Hikmet Baydar Yazarın Tüm Yazıları

`Dolar` pusuda bekliyor!

1dk okuma

Son zamanlarda kur savaşları anormal boyutta dalgalanmalarla devam ediyor...

Brezilya`da yayınlanan Valor gazetesinin haberine göre Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika`nın oluşturduğu BRICS ülkeleri, IMF`de yetki, oy hakkı dağılımının reforme edilmesi yönündeki adımlarda yaşanan gecikmeden hayal kırıklığına uğradılar. Valor`ün verdiği bilgiye göre bu hayal kırıklığı nedeniyle bu 5 ülkenin IMF`e vermeyi taahhüt ettikleri 75 milyar dolar tutarında yardımın serbest bırakılmasında gecikme yaşanması bekleniyor. Yetki savaşı çok net. Taraflar ise parası değer kaybeden ülkeler.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Uluslar arası fonların önce USD’na sonra da JPY’ne gittiklerini düşünürsek şu haber de resmi iyi tamamlıyor. ABD Hazine Bakanı, olağanüstü tedbirler sona erdikten kısa bir süre sonra ABD’nin yükümlülüklerini yerine getirememeye başlayacağını söyledi. Kriz biterse ne olacak ABD’ye?

Son zamanlarda kur savaşları anormal boyutta dalgalanmalarla devam ediyor. Böylece vadeli piyasalarda işlem yapanların paralarına el konulurken ekonomi de dinamitleniyor. Çünkü salınım her iki tarafa da aşırı oranlarda oluyor.

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, borçlanma tavanı üzerinde bir anlaşmaya varılması için sürekli olarak temerrüt tehditlerinin gündeme gelmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Kongre`yi borçlanma tavanının artırılması için hemen harekete geçmeye çağıran Lew, Şubat ayı sonuna kadar borçlanma tavanı üzerinde anlaşma sağlanmaması halinde Hazine`nin uygulamakta olduğu olağanüstü tedbirleri sona erdireceklerini belirtti. Uygulanan olağanüstü tedbirlerin sona erdirilmesi halinde ABD`nin nakit dengesinin daha hızlı düşeceğini ifade eden Lew, olağanüstü tedbirlerin sona ermesi ile birlikte ABD`nin çok yakın zamanda ödeme yükümlülüklerine yerine getirememeye başlayacağını vurguladı.  ABD’de Şubat sıcak geçecek.

Güvenli liman arayan Fonlar için seçeneklerden JPY değerlendiriliyor görüntüsü var. USD/JPY paritesi 145 seviyelerinden 136 seviyelerine kadar gevşedi. Japonya’da enflasyonun yüksek gelmesi hükümetin hedeflerini gerçekleştirdiği için kur savaşını bırakabileceği düşüncesi oluşmuş olabilir. Böylece Yen satarak USD alan fonlar pariteyi aşağı itiyor. Daha önce Japonya Yen değersizleşsin diye müdahale ediyordu. Bakalım yine edecek mi?

USD/JPY paritesi dün de orta vade aşağı sinyalleri eşliğinde gevşemesini sürdürdü. 137.5480 seviyesinden güne başlayan parite 136.3650 seviyesine kadar gevşedi. Bu sabah da yaklaşık aynı seviyelerde işlem görürken risk göstergesi RSI 25 seviyelerine düşerek tepki çıkışı sinyali üretmeye başladı. Sert hareketler edebilen paritede her an tekrar 140 seviyesi denenebilir.

€/$ paritesi dün, 1.3487 seviyesinden başladığı günü 1.3477-1.3536 dar bandında geçirerek 1.3525 seviyesinden kapandı böylece günlük yukarı sinyali üretti.  Orta vade aşağı sinyallerin son bulabilmesi şimdilik zor görünen paritenin sinyalleri son bulabilmesi için 1.3750 seviyelerine kadar sert çıkış yapması gerekiyor. Şimdilik günlük yukarı sinyali nedeniyle 1.3570 seviyelerinin denenme potansiyeli bir hayli fazla.

