Eve Dönüş Yasası yürürlüğe girdi

06.08.2003 - 10:33 | Son Güncelleme :

Terör örgütünü sevk ve idare edenler ile hüküm kesinleşmeden önce hakim önünde önceki beyanlarını reddedenler, yasadan yararlanamayacak

´´Terör örgütleri mensuplarının topluma yeniden kazandırılması, toplumsal huzur ve dayanışmanın güçlendirilerek devam ettirilmesi´´ni amaçlayan Topluma Kazandırma Yasası, Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Topluma Kazandırma Yasası, siyasi ve ideolojik amaçla suç işlemek için kurulmuş terör örgütleri mensuplarının topluma yeniden kazandırılmasını amaçlıyor. Yasa, terör örgütü mensubu olup silahlı mukavemet göstermeksizin kendiliğinden teslim olanlar veya örgütten çekildiği anlaşılanlar ile yakalanmak suretiyle ele geçirilenlerden, terör örgütünce işlenen suçlara iştirak edenler ve etmeyenler hakkında uygulanacak.

Terör örgütü mensuplarına, hal ve sıfatlarını bilerek barınacak yer gösterenveya erzak, silah ya da cephane tedarik eden yahut başka yollardan yardım edenler de düzenlemeden yararlanacak. En üst seviyedeki yönetim biriminde yer almış olup tamamı üzerindeetkili olacak şekilde terör örgütünü sevk ve idare edenler, kanun kapsamında kalmakla birlikte hüküm kesinleşmeden önce hakim huzurunda önceki beyanlarını reddeden veya bu kanun hükümlerinden yararlanmak istemediğini beyan edenler ile önceki yıllarda çıkarılan ´´pişmanlık´´yasalarından yararlananlar ve bu kanunların kapsamına giren suçları yeniden işleyenler kapsam dışı bırakılıyor.

Terör örgütü tarafından işlenen suçlara iştirak etmemiş ve bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra silahlı mukavemet göstermeksizin kendiliğinden veya vasıtalı olarak teslim olanlar veya örgütten çekildiği anlaşılmış olanlardan, kanundan yararlanmak istediğini beyan edenlere ceza verilmeyecek. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce terör örgütü tarafından işlenen suçlara iştirak etmiş, ancak yürürlük tarihinden sonra silahlımukavemet göstermeksizin veya vasıtalı olarak teslim olmuş veya kendiliklerinden örgütten çekildiği anlaşılmış olanlar hakkında kanundan yararlanmak istediğini beyan etmeleri ve terör örgütü içindeki konum ve faaliyetleriyle uyumlu şekilde terör örgütünün yapısı, faaliyetleri, işlenen suçlar ve diğer failler hakkında doğru bilgi verdiğinin tespit edilmesi halinde, işlemiş oldukları suçun vasıf ve mahiyetine göre, idam cezasından dönüştürülmüş müebbet ağır hapis cezası yerine 12 yıl, müebbet ağır hapis cezası yerine 9 yıl ağır hapis cezası verilecek ve diğer cezalar beşte bire indirilerek hükmolunacak. Yürürlük tarihinden sonra yakalanmış olanlardan, yasadan yararlanmak istediğini beyan etmeleri ve terör örgütü içindeki konum ve faaliyetleriyle uyumlu şekilde bilgi vermek suretiyle; terör örgütünün dağılmasına veya meydana çıkarılmasına yardım etmeleri ya daverecekleri bilgi ve belgelerle yahut bizzat gösterecekleri çaba ile terör örgütünün amaçladığı suçun işlenmesine engel olanlar da ceza indiriminden yararlanacak. Bu bilgileri hüküm kesinleşmeden önce verenler hakkında, işlemiş oldukları suçun vasıf ve mahiyetine göre idam cezasından dönüştürülmüşmüebbet hapis cezası yerine 16 yıl, müebbet ağır hapis cezası yerine 14 yıl ağır hapis cezası verilecek ve diğer cezaları üçte bire indirilecek.

