Pancar çiftçisinden 'kota' isyanı

08.12.2014 - 12:45 | Son Güncelleme :

Pancar Çiftçilerinden sert tepki geldi...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/pancar_2.jpg">

Nişasta ve Glikoz Üreticilerinin Türkiye'de kotalar kalksın, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi 'üretim kotaları' üzerinden yapılsın önerilerini Pancar Çiftçilerinden sert tepki geldi.


Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar, Bu öneriler gerçekleşirse 150 bin pancar çiftçisi maden ocağına inmek için sıraya girer. 10 milyon insanı geçindiren sektör çöker. Terör artar, Doğu ve Güneydoğu'dan İstanbul, İzmir, Mersin, Adana'ya göç hızlanır. Türkiye için intihar olur uyarısı yaptı.

Cargill, Ülker gibi şirketlerin üyesi olduğu Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği'nin Başkanı Rint Akyüz, AB'de 1 Ocak 2017'den itibaren şeker sektöründe kotaların kalkacağını buna karşın kota sisteminin bir tek Türkiye'de devam edeceğini söylemişti. hurriyet.com.tr'den Aysel Alp'ın haberine göre; Akyüz, Kota kalktıktan sonra AB iç piyasa fiyatları dünya fiyatları ile eşitlenecek. Yani şeker, AB gıda sanayicileri tarafından rekabetçi fiyatlarla kullanılırken, Türk gıda sanayinin dünya pazarlarındaki rekabetçi gücü giderek düşecek demişti. Akyüz, yine şeker fabrikalarını özelleştirirken 'üretim kotaları' ile şeker fabrikalarının ayrı ihale edilmesi halinde kendilerinin de kotalar için teklif verebileceklerini açıklamıştı.

Vatandaş şekeri daha pahalı yer

Akyüz'ün açıklamalarına tepki gösteren Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Taner Taşpınar, Zonguldak'ta, Soma'da, Ermenek'te yüzlerce canımız gitti. Ermenek'te ölen işçilerin aileleri, çiftçilikten geçimimizi sağlayamayınca oğullarımız madene indi, açıklaması yaparken, Türkiye 10 milyon nüfusun geçimini sağlayan, 150 bin çiftçinin doğrudan ekip biçtiği, her yıl ekonomiye 3 milyar dolar katma değer sağlayan bir sektörü adeta bitirmek için uğraşılıyor. AB, 2017'de kotaları kaldıracak ama bunun için 11 yıldır hazırlık yapılıyor. Türkiye'de kotalar kalkar ya da şeker fabrikalarının üretim kotaları nişasta ve glikoz üreticilerinin eline geçerse, şeker pancarı ekim alanları daralır, buralar imara açılır, kırsal kesimde işsizlik artar. Kentlere göç hızlanır. Şeker ithalatı artar ve yurtiçi piyasada şeker fiyatları yükselir. Her açıdan Türkiye için intihar olur dedi.

Düşen pancar şekeri! 
 
Taner, bilim insanlarının obezitedeki artış ile nişasta bazlı şeker ve glikoz tüketimindeki artış arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna dikkat çektiklerini belirtirken, Hareket et obez olma, diyorlar. Amerika'da şeker tüketiminde bir azalma olmasına karşın obezite oranında artış olduğunu söylüyorlar. Ama şunu söylemiyorlar. Tüketimi azalan şeker; pancar ve kamış şekeri. Oysa nişasta bazlı şeker ve glikoz tüketimi artıyor diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,2617 Değişim: -0,23%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,3442
Açılış: 32,3374
34,7870 Değişim: -0,07%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 34,8395
Açılış: 34,8108
2.394,05 Değişim: 0,02%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.394,71
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.