Schröder`den Türkiye`ye AB desteği

23.02.2004 - 16:43 | Son Güncelleme :

Ankara`yı ziyaret eden Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder Türkiye`nin AB üyeliğini desteklediklerini tekrarladı

Ankara`yı ziyaret eden Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder Türkiye`nin AB üyeliğini kesinlikle desteklediklerini tekrarladı.

AB Komisyonu raporunun olumlu çıkması halinde Türkiye ile müzakerelerin başlatılması gerektiğine inandığını belirten Schröder, hükümetin Kıbrıs politikasının da AB`de `pozitif` karşılandığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, davetli olarak Türkiye`ye gelen Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder ile Başbakanlık`ta başbaşa ve heyetler halinde görüştü.

Schröder, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye`nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmede ilerleme kaydettiğini ifade etti.

Almanya`nın Türkiye`nin AB üyesi olması arzuladığını söyleyen Schröder, belirlenen kriterler yerine geldiğinde bunun gerçekleşeceğinden şüphesi olmadığını belirtti.

"AVRUPA, TÜRKİYE`NİN ÖNEMİNİ 40 YIL ÖNCE TAKDİR ETTİ"

Türkiye`nin 40 yıl önce Avrupa ile imzaladağı anlaşma uyarınca da AB üyeliğini hak ettiğini dile getiren Schröder, Avrupa`nın, Türkiye`nin kendi bünyesine katılmasıyla, bölgesinde sağlayacağı katkıyı daha o dönemde takdir ettiğini ve bazı sözler verdiğini hatırlattı.

Schröder, Türkiye`nin hek ekonomik hem de siyasi yönden istikrar unsuru olma yönündeki eğiliminin Erdoğan hükümeti ile birlikte arttığını dile getirdi.

Erdoğan hükümetinin "görev" olarak seçtiği AB sürecinde birkaç açıdan ilerleme olacağını belirten Schröder, Türkiye`nin İslam değerleriyle AB değerlerini bağdaştırmasının, hem Türkiye`nin demokratik yapısına hem de bölgedeki istikrara katkıda bulunacağını kaydetti.

"BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİ İMKANI VAR"

Schröder, "Bu, kesinlikle küçümsenmemeli. Biz, Almanya olarak, kendi çıkarlarımız açısından da bunu önemli olarak görüyoruz. Bizim bunun gerçekleşmesinden ekonomik çıkarlarımız var" dedi.

Kalabalık bir Alman işadamı heyetiyle Türkiye`ye geldiklerini anımsatan Schröder,
Türkiye ile ulaştırma, hava, demiryolu, enerji ve tüketim alanlarında işbirliği imkanları bulunduğunu belirtti.

"TÜRKİYE, KESİNLİKLE ALMANYA`YA GÜVENEBİLİR"

Schröder, AB`nin 2004 Aralık ayında yapılacak zirvesinde tarih almak konusunda Türkiye`nin Almanya`ya güvenip güvenemeyeceği ve AB`de Türkiye`nin üyeliğine karşı çıkan bazı ülkelere baskı yapıp yapmayacağı yolundaki soruya, şöyle yanıt verdi:

"Güven konusu yeterince açık. Destek konusunda Türkiye kesinlikle Almanya`ya güvenebilir. AB Komisyonu`nun genişlemeden sorumlu üyesi Verheugen bizden tavsiye sorarsa, bunun ne yönde olacağı belli.

"REFORMLAR, BÜROKSİ VE YARGIDA KÖK SALMALI"

Türkiye, yaptığı reformlar ile ilerliyor. Ancak bu reformların yeni bir zihniyetle
bürokraside ve yargıda kök salmasıyla birlikte, AB Komisyonu raporunun olumlu olma olasılığı daha da artacaktır. Türkiye bunları yerine getirse, oyumuz bellidir."

"REFORMLARA DESTEK VEREBİLİRİZ"

Türkiye`nin reform sürecinin çok olumlu ilerlediğine işaret eden Schröder, Erdoğan`la görüşmesinde reformların uygulama sürecine destek verebileceklerini ilettiklerini kaydederek, rapor temelinde Almanya`nın oyunun belli olduğunu belirtti.

Schröder, "Oyumuz, koşullar yerine getirildiğinde, müzakerelerin en kısa sürede başlatılması yönünde olacak" dedi.

"MÜZAKERE TARİHİ VERİLMESİ, TÜRKİYE`NİN VE ALMANYA`NIN ÇIKARINA"

Schröder, Türkiye`nin AB ile müzekerele başlamasının Türk ekonomisine büyük bir ivme kazandıracağını, bunun aynı zamanda Almanya`nın daçıkarına olacağını vurguladı.

