Altında seyir dalgalı

Güncelleme Tarihi:

Altında seyir dalgalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2013 15:08

Altın, birbirini dengeleyen faktörlerin etkisi ile kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor

Haberin Devamı

Altın, birbirini dengeleyen faktörlerin etkisi ile kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Altın, Fed`in parasal teşvikler konusunda atacağı adıma ilişkin beklentiler ve talebin arttığına ilişkin işaretlerle birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Spot altın, Singapur saati ile 10:23`te ons başına 1,323.13 dolara gelmeden önce, en az yüzde 0.2 yükseldi ve düştü. Altın dün, ABD`de perakende satışlar verisinin Temmuz ayında da yükselerek artışını dördüncü aya taşıması ve Hindistan`ın altın ithalatına uyguladığı vergiyi bu yıl üçüncü kez artırmasının ardından yüzde 1.2 düştü ve dört gün süren yüzde 4.3`lük yükselişini tersine çevirdi. Fiyatlar 12 Ağustos`ta 1,344.40 dolara kadar çıkarak 24 Temmuz`dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Altın bu yıl, Fed`in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını azaltacağı spekülasyonu ile yüzde 21 değer kaybetti. Bloombegr`in bu ay düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 65`i, Fed`in Eylül ayındaki toplantıda tahvil alımlarını azaltabileceği ve bu azaltmanın muhtemelen 10 milyar dolar olacağı tahmininde bulundu. Temmuz ayındaki ankette, katılımcıların yarısı Eylül ayında varlık alımlarının indirilmesini bekliyordu.

Hangzhou`da Nanhua Futures Co. analisti Xia Yingying, Yatırımcılar Fed`in gelecek ayki toplantısı öncesi muhtemelen temkinli kalacak. Zira tahvil alımlarının azaltılmasına ilişkin işaretler altın için olumsuz, dedi ve Asya`daki alım aktivitesi güçlü ve Çin`deki talep altının 1,300 dolar üzerinde kalmasına yardımcı oluyor değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan`ın ardından dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin`de, Şanghay piyasası gösterge spot altın kontratının işlem hacmi, Şanghay Altın Borsası verilerine göre, 12 Ağustos`taki seviyesi olan 9,182 kilogramdan dün 10,435 kilograma çıktı.

Hindistan Vergileri

Hindistan dün, altın ve platin ithalatına uyguladığı vergiyi yüzde 8`den yüzde 10`a yükseltti ve gümüş ithalatına uyguladığı vergiyi ise yüzde 6`dan yüzde 10`a çıkarttı. Hindistan`ın attığı bu adımlar, rekor düzeye çıkan cari işlemler açığını azaltmayı amaçlıyor ve altın kaçakçılığının artabileceği spekülasyonunu güçlendiriyor.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust`taki altın varlıkları, 9 Ağustos`ta 10 Haziran`dan bu yana ilk kez artış göstermesinin ardından, dün itibariyle ikinci günde de değişmeyerek 911.13 tonda kaldı. Varlıklar bu yıl yüzde 33 düştü. 100 milyon doların üzerinde varlıkları bulunan para yöneticilerinin, bu hafta sonuna dek, 13F formlarını doldurmaları gerekiyor. Bu formlar, metalin yüzde 23 düştüğü ikinc çeyrekte varlıklardaki değişimlerin detaylarını içeriyor.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, ons başına 1,322.50 dolar seviyesinde seyrediyordu. Kontrat dün dört gün süren yükselişini tersine çevirerek yüzde 1 düştü ve 1,320.50 dolara geldi.

Spot gümüş, 5 günlük yükselişinin ardından fazla değişmeyerek ons başına 21.4730 dolarda kaldı. Fiyatlar dün 21.7780 dolar ile 19 Haziran`dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Spot platin yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,489.30 dolara ve palladyum yüzde 0.3`lük kayıpla ons başına 735.55 dolara geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!