Finans piyasaları canlı

24.02.2019 - 11:29 | Son Güncelleme :
Finans piyasaları canlı | Piyasa Haberleri

Para ve sermaye piyasalarında dengelenme süreci devam ediyor. Reel sektöre ilişkin veriler olumsuz gelse de, borsada çıkış trendi korunuyor. Döviz kurlarında ise yatay seyir hakim. Borsada çıkışın devamı için 106.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

Borsada ve döviz kurlarında belli bir bantta yatay hareket devam ediyor. Gündemde çok belirgin bir değişiklik olmayınca piyasalara da bu şekilde yansıyor. TCMB’nin zorunlu karşılıklarda indirime gitmesi, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları, S&P’den Türk bankacılık sektörüne yönelik açıklamalar ve buna karşı tepkiler, ABD-Çin ticari görüşmeleri, Türkiye ve küresel ekonomiye ilişkin ekonomik veriler, dış borsalar öne çıkan gündem konuları. TCMB’nin zorunlu karşılıklarda indirime gitmesi bankalarda daha fazla likidite bırakarak kredi imkânlarına ve faiz düşüşüne yardımcı olmak açısından olumlu bir adım. Ancak uyguladığı parasal sıkılaştırma politikasına bir halel getirip getirmediği konusunda da tartışmaya neden oldu. Fed toplantı tutanaklarında faiz artırımı için ‘sabır’ konusu tekrar vurgulandı. Ayrıca 2019 yılında bir faiz artışı kapısının açık tutulması ve ABD ekonomisinde güçlü konumunun sürdüğü gibi ifadeler net bir görüşün ağırlık kazanmadığını gösteriyor. Fed tutanakları bu yönüyle biraz da ‘şahin’ bulundu.

Haberin Devamı

JCR AÇIKLAMASI

Kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P’nin, hem Türk bankacılık sektöründe sorunlu kredilerin toplam kredilere oranının çift haneye ulaşabileceğinden hem de ekonominin geneli için sert iniş senaryolarından söz etmesi Türkiye Bankalar Birliği ve yine bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Japon JCR’den tepki gördü. JCR kaynaklı açıklamada, “Reel sektörün vadesi gelen yükümlülüklerini karşılamış olmaları, bankacılık sektörünün varlık kalitesinin daha fazla bozulmasını sınırlamaktadır. Reel sektör ve bankalar açısından orta vadeli boyutta finansal piyasaların stresi düşmüş, ülke genelinde IMF gibi kuruluşlardan toplu ve acil fonlanma gereği ve ihtiyacı azalmıştır” denildi. Türkiye ekonomisindeki veri akışlarına bakıldığında özellikle reel sektöre ilişkin verilerde ise zayıf görünüm sürüyor.

Haberin Devamı

Ocak ayında konut satışlarında yüzde 24.8, beyaz eşya satışlarında yıllık bazda yüzde 13’lük düşüş görüldü. Tüketici güven endeksi ise 57.8 seviyesine geriledi. Bankacılık kredilerinde düşüş eğilimi sürerken takipteki krediler (sorunlu krediler) yükseliyor. TÜSİAD, 2019 büyüme hedefini yüzde 1’e çekerken, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, “Reel sektörün finansman sorunu çözülmezse sorun bankacılık ve finans sektörüne sıçrar, derin sorunlar böyle çıkar” uyarısında bulundu.

TEMKİNLİ İYİMSERLİK

Kur ve faiz düşüşüyle mali sektörde bir dengelenme görülse de bu reel sektöre henüz yansımadı. ABD’yi hariç tutarsak Euro ve Çin ekonomilerinde boyutları farklı olsa da reel ekonomilerde zayıflama eğiliminden söz etmek mümkün. ABD-Çin görüşmelerinden henüz net bir sonuç çıkmış değil. Bu açıdan mart ayında yapılması beklenen başkanlar toplantısı yakından izlenecek. Özetle, iç ve dış finans piyasaları daha olumlu görülürken reel ekonomilerde sıkıntılı süreç devam ediyor. Finans piyasalarında ‘fiyatlar önden gider’ veya ‘beklentiler alınır, gerçekler satılır’ sözlerini hatırlatmak yararlı olacak. Dileriz ki bu sözler her koşulda doğru olsun ve son fiyatlamaların içinde ekonomilerdeki toparlanma beklentileri de olsun. Yabancı yatırımcılar Borsaistanbul’da 15 Şubat haftasında hisse senetlerinde 63 milyon dolar, tahvil bonoda 102 milyon dolar satışta görüldüler. Ocak ayındaki yüksek tutarlı girişleri dikkate aldığımızda bu aşamada ciddi bir pozisyon değişikliğinden söz etmek zor. Hisse senetlerinde yabancı takas saklama oranı hafif düşüşle yüzde 66’nın altına gerilemiş durumda. Piyasalarda temkinli iyimserlik korunuyor.

BORSA DESTEKLERİNDE TUTUNUYOR

BORSADA kâr satışlarına rağmen çıkış hareketi sürüyor. Geri çekilmeler ‘düzeltme’ boyutunda kalırken geçen hafta verdiğimiz 100.600 seviyesinin üzerinde tepki alımları görülürken direnç noktaları 104.000 ve 106.000 seviyelerinde. Çıkışın devamı için daha önemli görülen 106.000 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu durumda çıkış formasyonlarından ‘bayrak’ formasyonundan söz etmek mümkün olabilecek. Sonraki dirençler 107.500 ve 110.000 seviyelerinde. Destekler ise 100.600-100.000 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde endeksteki çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Aksi takdirde düşüşler ‘düzeltme’ boyutunda çıkıp derinlik kazanabilir. Bu durumda 97.000-95.000 sonraki destek seviyeleri. 106.000 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.

Haberin Devamı

DOLAR/TL’DE TEPKİ ÇIKIŞI ZAYIF

Dolar/TL kurunda görülen tepki yükselişi henüz güç kazanmış değil. İlk dirençler 5.36-5.40 ve 5.54 seviyelerinde. Tepki çıkışının güç kazanması ve yatay hareketin tamamlanması açısından 5.54 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. İlk destek ise 5.30 seviyesinde. Sonraki destekler 5.16-5.14 olarak görülüyor. Bu seviyelerin üzerinde çıkış formasyonlarından ‘çift dip’ olasılığı korunacak. Tepki yükselişine rağmen verilen yatay hareket korunabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3317 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1179 Değişim: -0,01%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.309,42 Değişim: 1,40%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.