Hikmet Baydar Yazarın Tüm Yazıları

TL değerlenir mi?

1dk okuma

Kırım Rusya’ya bağlandı. Böylece somut atılan bu adımın ardından neler olacağını da zaman gösterecek

Kırım Rusya’ya bağlandı. Böylece somut atılan bu adımın ardından neler olacağını da zaman gösterecek. Ukrayna için ise Rusya’nın beklentileri ise hala devam ediyor. Bu konunun bundan sonra kurlara etkisi olacağını düşünmüyoruz. Ancak yeni ve sert adım atılması durumunda dalgalanma yaratabilir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Moody’s 10 Türk bankasını not indirimi için izlemeye almış. Sebebi ise büyümede yavaşlama, (faiz artırımı ve kredi kartı taksit sınırlaması gibi tedbirlerin doğal sonucu), yükselen fonlama maliyeti ve politik riskler.

Öncelikle şunu ifade etmekte fayda var. Global 2 el piyasalarda faizler yükseliyor ancak bu gerekçe ile batıda not indirimi için hiçbir banka incelenmiyor. Bizce ana sebep politika risklerini bahane ederek politika yapılmasıdır. Bu analiz değildir. Politik risk dışındaki unsurlar global yaşanan problemlerdir.

TCMB Haziran ayına kadar enflasyonun yüksek olacağını bekliyor. Bu durum yüksek faiz politikası bir süre daha devam edecek anlamına geliyor. Daha sonrası ise şimdilik belirsiz.

Bugünlerde gündem FED. Tahvil alım programı ile ilgili yapacakları yakından takip ediliyor. Bu durum döviz piyasasında kullanılmaya devam edecektir. Şimdilik beklenti tahvil alımının 10 milyar USD daha azaltılmasıdır.

Teknik verilere baktığımızda;

€/$ paritesinin yatay seyirde beklemede olduğunu görüyoruz. Dün 1.3922 seviyesinden güne başlamış ve 1.3890-1.3943 bandında hareket ettikten sonra 1.3902 seviyesinden günü tamamlamıştır. Bu sabah da aynı seviyelerde beklemeye devam etmektedir. Güçlü direnç bölgesi 1.3995 seviyesinin üzerinde, destek ise 1.3850 seviyeleri civarındadır. Orta vade yukarı sinyalleri zoraki de olsa devam etmektedir. Ama dikkatli olmak lazım..Her an paraşüt gibi inebilir.

USD/TL bildiğiniz gibi son zamanlarda özellikle reel sektörün çok canını yaktı. Döviz global piyasalardaki hareketler ve bir miktar da yurtiçi siyasi stresin etkisiyle prim yaptı. Şimdi ise bir hazmetme dönemi yaşanıyor. Önemli olan yurt dışına kaçan sermayenin daha değersiz TL ile geri dönmesi için piyasanın bu kurlara alıştırılmasıdır. Aksi halde yapılan yukarı hareket boşa gider. Bu nedenle Kısa vadeli faizler kilit noktadır. TCMB faiz indirimi sinyalleri verdiği an TL’de değerlenme olması sürpriz olmaz.

Neden mi?

Faizler düşerken tahvil alımı başlar ve bunun için de ek döviz girişi olur. Bu kadar basit. Bazı yabancı yatırım kuruluşları 2.40-2.50 kur hedeflerini koyarken kaçan sermayenin daha kolay girmesi için hedef seviyeyi de belirlemiş oldular. Umarız avuçlarını yalarlar. Çünkü bu seviyeler hepimizin daha fakirleşmesi demek. Bu arada faiz silahı yerine uzun vadeli dış fonlamanın TL’ye çevrilmesi ve piyasa derinliğinin artırılması sorunu çözer. Bu arada reel sektörün kur riskine de sınırlama gelirse her şey yoluna girer.

Grafikler USD/TL paritesinin yatay seyirde durulduğunu gösteriyor. Yani oynaklık şimdilik bitti. Daha önceki oynaklığın gerekçesi umarız yetkili organlarca soruşturulmuştur. Bu durumda tekrar faiz indirimlerini konuşmanın zamanı geliyor. En azından seçimden sonra faiz indirimi gelebileceği ima edilseydi çok şık olurdu. O zaman TL de aşağı yönlü baskı ile karşılaşırdık. Ama görünen o ki bu konuda henüz bir fikir bile yok.

Dün 2.2161-2.2292 bandında hareket eden USD/TL paritesi bugün de bu banttadır. Bu kadar sıkışma pek de hayra alamet değil. Ya sert bir şekilde 2.1750 ya da 2.2500 denenebilir.

Avro/TL paritesi de aynı durumda. Dün hatta 2 gündür 3.0827-3.1024 bandında hareket etmektedir. Bu sabah da aynı seviyelerde olup yakında sert bir hareket gelirse şaşırmayacağız. 3.1350 veya 3.0800desteği her an denenebilir.

GBP/USD paritesinde orta vade aşağı sinyalleri devam ediyor. 1.6800 seviyelerinden gelen sert düşüşün tepki hareketi yaşanabilir. Ancak yönün yukarı dönmesi için 1.6725 seviyesinde güçlü durması gerekiyor. 1.6665 seviyesinde önemli direnci bulunan paritenin desteği 1.6516 seviyesindedir.

USD/JPY paritesi orta vade aşağı sinyalleri üretmektedir. 103.50 seviyesinden 101.25 seviyesine kısa sürede sert düştüğü için tepki çıkışı olabilir. Ancak 101.30 seviyesi çok önemli olup altına inmesi düşüşü hızlandırabilir. Şimdilik tepki çıkış ihtimalini daha yakı görüyoruz.

Önerimiz; 101,43 seviyesine USD/JPY alımı yazarak 101.83 seviyelerinde pozisyon kapatmak teknik olarak mümkün görünüyor. 101.26 seviyesine stop emri konulması durumunda bir iki gün içinde 102.67 satış hedefiyle de hareket edilebilir.

Not: Yarın öğleden sonra İstanbul İkitelli KOSGEB’de mali piyasalardaki gelişmelerin firmalar üzerine etkisi ve alınması gereken tedbirler konusunu işleyeceğiz. Sizleri de bekleriz.

Saygılarımızla,