Pehlivanoğlu:Irak gerginlik ortamını kaldırmalı

17.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Pehlivanoğlu, Irak`ın bombalanmasını değerlendirirken, Irak`ın artık gerginlik ortamını süratle gündemden kaldırması gerektiğini söyledi. Pehlivanoğlu, Irak`a yönelik ambargonun da kaldırılarak, Irak halkı ve Türkiye`nin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini kaydetti. Pehlivanoğlu, ANAP Kadın Kolları yöneticileri ile parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Medeni Yasa`nın kabulünün üzerinden 75 yıl geçtiğini, yasanın başlangıçta geniş vizyonlu, genç Türkiye`yi geleceğe hazırlayan bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Dünyanın değiştiğini, Türkiye`nin geliştiğini, artık Medeni Yasa`nın topluma dar gelmeye başladığını ifade eden Pehlivanoğlu, yasanın değiştirilmesi için hazırlanan son teklifin Adalet Komisyonu`nda olduğunu anımsattı. Pehlivanoğlu, Artık Medeni Yasa`nın günün koşullarına uydurulması ve gelecekte gençlerimizin daha eşit ve ortak yaşayabileceği koşulların oluşturulması gerekiyor. ANAP olarak halen mecliste görüşülen Medeni Yasa Tasarısı`nı destekliyor ve hızla komisyondan geçerek Genel Kurul`a gelmesini istiyoruz diye konuştu. Medeni Yasa Tasarısı`yla ilgili ANAP meclis grubu, kadın kolları ve danışmanlarla yaptıklarını, bu çalışmalarla ilgili varolan tasarıyı iyileştiren ve bazı maddelerine açıklık getiren önerilerini Adalet Bakanlığı`na ilettiklerini anlatan Pehlivanoğlu, tasarının hızla yasalaşması amacıyla maddeler üzerinde tartışma açmamayı planladıklarını ifade etti. Tasarının yasalaşmasının öncelikle olduğunu, ilk uygulamalar ışığında gerekli değişiklikleri daha sonra yapmanın zor olmadığını kaydeden Pehlivanoğlu, Meclis İçtüzüğü`nde yapılan değişiklikle 1030 maddeden oluşan Medeni Yasa Tasarısı`nın Genel Kurul`dan geçmesinin kolaylaştırıldığını dile getirdi.

-TASARIYA DESTEK BEKLİYORUZ-

Pehlivanoğlu, tasarıya sivil toplum örgütleri ile DYP`den ve mecliste temsil edilmeyen CHP`den de destek beklediklerini kaydetti. Tasarının yasalaşması için gerekli mücadeleyi yapacaklarını belirten Pehlivanoğlu, İnanıyorum ki iktidar partileri gruplarına yön verirlerse, muhalefet partileri de bu defa Türkiye`nin geleceğine destek verirse bu tasarı umulandan daha hızlı yasalaşacaktır dedi. ANAP Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Füsun Gönül de Medeni Yasa`nın günün koşullarına göre değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Mevcut yasadaki mal rejiminin tartışıldığını, hazırlanan yeni tasarıda ise bu konunun Edinilmiş Mallara Katılım şeklinde düzenlendiğini belirten Gönül, yeni düzenlemede eşlerin isterlerlerse sözleşmeli olarak mal ayrılığı, mal ortaklığı, paylaşmalı mal ayrılığı rejimlerinden birisini seçebileceklerini kaydetti. Aile arasında çıkabilecek sorunlara karşı aile mahkemelerinin oluşturulmasını önerdiklerini ifade eden Gönül, evlenme yaşı olarak da 18 yaşını doldurmuş olunmasını istediklerini dile getirdi. Gönül, yetim aylığı alan kadınların maaşlarını kaybetmemek için nikahsız yaşadıklarını, bu konuda yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ettiklerini, modern tıbbın getirdiği suni döllenme, kiralık anne gibi konularda da yasal boşlukların giderilmesi gerektiğini ifade etti.

-IRAK`IN BOMBALANMASI-

Pehlivanoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Irak`ın dün akşam yeniden bombalanmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Pehlivanoğlu, şunları söyledi: Birleşmiş Milletler ile Irak arasında yapılmış bir anlaşma var. Bu anlaşmanın koşullarına Irak, çeşitli dönemlerde uymamıştır. Ama düşüncemiz şudur: Irak`ın artık bu gerginlik ortamını süratle gündemden kaldırması, Irak`ın üzerindeki ambargonun kaldırılarak hem bugüne kadar Türkiye`nin yaşadığı mağduriyetin, hem de Irak halkının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir. Irak`ı yöneten kişilerin, vatandaşlarını artık kendilerinden daha önde görmeleri ve onları düşünmeleri gerekir.

-BAŞBAKAN ECEVİT`İN YAŞI ÜZERİNE TARTIŞMALAR...-

ANAP`ta Başbakan Bülent Ecevit`in rahatsızlığı konusunda bir rahatsızlık olup olmadığını ilişkin soruya da Pehlivanoğlu, ANAP`ta böyle bir rahatsızlık söz konusu değildir diye karşılık verdi. Pehlivanoğlu, Başbakan Ecevit`in millet tarafından oy verilmiş bir siyasi partinin lideri olduğunu anımsatarak, Kanunlara göre bir kişinin Başbakan olması için yaş sınırlaması söz konusu değildir. ANAP olarak hükümet ortağımızdan herhangi bir sıkıntımız yoktur. Hükümet uyumla çalışmaktadır. Ama ANAP`ın demokrasi anlayışında, arkadaşlarımızın hepsi fikirlerini özgürce ifade edebilirler. Bu da demokrasinin en doğal kuralıdır diye konuştu. (SKA-AVN)







12:54 17/02/01
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.