Torba tasarıda 9 madde kabul edildi

13.10.2017 - 08:51 | Son Güncelleme :
Torba tasarıda 9 madde kabul edildi | Politika Haberleri

TBMM'de görüşmeler bugün MTV ve gelir vergisi artışı dahil 21 madde ile devam edecek.

BMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen 130 maddelik torba tasarıda dün dokuz madde daha kabul edildi, üç madde ise metinden çıkarıldı. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) dahil bir çok vergi artışı yapılmasını öngören ve kamuoyunda tepki yaratan "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nda kabul edilen madde sayısı 42'ye yükselirken, görüşmeler Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katılımıyla bugün saat 1000'da başlayacak.

Haberin Devamı

Görüşmelere bugün, MTV ve gelir vergisi dilim değişikliğini de içeren 21 madde ile devam edilmesi öngörülüyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Türkiye ekonomisinin makro anlamda en güçlü olduğu alanların başında gelen bütçe dengesi geçen yıl yaşanan darbe girişiminin etkilerini azaltmak için alınan önlemlerle bozulmaya başladı.

GSYH'ya oran olarak bütçe açığı yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkaran bu gelişmeler sonrası daha fazla bozulmanın önüne geçmek adına ise hükümet OVP ile birlikte bu tasarıda yer alan değişikliklerle 30 milyar TL'ye yaklaşan vergi artışlarına gidiyor.

Bu artışların arasında MTV'ye yapılması planlanan yüzde 40 ile yüzde 68 arasında değişen oranda artışlar da yer alıyor.

Kamuoyundan gelen tepkilerden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın MTV'deki artışın gözden geçirilmesini istemesinin ardından hükümet söz konusu düzenlemeyi gözden geçireceğini açıkladı. Yapılacak bir değişiklik ile MTV'deki artış oranlarının da düşürülmesi bekleniyor.

Bugün görüşülmesi planlanan bir diğer madde ile gelir vergisinin üçüncü dilimimdeki yüzde 27'lik oranın yüzde 30'a yükseltilmesi öngörülüyor.

KOMİSYONDA 9 MADDE KABUL EDİLDİ, 3 MADDE TASARIDAN ÇIKARILDI

Haberin Devamı

Komisyonda dün kabul edilen dokuz madde arasında ise TCMB'nin reel sektörün yabancı para cinsi borçlanmasından kaynaklanan borçlanma ve kur riskini izleyebilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan, gerçek ve tüzel kişilerden bilgi istemesini düzenleyen maddesi yer alıyor.

Ekonomi yönetimi, 211.4 milyar dolara ulaşan finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyon açığının daha sağlıklı yönetilmesi gerektiğini belirtiyor. Yetkililer riskin hedge edilmesini talep edebilecek, firmanın döviz gelirine odaklı bir borçlanma limitini de içerebilecek bazı sınırlamaların getirilebileceğini belirtiyor.

Açık pozisyonda sağlıklı ve güçlü bir veri tabanının olması gerektiğini belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek önceki açıklamalarında "Merkez Bankası'na bu yönde güçlü bir yetki verip altyapıyı oluşturacağız... Türkiye'nin en büyük kırılganlık noktası reel sektörün açık döviz pozisyonu; riski yönetmek için hiç döviz geliri olmayanlara belki TL ile borçlan diyeceğiz" demişti. İlgili çalışmalar Finansal İstikrar Komitesi'nde yapılıyor.

Dün görüşülen 12 maddeden ise üç madde tasarıdan çıkarıldı. TCMB'nin Denetleme Kurulu'na ilişkin hükümlerini yürürlükten kaldırarak yerine Denetim Kurulu kurulmasını öngören maddeler önerge ile metinden çıkarıldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4461 Değişim: -0,12%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7414 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.439,45 Değişim: 0,13%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.