Maalesef kurlardaki bu yukarı yönde hareket aynı zamanda yoğun ara malı ithalatı yapan ülkemizde ciddi maliyet enflasyonuna yol açacaktır. Bu durum aynı zamanda enflasyon demek olduğundan, önümüzdeki dönem enflasyon hedefleri yukarı çekilecektir. Hal böyle olunca da reel faiz seviyelerinin korunması ya da artan risklere göre biraz daha fazla reel faiz talep edilmesi nedeniyle nominal (yani sizlerin duyduğunuz) faizlerde de beklentiler yükselecek gibi görünüyor.
Faizler yükseldikçe dövizin gelecekteki değeri ile bugünkü değeri arasında makas da artacaktır. Yani gelecekte (forward, futures ) kur fiyatlamalarında TL daha değersiz olarak hesaplanacaktır. Bu sarmalı daha önce yaşadığımız için iyi biliyoruz. Benzer senaryo tekrar oynanıyor.
PEKİ NEREYE KADAR?
İlk cevabımız seçimlere kadar bu hareketlilik devam edebilir şeklindedir. Ancak arada sürpriz açıklamalar olursa dalgalanmalar gerçekleşebilir. Bunun yanında ana niyet dolara geçiş ve Türk Lirasından çıkış şeklinde görülmektedir. Bu çıkış devam ettiği sürece agresif yukarı hareketler devam edebilir. Burada ne kadar yükseleceğine piyasa derinliği karar vermektedir. Maalesef piyasamız o kadar derin değil.
TEKNİK OLARAK BAKARSAK;
Dolar/TL 15 iş günüdür, 4.10 TL seviyelerindeyken yukarı sinyalleri vermeye başlamıştı. Bu periyot normal şartlarda 20 iş günü civarında sürebilmektedir. Yani 5 iş günümüz daha var diyebiliriz. Yukarıda 4,74 seviyelerinde fibonacci direnci bulunmaktadır. Yani bu seviyelerde satış gelme potansiyeli yüksektir. Şimdilik bu seviyeyi pek takmıyor gibi görünse de 1-2 gün izlemek lazım. Bollinger üst band 4.80 seviyelerinde olduğundan bu seviyenin üzerine çıktığı takdirde satış gelme potansiyeli artabilir. Bu arada önemli bir risk göstergesi olan RSI ise rekor tazeliyor. Yani kısa vadede riskli sinyallerinde olağanüstü risk sinyalleri veriyor. Kısa vade için 4.74 ve 4.80 seviyelerine özellikle dikkat edilmelidir. Önemli destek, yani alım gelme potansiyeli yüksek olan bölgeler ise 4,45 ve 4,33 TL seviyeleridir.
Gelelim Euro’nun durumuna; 4,98 seviyelerinde 14 iş günü öncesinde yukarı sinyalleri üretmeğe başlamıştı. Euro/dolar paritesindeki düşüşe rağmen Türk Lirası’nın değer kaybetmesi neticesi 5,50 seviyelerine kadar dayandı. Süre olarak daha yerimiz olduğundan RSI risk göstergesinin olağanüstü riskli sinyali dışında herhangi bir olumsuz sinyal bulunmamaktadır. Euro/dolar paritesinde çıkış hareketi böyle gergin bir ortamda gerçekleşirse, Euro/TL paritesinde yeni rekorlar görülebilir. Önemli desteği 5,27 ve 5,14 seviyelerindedir.
Bu tür ortamlarda kar ve zararın ciddi seviyede yüksek olabileceği unutulmamalıdır. Şu an fırtınalı denizdeyiz ve dalganın nereden ne zaman vuracağı belli değil.
Saygılarımla,
Hikmet Baydar
CEO
3. Göz Danışmanlık