TL/JPY paritesine baktığımızda; teknik göstergelerde orta vade yukarı sinyallerinin gelmeye devam ettiğini görüyoruz. Geçen hafta 3 gün içerisinde 42.90- 47.68 bandında dalgalanan TL/JPY paritesinde son işlemler 44.21 seviyesinde olup USD/JPY paritesindeki hareketlere paralel bir trend içerisindedir.

GBP/TL paritesinde orta vade aşağı sinyalleri devam etmekle beraber yatay seyirde sıkışma dikkatimizi çekiyor. Sert dalgalanma yapabilecek paritenin 3,60-3,83 bandında dalgalanması söz konusu.

Avro/TL paritesinde de orta vade aşağı sinyalleri devam etmektedir. Aşırı dalgalanma olması ve yatay seyirde hareket etmesi nedeniyle bu sinyallere fazla güvenmiyoruz. Dün 3.0388-3.0927 bandında hareket ederek günü 3.0891 seviyesinden kapatan paritede günlük yukarı sinyali var. Sıkışma pek de hayra alamet görüntü vermemektedir. Sert hareketler yakında olup yönü kestirmek hala zor. Ancak USD/RUB paritesi yani Rusya Ruble’sinin USD’na karşı değeri hala düştüğüne göre hareketin yukarı yönlü olma potansiyeli daha fazladır.

USD/TL paritesine baktığımızda son günlerde gittikçe daralan marjlarda kararsız bir seyir izlediğini görüyoruz. Adeta nerede hata yakalasam da affetmesem görüntüsü var. Teknik görünüm son derece tehlikeli sinyaller veriyor. Sert hareket potansiyeli artmış durumda ve her iki tarafa da yüksek marjda hareket olabilir. Burada söyleyeceğimiz Ruble’nin hareketi nedeniyle yukarı ihtimalinin daha fazla olduğudur. Aşağıda 2.19 yukarıda ise 2.34 bizim için kritik seviyeler ve her an bunlardan birine gidebilir...

Değerli okurlarımız; Son zamanlarda yaşanan agresif ve yüksek oranlı dalgalanmalar yaşanması ve global boyutta bir hareket olması nedeniyle bir dönem anlamsız seviyelerde işlemlerin geçmesi söz konusu olabiliyor. Global piyasalarda hareket eden trilyon dolarlar tutarındaki fonlar hatırlarsanız ABD’de krizin sebebiydi. Şimdi de hedef diğer ülke paraları. Bu savaş ekonomileri çökertecek kadar ciddi boyutlarda ve bazen kontrolü önemli oranda artırmak gerekebilir. Bu dönem o dönemdir...

Analizlerle hangi fonun nereden vurabileceğini kestirmek çok zor. Fonlar kem teknik hem de temel verileri iyi biliyor ve değerlendiriyorlar. Ülke parasına değer kaybettirirken siyasi kriz gibi bir sürü temel veriyi kullanabiliyorlar ve bu konuda raporlar hazırlayarak diğerlerini de peşlerine takabiliyorlar. Hem almak hem de satmak için bahane hazırlamak bu kadar veri içerisinde çok da zor değil. Zemin her zamankinden daha kaygan ve çok umulmadık hareketlerden nemalanan bu tür kuruluşlar piyasa dinamiğini de zorlamaktadırlar. O zaman sis içerisinde yol ararken bir anda uçurumdan düşmek mümkün. Bu nedenle risk konusunda fazla istekli olmamakta fayda var.

Önerimiz; Günlük yukarı sinyalleri üretmeye başlayan €/$ paritesinde 1.3500 seviyelerine yaklaştıkça alım yapılarak yukarı tepkinin değerlendirilmesi teknik açıdan mantıklı görünüyor.