Hayatımızın vazgeçilmez parçası olacak nükleer hakkında bilmeniz gerekenler

25.06.2014 - 15:57 | Son Güncelleme :

Türkiye, Rusların yapacağı ilk santralle, 31 ülkenin dahil olduğu nükleer kulübüne 2019 yılında girmesi bekleniyor.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/nükleer_santral.png">

Türkiye'nin, Rus ROSATOM'un yapacağı ilk santralle, 31 ülkenin dahil olduğu nükleer kulübüne 2019 yılında girmesi bekleniyor. Enerji kaynaklarını çeşitlendirilmesi açısından olumlu olan bu gelişmenin güvenlik boyutu hepimizi ilgilendiriyor.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr


Nükleer güvenlik ve Türkiye yansımaları, Ekonomik ve Dış Araştırmalar Merkezi EDAM’ın düzenlediği bir toplantıda masaya yatırıldı. EDAM Başkanı Sinan Ülgen moderatörlüğünde Kadir Has Üniversitesinde Salı günü düzenlenen toplantıya Steven Miller, Robert Rosner gibi dünyanın önde gelen nükleer uzmanları; İlter Turan, Prof.Dr Nurşin Güney gibi Türk bilim insanları ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Zafer Alper katıldı.

FUKUSHİMA’NIN GÖSTERDİKLERİ

11 Mart 2011’de Japonya’nın açıklarında yaşanan 9 şiddetindeki deprem sonrası oluşan tsunami Fukushima’da bulunan nükleer santralin zarar görmesine neden oldu. Yaşanan bir seri patlama sonrası santralde nükleer sızıntı yaşandı ve Çernobil’den sonraki en büyük nükleer vaka yaşandı.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/fukushima.png">

University of Chicago Fizik Profesörü Robert Rosner, sunumunda neyin yanlış gittiğini ve ne gibi dersler çıkartılması gerektiğini anlattı.

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Robert_rosner.jpg" align="right">Fukushima’nın etrafını çeviren duvar, tsunami dalgasını durdurmayınca, deniz suyu reaktöre doğru ilerledi. Acil durumda devreye girmesi gereken jeneratörler ise santralle, duvar arasında bulunuyordu. Bu yüzden dalgalar önce acil durum jeneratörlerini vurdu. Jenaratör valflerinin suyu geçirmesi sonucunda da devre dışı kaldı. Yani acil durumda çalışması gereken sistemler, acil durum daha oluşmadan devre dışı kaldı.

Fukushima’da bulunan mühendisler durumun ciddiyetini anlayıp, reaktöre deniz suyu basmak istediler. Böylece nükleer tepkimeyi durdurmak başka bir deyişle santralin fişini çekmek istediler. Ancak santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi TEPCO’nun merkezinde bulunan yetkililer bu fikre karşı çıktı. Çünkü santrala tuzlu su basılması reaktörlerin bir daha kullanılamaz hale gelmesine neden olacaktı. Durumun önemini anlayamayan şirket yöneticileri milyarlarca dolarlık zarar anlamına gelecek bu kararı almayınca, reaktörde daha sonra meydana gelen patlamaların da etkisiyle radyasyon sızıntısı yaşandı. 300 bin kişi bölgeden tahliye edildi.

NÜKLEER ENERJİDE İLK GÜVENLİK SINAVI: TEKNOLOJİ

Rosner’ın sunumunda, nükleer santrallerden güvenli elektrik enerji elde edilmesi için gereken ilk birleşen doğru teknolojinin kullanılmasının önemi. Santrallerin yapısının, dizaynının ve ekipmanların kusursuz olması kritik bir önem taşıyor.

NÜKLEER ENERJİDE İKİNCİ GÜVENLİK SINAVI: ORGANİZASYON

Seçilen teknoloji yanında, bu ekipmanları kullanacak personelin eğitilmesi güvenlik için hayati önem taşıyor. Personelin yüksek derecede teknolojik bilgiye sahip olması gerekiyor. Fukushima’nın da gösterdiği üzere santralde çalışanların, kritik kararlarda müdahale yetkisi verilmesi de şart.

Denklemin bir ucunda ise bağımsız denetim yer alıyor. Santralde güvenliğin sağlanması için düzenli bakımların yapıldığının denetimi, acil durum tatbikatlarının yapılması sorunsuz süreçlerin anahtarı.

DONANMALARIN NÜKLEER FİLOLARI

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/nukleer_gemi.jpg">

Nükleer uzmanlar, teknoloji ve organizasyon konusunda yeterli önlemler alındığında pürüzsüz sonuçlar alınabileceğinin canlı örneği olarak ABD, Fransa ve Rusya’nın nükleer enerji kullanan donanmalarını gösteriyorlar. Yüzlerce denizaltı ve onlarca uçak gemisinde bugüne kadar ciddi bir vaka yaşanmamasını teknoloji ve organizasyon düzenlemesinin doğru yapıldığında güvenli elektrik üretilebileceğinin delili olarak gösteriliyor.

TÜRKİYE’DE NÜKLEER SÜREÇ

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Akkuyu_santral.png">

Akkuyu’da yapılacak olan Rus nükleer santrali konusunda son yetki Türkiye’de olacak. Bu santralleri denetleme yetkisine sahip olacak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu TAEK, lisansları da verecek.

<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/akkuyu2.jpg" align="right">Tamamı Rus sermayesi ve 20 milyar dolar proje bedeliyle kurulacak olan santralden üretilecek enerjinin belli bir kısmını TETAŞ almayı taahhüt edecek.


BİZE DÜŞEN GÖREV

Nükleer enerjinin en çok etkileyeceği bizler olaraksa konu hakkında bilgi edinme, güvenli bir şekilde bu enerjiyi kullandığımızdan emin olmak gerekiyor. Çünkü tarihte yaşanan kazalar, yaşanacak bir felaketin boyutlarının ne kadar büyük olabileceği hakkında korkutucu birer hatırlatma oluyorlar.


##$HABER_941053$##


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.046 Değişim: -0,37% Hacim : 109.105 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.037 30.04.2024 Yüksek 10.133
Açılış: 10.082
32,4134 Değişim: 0,10%
Düşük 32,3153 01.05.2024 Yüksek 32,4255
Açılış: 32,3795
34,5632 Değişim: -0,07%
Düşük 34,4904 01.05.2024 Yüksek 34,6745
Açılış: 34,5871
2.385,51 Değişim: 0,22%
Düşük 2.373,47 01.05.2024 Yüksek 2.389,53
Açılış: 2.380,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.