Hikmet Baydar Yazarın Tüm Yazıları

Dolar almak için acele etmeyin

1dk okuma

Gün boyunca sürekli yetkililerden yorumlar veya rakamsal verilere dayanan açıklamalar geliyor

Gün boyunca sürekli yetkililerden yorumlar veya rakamsal verilere dayanan açıklamalar geliyor. Portföy yöneticileri de bu gelişmeleri dikkate alarak ya risk alıyor ya da risklerini azaltıyor.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu nedenle de piyasalarda dalgalanmalar yaşanıyor. Bu dalgalanmalar bazen ipin ucunu kaçırdığında dengeyi sağlamak için sözlü veya gerekirse cebren piyasaya girilerek müdahaleler olabiliyor.

Dün bir sürü açıklama peş peşe gelirken birçok veri de bazen açıklamaları destekledi bazen çelişkiler yarattı.

Örneğin ABD Kasım ayı imalat sektörü PMI değeri beklenen 52.3 iken (bir önceki veri 51.8) 54.3 olarak beklentilerden daha iyi geldi. Diğer yandan IMF Yunanistan’ın “geciken borç dilimine” rağmen ciddi bir mali baskı olmadığını açıkladı.

Bu açıklamadan anladığımız; Bir kere Yunanistan taksidini ödememiş. Bunu geçtik mali baskı var ama ciddi boyutta olmayabilir.

Bunun yanında AB Komisyonu Portekiz’in 2014 yılında daha büyük mali ayarlamaya ihtiyacı olduğu açıkladı. Yani 2014 Portekiz’de daha da zor geçecek.

Daha sonra sahneyi Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi aldı ve son faiz indiriminin bazı endişeler yarattığının farkında olduklarını, 17 üyeli bir birlik için para politikası yapmanın daha zor olduğunu anlatmaya çalıştı. Yani çözüm AB’nin tamamında daha da zor…

Hele ECB bağımsız olmak istiyor demesi…Yani ECB bağımlı demek...

Spekülasyona zemin açan açıklaması ise ECB yavaşlayan enflasyon içinde parasal gevşeme politikasını takip eder bölümüydü. Yani piyasa likit olmaya devam edecek.

Gelelim asıl komediye... Fransa’nın enflasyona endeksli tahvil ihalesinde faiz eksi... Deflasyonun konuşulduğu bir ortamda üstüne negatif faizli bir ihale... Çarpıklık diz boyu...

Brezilya’da işsizliğin düşüşü aynı grupta yer alan Türkiye’nin işine gelecektir. Çünkü aynı fon grubuna dahil olduğundan fon girişi yaratabilir.

Bu arada foreks.com haberine göre ZEW’den gelen açıklama Türkiye ekonomik beklentiler, cari durum endekslerinin önceki verilerden daha iyi olmuş. Olumlu bir açıklama.

Gelelim teknik verilere;

€/$ paritesi dün güne 1.3439 seviyelerinden başlamış, 1.3400 seviyelerinden gelen alımlarla 1.3480 seviyesine kadar yükselerek 1.3456 seviyesinden kapanmıştır. Bu hareketi günlük “key reversal” denilen tepki çıkışı anlamına gelmektedir. Bu sabah 1.3490 seviyesini görmesi ve bu seviyelere yakın işlem görmesi günlük tepki çıkışı ihtimalini daha da artırmaktadır. Orta vade göstergeleri çelişkili olan paritede dalgalanma devam etmektedir. 1.3540 seviyesinin üzerinde tutunmadan yukarı trendi konuşamıyoruz.

Avro dün 2.7095 TL’den güne başladı ve 2.7038 seviyesinden gelen alımlarla 2.7270 seviyesine kadar yükselerek 2.7166 seviyesinden kapandı. Orta vade göstergeleri hala yukarıyı işaret ettiği parite yatay seyirde dalgalanmakta olup sağlıklı bir trend içerisinde değildir. 2.7630 seviyesinin üzerinde tutunmadan yükseliş trendi konuşulmayacaktır. Sert aşağı yönlü sarkmalar da güçlü olmadığını göstermekte 2.6700 seviyesinin altına inilmesi durumunda da yükseliş trendinin uzunca bir süre konuşulması söz konusu olmayacak. Şimdilik bu seviyelerde dalgalanma daha büyük ihtimal.

USD dün, 2.0154 TL seviyesinden güne başlamış, 2.0128-2.0254 bandında hareket ettikten sonra 2.0176 seviyesinden günü tamamlamıştır. Dünkü hareket gevşeme geleceği sinyali veren paritede orta vade göstergeler de gevşemeye işaret etmektedir. Bu sabah 2.0170 seviyesinden işlem görmesi zayıflığın devam ettiğini göstermektedir. 1.9600-1.9800 bandında bulunan güçlü desteğini test etme potansiyeli yüksek olan paritede alım için aceleci olmamakta fayda var gibi görünüyor.

Önerimiz; bugün önemli direnç seviyesini test etmekte olan GBP/USD paritesinde stop alımlı ihtimali oluştuğundan dalgalanmayı değerlendirmek amacıyla 1.6270 seviyesinin üzerine satışlar yazarak aşağıdan yerine koymak teknik açıdan mantıklı görünmektedir.

Bu arada yorum ve sorularıyla köşemize renk katan okurlarımıza çok teşekkür etmeden geçmeyelim ve sorularını cevaplayalım;

TCMB’nin parasal sıkılaştırması ile ilgili aksiyonları biraz kafaları karıştırmış. Aylık reponun iptali nedeniyle repo oranları daha yukardan oluşacak. Bir miktar faiz artışı anlamına geliyor. Bununla USD değerlenmesini törpülemek istiyor olsa da asıl sinyal döviz satım ihalelerinin iptaliyle gelecektir. Diğerleri önemli etki yapmaz diye düşünüyoruz. Döviz satım ihalesinin durdurulması durumunda talebin piyasa tarafından rahatlıkla dengeleneceğini net bir şekilde görmüş olacağız. Bunun yanında bu ihalelerin faydasının olduğu konusunda da ciddi şüphelerimiz bulunmaktadır. Bir okurumuz USD/TL 2.000 seviyesinin altını görürümü diye sormuş. Şimdilik bu ihtimal hala yüksek diye net bir şekilde cevaplamış olalım.

İyi tatiller,