Hükümette 2 Merkez cephesi oluştu

24.06.2014 - 09:30 | Son Güncelleme :

Bugün merakla beklenen faiz kararını açıklayacak ‘Merkez Bankası’yla ilgili hükümette uzun süredir iki cephe oluşmuş durumda

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/merkez_erdem_basci.jpg">

Bugün merakla beklenen faiz kararını açıklayacak ‘Merkez Bankası’yla ilgili hükümette uzun süredir iki cephe oluşmuş durumda.

Hükümet cephesinde Başbakan Erdoğan’ın ‘Faizler yüksek, sen dalga mı geçiyorsun’ demesiyle başlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un ‘Askeri vesayet tamam sıra Merkez Bankası’nda’ demesiyle alevlenen tartışmada Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de faizlerin 29 Ocak öncesine dönmesini istiyor. hurriyet.com.tr'den Neşe Karanfil'in haberine göre; ‘Merkez’ cephesinde ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Erdem Başçı üstüne basarak ‘bağımsızlık’ vurgusu yapıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un sert sözlerle eleştirdiği Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyon, Irak’taki son gelişmeleri de dikkate alarak bir karara varacak. 0.25 ile 0.75 baz puan aralığında bir indirime gidilebileceği beklentisi hakim. Merkez Bankası bu kararının ardından Meclis’e bu hafta içinde ya da en geç gelecek hafta başında bilgi vermeye gidecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda aldığı kararları anlatacak.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ŞUBATTA GİTMİŞTİ AMA

Merkez Bankası bağımsız bir kurum. Ancak yılda iki kere yasası gereği Bakanlar Kurulu ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi verme zorunluluğu var. Başbakan Erdoğan bir süredir Merkez Bankası’nı sert bir şekilde eleştiriyor. Bu eleştirilerden sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2 Haziran’da Bakanlar Kurulu’nda sunum yapmıştı. Sunumda havanın yumuşadığı düşünülürken, Başbakan’ın eleştirileri sürdü. Şimdi faiz kararının ardından bu kez Başçı Meclis’e gidecek ve vekillere bilgi verecek. Merkez Bankası aslında bu yıl 13 Şubat’ta komisyona sunum yapmıştı. Ancak komisyonun bilgilendirmeyi geçen yıl yapılmayan bilgilendirmeye saydığı ve yeniden sunum istendiği öğrenildi. Merkez Bankası geçen yıl 15 Temmuz 2013’te komisyona sunum yapmıştı. Geçen yıl Bakanlar Kurulu’na da 27 Mayıs 2013’te tek sunum gerçekleştirilmişti. Bu yıl ise iki sunum yapılacak.

##$HABER_940837$##

TORBA TASARIDAN SONRA

Komisyonda taşeron paketi olarak bilinen torba tasarının görüşmeleri devam ediyor. Komisyon çalışmaları bu hafta bitirirse Başçı’yı bu hafta dinleyecek. Ancak bitmezse en geç haftaya pazartesi çağıracak. Bu arada TBMM’nin tatile girme ihtimali var. Bu durumda sunum sonbahara kalacak.

Kurtulmuş’un sözleri Meclis gündeminde

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Hürriyet’e askeri vesayetin büyük ölçüde kalktığını sıranın Merkez Bankası, üst kurul ve yargı vesayetine geldiğini söyledi. Bu sözler ise artık Meclis gündeminde. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 5 soru ile Kurtulmuş’un sözleri sonrasında Merkez Bankası’nın bağımsızlığının nasıl değişeceğinin bilgisini istedi. Oran “Merkez Bankası ile hangi yolla mücadele edeceksiniz? Kanuni bir değişiklik planlıyor musunuz?” diye sordu.

Faiz 29 Ocak öncesine inmeli

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faiz oranlarının bir an önce Merkez Bankası’nın ocak sonundaki sert faiz arttırımı önceki seviyelerin altına gelmesini beklediklerini söyledi. Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda, Merkez Bankası’ndan beklentilerinin “piyasayı arkadan takip etmemesi” olduğunu belirterek, Merkez’in faizleri piyasanın önünde aşağı çekmesi gerektiğini vurguladı. Faiz indiriminin üretime, yatırıma ve istihdama pozitif katkı sağlayacağını belirten Zeybekci, tüketime ve ithalata ise alınan tedbirler sayesinde aşırı etkisi olmayacağını belirtti.

Merkez, ihracatçı dostu olmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar için önem teşkil eden finansman maliyetlerinin düşürülmesi için Merkez Bankası’nın ihracatçı dostu politikalar yürütmesi gerektiğini belirterek, “Son dönemde Merkez Bankası’nın sadece faiz kararları ile gündeme geldiğini görüyoruz” dedi. Büyükekşi, “Yüksek faizler yüksek enflasyona neden oluyor. Yüksek enflasyon da ihracatçılarımızın TL bazlı maliyetlerini artıyor. Yüksek faizler yatırım fizibilitelerine girdi teşkil ediyor, karlılık ve getiri beklentilerini negatif etkiliyor. Yüksek faiz, ihracatçı için önemli bir risk.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.046 Değişim: -0,37% Hacim : 109.105 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.037 30.04.2024 Yüksek 10.133
Açılış: 10.082
32,4313 Değişim: 0,16%
Düşük 32,3153 01.05.2024 Yüksek 32,4403
Açılış: 32,3795
34,5833 Değişim: -0,01%
Düşük 34,4904 01.05.2024 Yüksek 34,6745
Açılış: 34,5871
2.383,70 Değişim: 0,15%
Düşük 2.373,47 01.05.2024 Yüksek 2.389,53
Açılış: 2.380,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.