyor. Yangın riskinin yüksek olduğu otel mutfaklarında kullanılan 50 kiloluk yangın tüplerinin fiyatının da 2 bin 500 TL olduğu ifade ediliyor.
ALARM SİSTEMİ 50 BİN TL: Uzmanların aktardığına göre, insan burnu uyku sırasında koku almadığı için uyku sırasında çıkan yangınlar ölüm riskini artırıyor. Bu nedenle de uykuda dumandan zehirlenilmemesi amacıyla alarm sistemlerinin önemi büyük. Yangın alarm sistemlerinin maliyeti 50 odalı küçük otellerde 50 bin ila 100 bin TL arasındayken, 150’yi aşkın odası bulunan büyük otellerde 250 bin TL’yi buluyor.
YAĞMURLAMA 75 BİN TL: 60-70 derecelik ısıyı algıladığında kendiliğinden devreye giren ‘sprinkler’ yani yağmurlama sistemlerinin metrekare maliyetlerinin ise 300 TL ila 600 TL arasında değiştiği ifade ediliyor. Bunun da küçük otellerde 75 bin TL’lik bir maliyete tekabül ettiği; büyük otellerde bu maliyetin 150 bin TL’yi bulduğu belirtiliyor. Uluslararası lüks otel zincirlerinin Türkiye’de çalıştığı yangın mühendisliği şirketine ulaştık. Buradaki uzmanın verdiği bilgiye göre, yangını kontrol altına almada sprinkler hayati öneme sahip. Ancak, bu sistemin başarılı olabilmesi için otelin her noktasında kurulması gerekiyor. Yani ‘otelimizin yüzde 99’unda yağmurlama sistemi var’ demek bile yeterli değil. Sistemin olmadığı yüzde 1’lik alanda yangın çıkması durumunda, diğer yerlerde bulunmasının hiçbir anlamının kalmadığı belirtiliyor.
MERDİVENİN METREKARESİ 4 BİN 500 TL: Bir otelde yangın merdiveni bulundurmanın 2025 yılı için metrekare fiyatı 4 bin 500 TL olarak aktarılıyor.
GAZLI SÖNDÜRME 100 BİN TL: Mutfak gibi kritik alanlarda tercih edilen gazlı söndürme sistemlerinin ise 50 bin-100 bin TL arasında maliyetinin olduğu ifade ediliyor.