Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, sektöre yönelik son dönemde yoğunlaşan eleştirilere cevap veren konuşmasıyla adeta içini döktü, yeni Tüketici Kanunu’yla getirilmeye çalışılan ücret ve komisyonlara sınırlama konusunda serbest bırakılmaları gerektiğini vurguladı.
En çok eleştrilen konulardan birinin Merkez Bankası’nın faiz indiriminin kredi faizlerine yansıtılmaması olduğunu belirten Aydın, “Kaynak maliyetindeki değişimi, hemen aktifteki hesaplarımıza yansıtıyoruz. Üç ana kalemden pasifimizi oluşturuyoruz. Birisi Merkez Bankası’ndan fonlama elde ediyoruz. İkincisi ağırlıklı tabanımız olan mevduat. Üçüncüsü diğer bölümler şimdi buna değinmeyeceğiz. Bankacılık sektörünün bilanço büyüklüğüne baktığımız zaman, Merkez Bankası’ndaki fonlama miktarı ihmal edilecek kadar düşük. MB’deki bir faiz indiriminin, aynı anda maliyetlerimizi aşağı indirdiği savı doğru değildir” dedi.
KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...
ACI TECRÜBELERİMİZ VAR
Faizlerin talimatla düşmediğini 1990’lı yıllarda acı tecrübelerle öğrenildiğine işaret eden Aydın, “Kendi bankamda arkadaşlarıma talimat verdim. ‘Faiz oranlarını aşağıya çekelim’ dedim. ‘Efendim, bizim kontrol edebileceğimiz maliyetler üzerinde çalışalım ama faiz oranlarını piyasa belirliyor. Piyasaya inanıyor ve güveniyorsak fiyata da inanmalıyız’ dediler” ifadelerini kullandı.
0.25 PUAN PAZARLIĞI
“Sektörün eleştirilecek yanı yoktur demek istemiyorum” diyen Aydın, pazar payını artırma çabası ve üyeler arasındaki yoğun rekabetin hata yapmayı zorladığı değerlendirmesini yaptı. “Kamuoyunda bizim sektörümüzü en çok eleştirilenlerin (mevduat için) 0.25 daha fazla puan almak için bizlerle nasıl pazarlık yaptıklarını biz de biliyoruz, kendileri de biliyor, Allah da biliyor” diyen Aydın, bugünkü pasif yapısının sadece işletme kredilerini finanse edebileceğini kaydetti.
İşlemsizlik ücreti yanlışımız
HER alınan ücretin doğru olmadığını da dile getiren Hüseyin Aydın, “İşlemsizlik ücreti talep etmek bizim yanlışımızdır” dedi. Aydın, ücret ve komisyonların piyasa mekanizmasında serbestçe belirlenmesinden yana olduklarını aktararak, “Bankacılıkta getirilen her yük bankaların
hissedarlarına ve müşterilere getirilen dolaylı bir yük demektir” dedi.
Benzer kararları almıyoruz
REKABET ile ilgili çok şey yazıldığını hatırlatan Hüseyin Aydın, “Türkiye’de mevcut sektörler içinde rekabetin en yoğun olduğu sektör bankacılık. Benzer düzenlemelere tabiiyiz. Benzer düzenlemeler, benzer kararları ortaya çıkartıyor. Bu kararları birlikte aldığımız anlamına gelmiyor. Artık sektör, birbiriyle sıkça konuşması gereken bir sektör. Rekabete takılmayalım diye iletişimi de kesmek zorundayız.”
1 TL’lik kâr 8 TL’lik kredi
BANKALARIN elde ettiği 1 TL’lik kârın 8 TL’lik kredi anlamına geldiğini söyleyen Hüseyin Aydın, “Bankalar sadece para alıp satan kurumlar değil aynı zamanda hizmet de sunuyor. Bankalar gibi son 10 yılda reel sektörün diğer şirketleri de kazandı. Bankaların kazancı Borsa’da Ulusal Pazar şirketleriyle aynı oranda” dedi.