Hikmet Baydar Yazarın Tüm Yazıları

Ciddi şüphelerimiz var

1dk okuma

€/$ paritesi dün 1.3525 seviyesinden güne başladıktan sonra 1.3494-1.3539 bandında hareket ederek 1.3503 seviyesinden günü tamamlamıştır

€/$ paritesi dün 1.3525 seviyesinden güne başladıktan sonra 1.3494-1.3539 bandında hareket ederek 1.3503 seviyesinden günü tamamlamıştır. Hareket marjı o kadar dar ki günlük işlem yapmaya neredeyse müsait olmamış.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Kısacası donmuş kalmış... Dünya bu kadar karışıkken burada normalin dışında bir marjın oluşması dikkat çekicidir. Tüm dikkatler diğer paralara çevrilmiş görünüyor. Bu sabah da 1.3513 seviyelerinde işlem gören paritenin adeta bu seviyelere çakıldığını ve beklemede olduğunu görüyoruz. Derin bir piyasa bir anda bu kadar şekil değiştirebilir mi? Demek ki işlem hacmini değil işlem yapanların grup oluşturup oluşturmadığını iyi sorgulamak gerekiyor. Tamamen balon gibi bir havası var.. Bu arada LIBOR soruşturmaları nedense uzatılıyor. Bu konu piyasaya unutturuluyor... Bu faizlerde ünlü bir çok bankanın manipülasyon soruşturması geçirmekte olduğu unutulmasın..

Kısacası kurum dediğiniz batılı bankalar o kadar da kurallara bağlı olmayabilir. Umarız soruşturma yanlı sonuçlanmaz... Bu konuda ciddi şüphelerimiz var.

Avro/TL paritesi dün 3.0893 seviyesinden güne başlamış bu seviyelerden gelen satışlarla da 3.0336 seviyesine kadar gevşemiştir. Kapanışı 3.0427 seviyesinden yapan parite bu sabah da 3.0358 seviyelerinden işlem görmektedir. Son günlerde orta vade aşağı sinyalleri üretmeye devam eden paritede kritik 3,0000 desteğine doğru bir geri çekilme görüyoruz. Piyasanın kararlı bir satışından ziyade kararsız bir gevşeme söz konusu. Dün sabah günün en yüksek seviyesinde yükselme eğiliminde olan bu parite birden gelen satışlarla gevşemiştir. Hala hareketlerin doğal oluşmama ihtimali var... Global piyasalarda aynı anda aynı yönde hareketlerin olması artık olayın boyutlarının nerelere vardığını gösteriyor... Bugün 3,0900 seviyesinin üzerine çıkmadığı takdirde bu aşağı eğilimin biraz daha güçlenmesine yol açabilir. Ancak sağlıklı bir trend hala yok.

USD/TL paritesi dün 2.2835 seviyesinden güne başlamış ve bu seviyelerden gelen satışlarla 2.2454 seviyesine kadar gevşemiştir. Kapanışı 2.2532 seviyesinden yapan paritede orta vade aşağı sinyalleri devam etmektedir. Bu sabah 2.2344 seviyesine kadar düşerek açılması dikkatimizi çekmektedir. 2.2820 seviyesinin üzerine çıkmadığı takdirde aşağı trend daha da netleşecektir. Ancak hareket tarzı hala derinlik ve doğal fiyat oluşumu konusunda ciddi şüpheler duymamıza yol açmaktadır. Hala taşlar tam oturmamış olabilir. Önemli desteğimiz 2.2000 seviyesinin hemen altıdır. Düne kadar kararsız bir seyir izleyen parite şimdilik yönünü aşağıya doğru değiştirmeye başlamış görünüyor.

Yakın zamanda 1.5830 seviyesini gören EUR/AUD paritesi dün sert bir satışla 1.5155 seviyesine kadar gevşemiştir. Orta vade aşağı sinyalleri vermekte olan paritenin bulunduğu seviyeler önemli bir destek olup tepki çıkışı yaşama ihtimali bulunmaktadır.

USD/CHF paritesi zayıf orta vade aşağı sinyalleri eşliğinde  yatay seyirde dalgalanmaktadır. Son işlemlerin 0.9038 seviyesinden geçtiği parite 0.9086 seviyesinin üzerine çıktığı takdirde orta vade yukarı sinyalleri gelmeye başlayacaktır. Ancak yatay seyirde olması nedeniyle 0.8990 seviyesini test etme ihtimalini de artırıyor.

GBP/USD paritesi yakın zamanda 1.6600 seviyelerinin üzerindeyken 1.6258 seviyesine kadar gevşemiş durumda. Dün kapanışı 1.6326 seviyesinden yaparak tepki çıkışı ihtimalini artırmıştır. Orta vade sinyaller aşağı yönü işaret etmekte olup Şimdilik yatay seyirde dalgalanmaktadır.

USD/JPY paritesi 105 seviyelerinden gelen satışlarla dün 100.7560 seviyesine kadar gevşedi. %5 düşüş olmuş. Bu sabah hafif yukarı yönlü tepki gösteren paritede tepkiler hala zayıf kalmaktadır. Göstergelerin yukarı dönmesi için 103 seviyelerinde yukarı yönde güçlü durması gerekiyor.

Önerimiz; Dalgalanmaların yüksek boyutlarda olacağı bu dönemlerde alınan pozisyonların kar/zarar potansiyelinin her zamankinden daha fazla olacağı unutulmasın.

Saygılarımızla,