Dalgalanmanın nedeni hastalık ve AB kriterleri

05.07.2002 - 08:49 | Son Güncelleme :

Başbakan Ecevit’in hastalığıyla eşgüdümlü olarak ekonomide yaşanan dalgalanlanmaların masaya yatırıldığı zirve, siyasi belirsizlikten yakınan Devlet Bakanı Kemal Derviş’in aynı yönde çıkışına sahne oldu. Derviş’in zirvede Teknik olarak bir eksiğimiz yok. Dalgalanmanın iki sebebi var. Birisi sizin rahatsızlığınız, diğeri de yerine getirilmeyen Kopenhag kriterleri dediği öğrenildi.
Zirvede Derviş’in bu sözleri üzerine konuşan ANAP lideri Mesut Yılmaz’ın ise Ecevit’e, Sayın Başbakan’ın rahatsızlığı etrafında yapılan spekülasyonlar sağlık durumunun iyi olduğunu gösteren doktor raporu ile açıklanarak önlenebilir önerisini dile getirdiği öğrenildi.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ise Ecevit’in sağlık durumunun muhalefet ve bazı kesimlerce istismar edildiğini, saygısızlık ölçüsüne varan kampanyalar yürütüldüğünü kaydettiği belirtildi.

Daha önce hastalık mı vardı?
Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın ise Başbakan’ın sağlık durumunun fırsat bilindiğini ve bahane olarak kullanıldığını belirterek, Daha önce çok daha ağır krizler yaşadık. O zaman da Başbakan’ın hastalığı mı vardı? Bunlar Sayın Başbakan’ı ve hükümeti yıpratmak için kasıtlı olarak gündemde tutulmaya çalışılan konulardır. Biz hükümet olarak güçlü olduğumuzu, programın arkasında bulunduğumuzu ve çalışmalarımızı normal sürdüreceğimizi açıklarsak, bu spekülasyonların etkisi azalır dediği öğrenildi.


Ecevit: Sağlığımın iyiye gittiği biliniyor
Başbakan Ecevit zirvede, sağlığı ile ilgili tartışmada şöyle dedi:
Her şey benim sağlığıma bağlanıyor ama bu yaklaşım doğru değil. Bunu mümkün olduğunca izah etmeye çalıştım. Sağlık durumumun iyiye gittiği biliniyor. Yapılan eleştiriler ortaya yeni bir model koymuyor. Bir kampanya yürütülüyor. Biz çalışmalarımızı normal olarak sürdürmeliyiz


İnisiyatif yeniden ele alınıyor
Başbakan Bülent Ecevit’in ekonomide yaşandığı iddia edilen koordinasyonsuzluk konusunda inisiyatif almaya hazır olduğunu belirterek, Derviş’e mesaj verdiği öğrenildi. Kopenhag kriterleri konusunun uzun bir süre tartışıldığı ve zirve açıklamasına da özellikle yansıtıldığı belirtildi. Bahçeli’nin bu bölümde herhangi bir çekince öne sürmediği kaydedildi.
Öte yandan toplantıya katılan bürokratlar ve bakanların Ecevit’in sağlık performansını iyi buldukları, Başbakan’ın zirve sırasında Köşk’e yaptığı ziyaret dışında özel bir dinlenme için ara vermediği kaydedildi.

20 dakika egzersiz
Zirvenin ikinci saatinde ayrılarak Cumhurbaşkanı Sezer ile 10 dakikalık bir görüşme yapan Ecevit’in sabah saatlerinde sadece fizyoterapistiyle 20 dakika günlük hareketlerini yaptığı öğrenildi. Bu kez her zaman kullandığı kapıdan giriş yaparak üç basamak merdiven çıkan Ecevit’in ofisine öğlen tepsi içinde bir tencere yemek getirildi.


Yedi bakan, beş bürokrat katıldı
Zirveye Başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz, Hüsamettin Özkan, Devlet bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Maliye Bakanı Sümer Oral, DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ertan Dikmen, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca katıldı. Yılmaz, zirveden ayrılırken, elinde birçok dosya bulunan Özkan’ı da aracına aldı.


Görüntüye dikkat ve daha sıkı koordinasyon
Zirve, Derviş’in önerdiği ‘özel kurul’ önerisi yerine bakanların ‘daha sık toplanmasını’, ve ‘uyum görüntüsü verilmesini’ kararlaştırdı

ANKARA Milliyet

Başbakanlık Resmi Konutu’nda gerçekleştirilen ekonomi zirvesinden, Kamuoyuna yanlış görüntü verilmemesine özen gösterilmesi’ ve ekonominin koordinasyonu için Bakan Derviş’in önerdiği ‘bakanlardan oluşan üst kurul’ oluşturulması yerine, ekonomi ile ilgili bakanların daha sık toplanması kararı çıktı.

Kararlılık vurgulandı
Zirvede, mayıs başına kadar sorunsuz ilerleyen ekonomide son haftalardaki olumsuz gidişin nedenleri tartışıldı. Yaklaşık dört saat süren zirveden sonra yapılan açıklamada, programın kararlılıkla uygulanacağı, seçimin de zamanında yapılacağı vurgulandı.
Açıklamada şöyle denildi:
Mayısa kadar program büyük ölçüde uygulanabilmiş, hedefler tutturulmuş veya aşılmıştır. Ancak mayıs sonundan itibaren dünya fianans piyasalarındaki Türkiye ile ilgili olmayan gelişmeler ve yurtiçi tartışmalardan kaynaklanan belirsizlik ortamı yaratılmak istenmiştir. Programın kararlılıkla uygulanmasına, seçimin zamanında yapılmasına, koalisyon hükümetnin uyumu ve devamı konusunda kamuoyuna yanlış görüntü verilmemesine özen gösterilecektir. Ekonomide eşgüdüm için, ilgili bakanlık ve kuruluşların kısa zaman aralıklarıyla toplanmasına karar verilmiştir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.337 Değişim: 0,00% Hacim : 127.583 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 07.05.2024 Yüksek 10.376
Açılış: 10.283
32,2621 Değişim: 0,02%
Düşük 32,2330 08.05.2024 Yüksek 32,2802
Açılış: 32,2564
34,6762 Değişim: -0,10%
Düşük 34,6184 08.05.2024 Yüksek 34,7562
Açılış: 34,7107
2.395,90 Değişim: -0,18%
Düşük 2.392,48 08.05.2024 Yüksek 2.403,80
Açılış: 2.400,34
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.