Önerimiz; Kısa vade yukarı sinyalleri gelmeye başlayan altında bugün 1-2 gün içerisinde satış yapmak üzere alım yapmak teknik açıdan mantıklı görünüyo
Dün 1,3116 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3131 seviyesinden gelen satışlarla 1,3022 seviyesine kadar gevşeyerek 1,3038 seviyelerinden kapandı.
Sabah güne 1,3035 seviyesinden başlayan parite 1,3031-1,3085 bandında hareket etmektedir. Orta vade yukarı sinyalleri devam eden paritede dün yazımızda belirttiğimiz 1,3149 direnci şimdilik kırılamadı. Bu nedenle direncin üzerinde tutunmadan trend devam edebilir diyemiyoruz. Yeni pozisyon konusundaki olumsuz düşüncemiz devam ediyor.
Dün 2,3465 seviyesinden güne başlayan €/TL paritesi 2,3500 seviyesinden gelen satışlarla 2,3372 seviyesine kadar gevşedi ve 2,3431 seviyesinden kapandı. Orta vade yukarı sinyalleri devam eden parite 2,3497 seviyelerinden başlayan direnç bölgesini kırabilecek güce sahip değil. Kısa vadede 2,3258 seviyesinin tekrar denenme ihtimali artmış durumda.
USD/TL paritesine baktığımızda; Dün 1,7891 seviyesinden güne başladığını ve 1,7850 seviyesinden gelen alımlarla 1,7948 seviyesine kadar yükseldiğini görüyoruz. Kapanışı 1,7929 seviyesinden yapan paritede orta vade göstergeler hala aşağı diyor. Bu sabah 1,7952 seviyesini test eden parite daha sonra 1,7885 seviyesine kadar gevşemiştir. Orta vade aşağı sinyallerinin son bulması için 1,7995 seviyesinden işlem görmesi gerekmektedir. 1,7845 seviyelerinde haftalık bazda destek oluşmuş durumdadır.
Gelelim altına; Daha önceki yazılarımızda orta vade aşağı sinyalleri geldiğini sizlerle paylaşmıştık. Hatta uzun vadeli yatırım aracı olma vasfını kaybettiği düşüncemizi de birkaç yazımızda sizlerle paylaştık. Üç gün önce 1.564 seviyesinden işlem görürken ne oldu da bu süre içerisinde 1.321 seviyesine kadar çok büyük bir düşüş gösterdi? Bir kere düşüş kesinlikle makro verilere dayalı bir düşüş değil. Çünkü öyle olsaydı zamana yayılır ve bir trend halinde bu hareketi gerçekleştirirdi. Açıklanan makro verilerde de parasal sisteme güven sağlayacak bir gelişme yok. Demek ki olay daha çok portföy satışıyla ilgili.
Bildiğiniz gibi altının yükselmesi daha çok güvenli liman olarak kabul edilmesi, faizlerin aşırı düşük olması ve riski dağıtma amaçlı altın alımlarından kaynaklanıyordu.
Şimdi ise verilere baktığımızda; Batmamak için çaba gösteren ülkeler, beklenen durgunluk dalgasının ilk sinyallerinin Çin’den gelmesi, büyüme verilerinin beklentilerin altında kalması, ABD perakende satışlardaki artışın beklenenin altında kalması ve ABD’nin parasal genişlemeyi yavaşlatmak istemesi gibi gündemleri görüyoruz.
Batmakta olan ülkeler batmamak için altın stoğunu azaltabilirmi diye bir soruyu daha önceki yazılarımızda paylaşmıştık. Acaba bu düşüşte Güney Kıbrıs’ın payı olabilirmi? Yoksa Güney Kıbrıs’ta zarara uğrayan Rusya? Sıkıntıda olan her ülke primli olan altın stoğunu satma potansiyeline sahip durumdadır. Bu arada Boston maratonundaki patlamalar da kaosu tetiklemek için bahane olarak kullanılabilir.
Altında normal şartlarda bugün tepki alımlarının gelmesi ve en azından 1.457 seviyesine yükselmesini bekliyorsak da piyasalarda sürprizler gelmeye devam edecek. Bu arada olan yatırımcıya olurken yorumcı-ular da minareye kılıf uydurmaya çalışacak.
Burada söyleyeceğimiz son söz; Altın diğer piyasaların etkisiyle bu kadar prim yaparken diğer piyasalara yaklaştı ve spekülasyonlar he an gelebilir. Bu durumda sürprizler serisi devam edebilir. Özellikle kontratlarda ciddi kar zararlar oluyor. Bu durum iştahı da dalgalanmayı da artırabilir.
Bu arada USD/JPY paritesini de yorumlamadan yazımızı tamamlamayalım.
Dün sert satışların gelmeye devam ettiği parite 96,36 seviyesine kadar geriledi. Orta vade yukarı sinyallerinin son bulabilmesi için 96.05 seviyelerini görmesi gerekiyor. 96.30 desteğinin altına inebilirse 92.50 hedef olacak.
Önerimiz; Kısa vade yukarı sinyalleri gelmeye başlayan altında bugün 1-2 gün içerisinde satış yapmak üzere alım yapmak teknik açıdan mantıklı görünüyor.