Başbakan May: Bu felaket olabilir

14.01.2019 - 11:23 | Son Güncelleme :
Başbakan May: Bu felaket olabilir | Politika Haberleri

Brexit oylaması öncesi Başbakan May, süreci engellemenin felaket olacağını söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile yaptığı anlaşmanın Salı günü parlamento oylamasından önce milletvekillerini uyararak, Brexit'in engellenmesinin demokrasi için bir felaket olacağını söyledi.

İngiltere'nin 29 Mart'ta AB'den çıkışı yaklaşırken parlamento Brexit konusunda kilitlenmiş durumda. Ülkenin önünde AB'den düzensiz bir çıkış yaşamak ya da birlik içinde kalmak gibi çok farklı seçeneklerin bulunduğu bir yol var.

Haberin Devamı

Aralık ayında yapılacak oylamayı, kaybedeceğini gördüğü için 15 Ocak tarihine ertelemiş olan May, milletvekillerinin 2016 yılında yapılan referandumda Brexit'i destekleyen seçmenlere ihanet etmemelerini istedi.

##$HABER_1452074$##

May dün Sunday Express gazetesine yer alan yazısında, "Bu, demokrasiye olan inancımızın felaketi ve affedilmez bir ihlali olur" dedi.

"Dolayısıyla parlamentoya bu hafta sonu vereceğim mesaj çok basit: Artık oyunları bir yana bırakıp, ülkemiz için doğru olanı yapma zamandır."

May'in yaptığı anlaşmaya çok yönden eleştiri geliyor. AB karşıtları birlik ile bağların çok kesin olarak koparılmasını talep ederken, pek çok Avrupa yanlısı ikinci bir referandum istiyor. Anlaşmanın parlamentoda yarın yapılacak oylamada büyük farkla reddedilmesi bekleniyor.

Brexit Bakanı Stephen Barclay, BBC televizyonuna yaptığı açıklamada, anlaşma reddedilse bile parlamentonun yine "aynı çizgide" başka bir öneri getirebileceğini söyledi.

PARLAMENTONUN SEÇENEKLERİ

May geçen hafta parlamentonun ısrarı üzerine, anlaşmanın reddi halinde birkaç gün içinde bir B planı sunmayı kabul etmişti. Barclay, bu gelişmeyle parlamentonun Brexit'in geçekleşmesini engelleyecek biçimde hareket etmesi riskinin arttığını söyledi.

Haberin Devamı

May'in bugün yapacağı bir konuşmada, şu anda Brexit'in parlamento kararıyla durdurulması ihtimalinin, ülkenin anlaşma olmadan AB'den çıkması ihtimalinden daha güçlü olduğunu söylemesi bekleniyor. AB yanlısı Liberal Demokrat parti üyesi Vince Cable, parlamentonun anlaşmasız Brexit ihtimalini önleyeceğini ve daha sonra Brexit'ten tümüyle vazgeçilmesini sağlayabileceğini söyledi. Sunday Times gazetesi, Brexit'in ertelenmesi ya da askıya alınması niyetinde olan milletvekillerinin, bu hafta parlamentonun gündemine hakim olacaklarını yazdı.

BBC radyosuyla koşan Cable, "Sanırım bu sürecin kontrolü parlamentonun eline geçecek ve parlamento da Brexit'ten vazgeçme yolunu izlememizi isteyecek" dedi.

Yeni bir referandum ihtimali konusunda fikri sorulan muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de, "29 Mart'ta anlaşmasız bir Brexit tehlikesini bertaraf etmek için bence şimdiden müzakereyle belirlenmiş bir anlaşma olması daha iyi. Anlaşmasız çıkış sanayi ve ticaret için felaket olur" dedi.

Corbyn, eğer ülkede erken seçim yapılır da partisi kazanırsa, AB ile yeni bir anlaşmanın müzakereleri yapılana kadar Brexit'in erteleneceğini söyledi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.712 Değişim: 0,69% Hacim : 63.126 Mio.TL Son veri saati : 14:34
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5193 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7866 Değişim: -0,23%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.421,28 Değişim: -0,36%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.