HÜKÜMLER, 6 AY GEÇERLİ
Bilgileri hüküm kesinleştikten sonra verenler hakkında ise idam cezasından dönüştürülmüş müebbet hapis cezası yerine 22 yıl, müebbet ağır hapis cezası yerine 19 yıl ağır hapis cezası verilecek ve diğer cezalar yarısına indirilecek. Söz konusu hükümler, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay süle geçerli olacak. Yasa hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılan açıklamaların kötüniyetle yapıldığı veya delillerin uydurulduğunun anlaşılması halinde, fiil başka bir suç oluştursa bile fail ayrıca 5 yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası ile cezalandırılacak ve bu kanun hükmünden yararlandırılmayacak. İndirimlerden yararlandıktan sonra TCK´da öngörülen süreler içindekanun kapsamına giren suçları yeniden işleyenler hakkında verilecek cezalar yarı oranında artırılacak. İndirime ilişkin hükümler, terör örgütü mensuplarına hal ve sıfatlarını bilerek barınacak yer gösteren veya erzak veya silah ya dacephane tedarik eden yahut başka yollardan yardım edenler hakkında da uygulanacak. Terör örgütü mensuplarına sadece barınacak yer gösteren veya başkayollardan yardım edenler ile erzak verenlere ceza verilmeyecek.

KORUMA TEDBİRLERİ
Düzenlemeden yararlananlar, mahkeme kararının kesinleşmesi beklenmeksizin ilgilinin isteği halinde gerekli görülen koruma tedbirleriyle kişinin topluma kazandırılması için her türlü önlem İçişleri Bakanlığı´nca alınacak. Koruma tedbirlerinin uygulanmasında İçişleri Bakanlığı ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlar, gerekli her türlü gizlilik kuralına uyacaklar. Buna aykırı hareket edenler hakkında 2 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Koruma tedbiri uygulanacak kişiler ile tedbirin çeşit, şekil ve bunlarla ilgili harcamalar ayrıca yönetmelikle belirlenecek. Koruma tedbirinin uygulanmasıyla ilgili harcamalar İçişleri Bakanlığı´nın bütçesine konulan ödenekten karşılanacak. Kimlikleri değiştirilenlerin yeni kimlikleri adli sicil kayıtlarına işlenecek ve sicilleri sadece Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü´ndeki merkezi adli sicilde bulundurulacak. Yasa, düzenlemeden yararlanacak terör örgütü mensuplarınca verilecek bilgilerin ´´derhal ve gizlilik kaydıyla´´ İçişleri Bakanlığı´na bildirilmesini, bunların doğruluğunun da bakanlık vasıtasıyla araştırılmasını da hükme bağlıyor.

15 GÜNÜ GEÇEMEYECEK
Yasa, getirilen düzenlemelerden nasıl yararlanılacağına da açıklıkgetiriyor. Verilen bilginin doğruluğunun araştırılması bakımından zorunlu görülen hallerde hükümlü ve tutuklular, araştırmayı yürütmekle görevlimakamın isteği ve savcının talebi üzerine rızaları alınmak koşuluyla bulunulan yerdeki mahkemenin kararıyla ceza infaz kurumu ve tutukevinden alınabilecekler. Alıkonulma süresi, mahkemece tespit edilecek. Hakim her defasında karar vermeden önce hükümlü ve tutukluyu dinleyecek. Ancak bu süre herdefasında 4 günü, hiçbir surette 15 günü geçemeyecek. Bu süreler, hükümlü ve tutuklulukta geçmiş sayılacak. Hükümlü ve tutuklunun sağlık durumu, ceza infaz kurumu ve tutukevinden ayrılış ve dönüşlerinde doktor raporuyla tespit edilecek. Kanunun uygulandığı hallerde, mahkemelerce gerekli görüldüğü takdirde infazın ertelenmesine karar verilebilecek. Terör örgütü mensubu olup da kanun yürürlüğe girdiği tarihten önceörgütten çekildiği anlaşılanlardan veya kendiliğinden teslim olanlardan yahut yakalananlardan, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 6 ay içinde yetkili makam veya mahkemeye başvurup da kanun hükümlerinden yararlanmak istediğini beyan edenlerden durumlarına göreşartları yerine getirmiş olanlar hakkında da bu kanun hükümleri uygulanacak. Topluma Kazandırma Yasası´ndan yararlanmak isteyen terör örgütü mensupları ile terör örgütü mensubu olmayıp bunlara yardım ve yataklıkedenler, bu sabahtan itibaren başvuruda bulunabilecek. Terör örgütü mensupları ile yardım ve yataklık edenlerin yasa hükümlerinden yararlanabilmeleri için, 6 ay içinde başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.337 Değişim: 0,68% Hacim : 127.583 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 07.05.2024 Yüksek 10.376
Açılış: 10.283
32,2753 Değişim: 0,11%
Düşük 32,1871 07.05.2024 Yüksek 32,3134
Açılış: 32,2398
34,7800 Değişim: 0,02%
Düşük 34,6737 07.05.2024 Yüksek 34,8344
Açılış: 34,773
2.399,97 Değişim: -0,39%
Düşük 2.394,54 07.05.2024 Yüksek 2.417,52
Açılış: 2.409,28
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.