Altın ucuzluyor! Acaba satalım mı?

22.02.2013 - 10:44 | Son Güncelleme :

Elinde altın olan yatırımcıların gündemindeki tek soru `Satalım mı`...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349altin.jpg">Elinde altın olan yatırımcıların gündemindeki tek soru `Satalım mı`... Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras yazısında bu soruya yanıt veriyor...

İşte Uras`ın yazısı...

Altın fiyatları çıksa da, inse de halkımız telaşa kapılıyor. Çünkü altın fiyatı çok kişi için varlık değer ölçüsü. Altın fiyatı artarken bazılarımız varlıklarının değerinin de arttığını düşünüyor. Altın fiyatı gerilerken de bazılarımız, varlıklarının değer yitirdiğine inanarak üzülüyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Hele hele, üç beş ziynet altını olan, kolundaki altın bileziği ve boynundaki altın zinciri bir “güvence” olarak gören kadınlarımız için altın fiyatı çok önemli. Halkımız altın fiyatını Cumhuriyet altınının tam ve çeyrek fiyatından izler.

Son zamanlarda gram fiyatından da izler oldu. Altının gramının fiyatı 100 TL’nin üzerine çıkınca, bu tırmanışın devam edeceği beklentisi ile altın satın aldı. Derken altın fiyatı gerilemeye başladı. Şimdilerde gramı 90 TL’nin altında seyrediyor.

Spekülatörler giriyor, çıkıyor

Halkımız bu fiyat hareketi karşısında ne yapacağını bilemiyor. Yüksek fiyattan satın alanlar daha da düşer endişesi ile satmayı düşünüyor. Altın satın alacaklar daha da ucuzlar diyerek bekleyişte.

Krizden sonra altına talep spekülatörlerden geldi. Dolar ve euro’nun ne olacağını bilemeyenler, faizlerin düşmesi karşısında yeni yatırım alanı arayanlar altına yöneldi. Altın fiyatları tırmanışa geçti.

Şimdilerde ise tersi bir durum var. Spekülatörler altından çıktıkları için altın fiyatı geriliyor... Altının dünya piyasalarındaki ons  fiyatının 1.400 dolara kadar gerileyebileceği söyleniyor. Bu çizginin altına düşmesini bekleyenler de var. Görünen o ki, Batılı ülkelerde yatırımcılar altına (şimdilik) eskisi kadar önem vermiyor. Ama bu ne kadar sürer? Bilinemez.

Ucuzluyor diye satmayın

Bizde ne olur? Bizde altın fiyatı dünya fiyatı ile döviz fiyatına bağlı olarak oluşuyor. Döviz fiyatı fazla oynamadığına göre, bizdeki fiyatı belirleyecek olan dünyadaki altın fiyatıdır. Altın üretiminde, arzında yavaşlama yok. O halde fiyatı belirleyen dış piyasalardaki talep. Dış piyasadaki talep bizdeki gibi halkın yaygın talebi değil. Spekülatörlerin yoğun talebi.

Bugüne kadar olduğu gibi spekülatörler altına yönelirse fiyatlar artar, altından başka yatırım alanı bulurlar ise altın fiyatı düşer. Küresel piyasalarda para bol. Bu durumda bugün altından çıkan spekülatörlerin yarın tekrar altına dönmeleri mümkün.

Sonuç: Küçük tasarrufçunun altın alıp satarak kâr etmesi çok zordur. Altını alacak olanlar uzun süre saklamak için alırlar ve de fiyatlar tepeye çıkmamış iken alırlar ise, büyük ölçüde zarar etmezler.

Çeyrek altın 2012 Mayıs ayında  146 TL idi. Ekimde 163 TL oldu.  Dün 145 TL’ye satılıyordu. Geçen mayıstan bu yana nasıl indi bindi ise bundan sonra da inecek, binecek. Uzun sürede altın değerini gene de korur.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.400 Değişim: -0,77% Hacim : 135.263 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.359 31.05.2024 Yüksek 10.725
Açılış: 10.519
32,2329 Değişim: 0,16%
Düşük 32,1058 31.05.2024 Yüksek 32,3597
Açılış: 32,18
34,9539 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8413 31.05.2024 Yüksek 35,2036
Açılış: 34,963
2.412,06 Değişim: -0,53%
Düşük 2.402,88 31.05.2024 Yüksek 2.443,51
Açılış: 2.424,88
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.