Schröder, Almanya`nın son dönemde Türkiye konusunda neden olumlu politika değişikliğine gittiğini soran bir gazeteciye, şöyle cevap verdi:

"Benim hükümetimde bir politika değişikliği yok. Türkiye hakkında bazı tek taraflı değerlendirmeler yapıldı. Ama hükümetim, Helsinki zirvesinden beri Türkiye`yi destekliyor. Türkiye`ye desteğimiz uzun bir süredir var."

"KIBRIS POLİTİKASI AB`DE OLUMLU KARŞILANDI"

Schröder, Türkiye`nin AB üyeleği konusunda, Kopenhag kriterlerinden başka şart getirilmeyeceğinin altını çizdi.

Almanya Başbakanı Schröder, Erdoğan hükümetinin Kıbrıs`ta izlediği politikanın AB ülkelerinde olumlu karşılandığını vurguladı.

Schröder, Kıbrıs konusundaki çabaların sürmesinin, Türkiye`nin AB üyeliği sürecine olumlu katkıları olacağına dikkat çekti.

ERDOĞAN: BİZİM İÇİN ASLOLAN MÜZAKERENİN BAŞLAMASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Aralık 2004`te AB müzakerelerinin başlatılmasıyla ilgili olumlu kararın çıkmasını büyük bir güvenle beklediklerini belirterek, "Müzakerenin başlamasıdır bizim için aslolan. Ve tam üyelik konusunda şu anda herhangi bir tarih beklentimiz söz konusu değil" dedi.

Erdoğan ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, heyetler arası ve baş başa görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Görüşmelerde ağırlıklı olarak Türkiye-AB ilişkileri üzerinde durduklarını ifade eden Erdoğan, ayrıca Kıbrıs, Irak, Ortadoğu, NATO-İstanbul Zirvesi ve Afganistan konularını da ele aldıklarını bildirdi.

Erdoğan, Schröder`e, Alman hükümetinin, Türkiye`nin AB katılım sürecine verdiği destekten ve son zamanlarda Türkiye`nin AB üyeliği konusunda giderek açık bir şekilde verilen olumlu mesajlardan dolayı memnuniyetlerini ifade ettiklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, daha sonra yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"UYGULAMA SÜRECİ İÇİNDEYİZ"

Bir gazetecinin, "Türkiye, AB`nin Aralık ayındaki kararından ne bekliyor, takvim bekliyor musunuz? Schröder`den duyduklarınız, bir hafta önce CDU Genel Başkanı Angela Merkel`den duyduklarınızdan daha mı hoşunuza gitti?" sorusuna Erdoğan, şöyle karşılık verdi:

"Şimdi uygulama süreci içerisindeyiz. Yoğun bir şekilde de uygulamayı gerçekleştiriyoruz. Ve tam üyelik konusunda şu anda herhangi bir tarih beklentimiz söz konusu değil. Zaten süreç içerisinde bütün yapılması gerekenler bu müzakere süreci içerisinde yerine getirildikten sonra AB üyesi ülkeler bunun kararını vakti zamanı geldiğinde verecektir.

Bayan Merkel`in geçenlerde gelişiyle şu anda Sayın Schröder`in arasındaki fark, bugün oluşan fark değil. Bu, Helsinki`den bu yana bir süreçtir. Ve o süreçten bu yana Sayın Schröder ortaya koyduğu tavrıyla devamlı olumlu bir bakış sergilemiştir. Tabii geçen hafta burada Bayan Merkel`in ifadeleri de bizim için yeni değildir."

"KÜRTÇE YAYIN YÖNETMELİĞİ ÇIKTI"

"Türkiye`nin her yerinde Kürtçe radyo ve televizyon yayınları ne zaman gerçekleşebilir?" şeklindeki bir soru üzerine de Erdoğan şöyle konuştu:

"Yayınlarla ilgili gerekli yönetmelik şu anda çıkarılmış bulunuyor. Bu yönetmeliğe göre de bu yayını yapmak isteyenler, yapmak istedikleri bölgelerde bunu yapma imkanına sahiptirler. Herhangi bir mani söz konusu değildir. Böyle bir şey olacak olursa, karşılarında bu noktada hükümet olarak bizi bulurlar." (Hürriyetim)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.209 Değişim: 1,62% Hacim : 130.046 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.097 02.05.2024 Yüksek 10.209
Açılış: 10.097
32,4042 Değişim: 0,14%
Düşük 32,3164 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8179 Değişim: 0,08%
Düşük 34,7051 03.05.2024 Yüksek 34,8890
Açılış: 34,7913
2.399,60 Değişim: 0,12%
Düşük 2.393,98 03.05.2024 Yüksek 2.404,86
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.