Devlet, arazilerini özel ağaçlandırmaya açtı!

05.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Özel orman yetiştirmek için devlet arazi tahsis ediyor. Kredi destekleri uzun süreli ve düşük faizli...

Geçen haftaki yazılarında kapari ve kuşburnunun kültür tanımına alınabileceğinden bahsederken, devletin arazi tahsisinde bulunduğunu da belirtmiştim. Bu ifademle ilgili çok sayıda faks ve email aldım. Okurlarımın bu tahsis işiyle pek ilgilenmişler. Ben de sıcağı sıcağına bu konuyu işlemeye karar verdim. Arazi tahsisi özel ağaçlandırmayla ilgili. Gerçek ve tüzel kişiler devlet arazilerinde özel ağaçlandırma yapabiliyorlar. Devlet bu imkanı bazı ağaç türlerine yönlendirmiş. îmkanlar birkaç orman türüyle sınırlı değil. Endüstriyel nitelikli ağaçlardan ceviz, zeytin, antepfıstığına uzanan geniş bir yelpaze var. Hatta keçiboynuzu, mahlep, kestane ağaçlan yanında daha kısa ömürlü ve çalı tipi bitki yetiştiriciliğine de arazi tahsis edilebiliyor: Defne, adaçayı, kuşburnu, kapari gibi ihraç ürünü bitkiler bunların tipik örneklerinde.


AMAÇ YEŞIL BİR KUŞAK YARATMAK:

Türlere göre değişen sürelerde arazi tahsisleri Orman Bakanlığı tarafımdan yapılıyor. Amaç orman niteliğinde olmayan devlet arazilerini erozyondan korumak ve yeşil bir kuşak yaratmak. Benzer uygulamalar başta İtalya olmak üzere çoğu Avrupa ülkelerinde de yapılıyor. Orman Bakanlı’ğımız bu uygulamalan dikkatle inceleyip gerçekten yararlı bir iş yapmış. Devlet, Orman Bakanlığı kanalıyla arazi tahsisiyle kalmıyor; üstelik faizsiz veya çok düşük faizli krediler vererek bu konuda yatırım yapan girişimcileri sonuna kadar destekliyor.


YAP İŞLET DEVRET:

Avrupa ülkelerinin çoğunda ormanlık alanlarının genel ülke topraklarına oranı bir hayli yüksek. Yüzde 50`yi aşan değerler söz konusu. Bu oran bizde yüzde 25`ler civarında. Yani toplam 20 milyon hektar orman alanımız var. Bunun 8.8 milyon hektarı verimli orman arazilerinden oluşuyor. 11.2 milyon hektar ise verimsiz orman arazileri... İşte bu verimsiz arazilerin belli bir bölümü girişimcilere tahsis ederek özel ağaçlandırma yapılabiliyor. Bir anlamda bedelsiz olarak devletten kiralanan araziler üzerinde orta ve uzun ömürlü ağaçlar ve bazı bitki türleri yetiştiriliyor. Bu türlerin ekonomik ömrü boyunca verdiği değerler sizin oluyor. Toprak mülkiyeti ise devlette kalıyor. Yapıyor, işliyor ve uzun bir süre sonunda araziyi devlete geri veriyorsunuz.


TAHSİSLER:

Arazi tahsisleri ve miktarı yetiştirilecek türlere göre değişiyor. Örneğin bir defada en fazla 3bin dekarlık bir alanda özel ağaçlandırma yapılabiliyor. Eğer siz odun hammaddesi işleyen bir kuruluşu bu araziye entegre ederseniz saha büyüklüğü sının da kalkıyor. Arazi tahsisinde alt sınırlar türe göre değişiyor. Tahsis edilecek alanların 50 dekardan büyük olması halinde bir avan proje ekinde Orman Bakanlığı`na dilekçeyle başvuruyorsunuz. Eğer daha küçük bir alan talebi varsa F böyle bir projeye gerek kalmıyor. 100 dekar ve bundan daha küçük sahalar için düzenlenen uygulama projeleri orman bölge müdürlükleri; 1000 dekardan büyükleri ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak kullanıma hemen tahsis ediliyor. Bu tahsisler bedelsiz olup, 6831 sayılı Orman Kanunu içindeki 57`nci maddeyle güvenceye alınmış. Tahsis süreleri genelde uzun ömürlü türler için 49 yıl olarak öngörülüyor. Hatta bu süre ikinci kez 49 yıl daha uzatılabiliyor. Kısa ömürlü ağaçlar için yapılacak tahsislerde bu süreler değişiyor. Bazı endüstriyel nitelikli orman ağaçlarında ise çok daha uzun süreli tahsisler yapılabiliyor.


FAİZSİZ KREDILER:

Arazi tahsis edilen girişimcilere talep halinde teşvik kredisi tanımıyla çeşitli krediler verilebiliyor. Bu krediler Ağaçlandırma Fonu kapsamında özel bir kaynaktan talep sahibine aktarılıyor. Krediler; fidan bedeli, ağaç bakımı, fidan dikimi gibi konular da dahil olmak üzere; dikenli tel, ihata kazığı gibi çok amaçlı işlevleri kapsayacak genişlikte. Eğer arazi tahsisini bir köy tüzel kişiliği almışsa özel ağaçlandırma kredisi faizsiz olarak veriliyor. Gerçek kişilere bu kredi 30 yılı aşan asli orman ürünleri için yine faizsiz uygulanıyor. Hızlı gelişen tali orman ürünleri için verilen kredilere ise faiz uygulanıyor. Fa iz uygulansa da emsallerine göre oranlar çok düşük: Ziraat Bankası’nın bitkisel üretim için verdiği kredilere uyguladığı faizin üçte biri kadar.


KREDİ GERİ ÖDEMELERİ:

Kredi geri ödemeleri makul bir süre içinde yapılıyor. örneğin idare süresi 30 yılı aşan ağaç türleri için alınan krediler 30 yılın sonunda ekim ayı içinde bir defada geri ödeniyor. Hızlı gelişen veya tali orman ürünü sayılan ağaçlandırmalara verilen kredilerin geri ödemesi daha kısa sürede gerçekleşiyor. Yani yetiştirdiğiniz türden ekonomik olarak yarar sağladığınız anda kredi geri alınıyor. örneğin diktiğiniz zeytin veya ceviz fidanları ilk meyvelerini verdiğinde kredi kapatılıyor. Tabii bu süreler kekik, Kuşburnu , kapari için görece daha kısa oluyor. Ama tali orman ürünleri için verilen krediler şartlar ne olursa olsun en geç 15`inci yılın sonunda ekim ayında faiziyle birlikte geri alınıyor. Eğer bir tür için kredi alınmış ise bu türün örtü alanı altında yetiştirilecek kapsam dışı başka bitkiler için kredi verilmiyor. •

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.