Başçı'nın sunumundan öne çıkanlar

12.03.2015 - 09:55 | Son Güncelleme :
Başçı'nın sunumundan öne çıkanlar | Piyasa Haberleri

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Vatanı satmak yüksek faizle olur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hem faiz düşürmenin hem de yatırımı, istihdamı artırmanın formülünü verdi. Başçı, Merkez Bankası'nı Avrupa ve Amerika ile karşılaştırıp faiz, enflasyon, yatırım konusunda eleştiren Cumhurbaşkanı’na 4 grafikle yanıt verdi

İki saat süren toplantıda Başçı, 130 sayfalık bir sunum yaptı. Sunumda enflasyon, Hazine faizindeki gelişmeler grafikle anlatıldı. Ardından risk primi yüksek olan Arjantin, Rusya, Yunanistan’daki enflasyon ve faiz oranları gösterildi.

hurriyet.com.tr'den Aysel Alp'in haberine göre; hemen ardından da cari açık veren gelişmekte olan ülkelerdeki piyasa faizi ile Merkez bankalarının politika faizi ve bunun belirleyicileri ortaya kondu. 

Haberin Devamı

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$
 
Brezilya, Türkiye, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika’nın yer aldığı bu grupta Türkiye’nin Brezilya’nın ardından piyasa faizi en yüksek ikinci ülke olduğu gösterildi. 
 
Piyasa faizinin 12.75; politika faizinin 12.25 olduğu Brezilya’da bunun yüksek enflasyon (yüzde 7.7) ve yüksek bütçe açığından kaynaklandığı belirtildi. Cari açığının GSYİH’ye oranının ise yüzde 3.9 olduğu anımsatıldı. 
 
YÜKSEK FAİZ YÜKSEK ENFLASYONUN SONUCU
 
İkinci sıradaki Türkiye’de ise yüzde 8.2’lik piyasa faizine karşın politika faizinin yüzde 7.5 olduğu gösterilirken;  bunun belirleyicisinin yüzde 7.5’lik yüksek enflasyon olduğuna dikkat çekildi. Böylece Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yüksek enflasyon yüksek faizin sonucudur’ tezine karşın sunumunun 19.sayfasında yer alan bu grafikle ‘yüksek faiz, yüksek enflasyonun sonucu’ demiş oldu. 

AMERİKA VE AVRUPA’DA FAİZ NEDEN DÜŞÜK?
 
Başçı, konuşmalarında faiz düşürmek için küresel ortamın çok uygun olduğunu vurgulayan ve buna örnek olarak da Amerika ve Avrupa’yı gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yine bir grafikle yanıt verdi. Gelişmekte olan ülkelerde enflasyon ve faiz oranları ilişkisinin yeraldığı grafikte, Amerika’da negatif enflasyon nedeniyle piyasa faizinin 2.1; politika faizinin de 0.25 olduğu gösterildi. Avro Bölgesinde de yine negatif enflasyon olması nedeniyle hem politika hem de piyasa faizinin 0 noktasında yer aldığı belirtildi.

Haberin Devamı

FORMÜLÜ VERDİ: GÜVEN ARTIRICI ADIMLAR
 
Başkan Başçı, bu vurguların ardından son dönemde tüm konuşmalarında merkez bankası’nın faiz indirmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan’a, formülü ‘Piyasa Faizlerini Düşürmenin Yolu’ başlığı altında verdi: 
 
1- İstikrar ve güven artırıcı adımlar.
2- Mali disiplin (kamu borç yükünün hafifletilmesi)
3- Fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu. 
4- Bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir. 

Başkan Başçı, yine yüksek faiz nedeniyle yatırımın durduğu eleştirileri yönelten Cumhurbaşkanına, yatırım kararında tek etkenin faiz olmadığını, faiz dışında da ‘belirleyiciler’ olduğunu anlattı. 
 
Bunları ise sunumunun 29 ve 30.sayfalarında gösterdi. Başçı faiz düşüşü formülünde olduğu gibi ‘güven ve istikrarı’ ilk sıraya koydu. Belirsizliklerin yatırım kararlarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Yatırımların faiz dışındaki belirleyicileri olarak ise “Yapısal reformlar tasarrufları, geleceğe ilişkin güveni ve istikrarı daha da artıracaktır. Bu yolla yatırım eğiliminde ilave bir artış sağlanabilecektir” dedi. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.