KAP ***STP*** STRATEJİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları
***STP*** STRATEJİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları )
Türkçe
Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları
Yapılan Açıklama Güncelleme mi?
Hayır (No)
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi
.
Bildirim İçeriği
Açıklamalar
Fonun maruz kalabileceği risklerin ölçümünde kullanılan yöntemler şunlardır:
Fonun yatırım stratejisi ile yatırım yapılan varlıkların yapısına ve risk düzeyine uygun bir risk yönetim sistemi oluşturulmuştur.
Piyasa Riski: Fonun taşıdığı piyasa riskinin ölçümü için fonun Riske Maruz Değeri (RMD) hesaplanacaktır. RMD yaklaşımı fon portföyü içerisinde yer alan tüm varlıkların her biri için ve toplamda tüm portföy için belirli bir süre içerisinde ve belirli bir güven aralığında ortaya çıkabilecek en yüksek zarara ilişkin istatistiki tahminler üreten bir yöntemdir. RMD yöntemiyle yapılan hesaplamalarda portföydeki her bir varlığın getiri değişkenliği, varlıklar arası korelasyonlar, kullanılan kaldıraç seviyesi gibi portföyün muhtemel zarar tutarına etki edebilecek değişkenler dikkate alınmaktadır.
RMD ölçümlerinin yapılmasında temel olarak tarihsel simülasyon yöntemi kullanılacaktır. Ancak portföy içerisindeki varlıklara uygulanabilir olması ve istatistiki olarak tarihsel simülasyon yönteminden daha güvenilir sonuçlar üretmesi durumunda alternatif RMD yöntemlerinin de kullanılabilmesi mümkündür. Ölçümlerin yapılmasında %99 güven aralığında, 1 iş günü elde tutma süresi ve en az 250 iş günü gözlem süresi kullanılacaktır. Fon'un RMD hesaplamaları Risk Yönetim Birimi tarafından yapılacaktır.
İhraççı Riski: Fonda şirketlerin ihraç ettikleri borçlanma araçlarına yatırım yapılabildiğinden kredi riski doğmaktadır. Kredi riskinin ölçümünde ihracı gerçekleştirilen şirketler hakkında yeterli derecede mali analiz ve araştırma yapıldıktan sonra firmalar, uygulamada nicel ve nitel kriterlerden oluşan etkin bir derecelendirme sisteminden geçirilmektedir. Borçlanma araçlarını ihraç edecek firmalar için nicel kiterler, firmanın karlılığı, borçluluk oranı, özsermaye büyüklüğü, sektöründeki pazar payı gibi ölçülebilir değerlerden oluşurken nitel kriterler, firmanın kurumsal yönetimi ile ilgili bağımsızlık, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve profesyonel yönetim gibi ölçülebilir olmayan değerlerden oluşmaktadır. İlgili şirketlere yatırım komitesinin onayıyla belirlenen limitler dahilinde yatırım yapılabilir.
Karşı Taraf Riski: Borsa dışında taraf olunan türev araç, forward ve swap sözleşmeleri nedeniyle maruz kalınan karşı taraf riski, piyasaya göre ayarlama (mark to market) yöntemi ile hesaplanan toplamın fon toplam değerine oranlanması ile elde edilir. Karşı taraf riski yatırım fonunun toplam değerinin %10'unu aşamaz. Bu oran gerekli görüldüğü durumlarda Yönetim Kurulu kararıyla %100'e kadar yükseltilebilir.
Likidite Riski: Portföyde yer alan kıymetlerin geçmiş işlem hacimleri dikkate alınarak, portföy içindeki likit olmayan pozisyonlar ve bu pozisyonların fon toplam değerine oranı tespit edilir. Bu tutarlar üzerinden fon portföyünün ne kadar sürede likidite edilebileceği belirlenir.
Operasyonel Risk: Şirket faaliyetleri içerisinde operasyonel risk unsuru yaratmış ve yaratması beklenen tüm konular başlıklar halinde listelenir. Bu listede operasyonel risklerin olma ihtimali ve riskin gerçekleşmesi durumunda etkileri de yer alır. Ayrıca riskin meydana gelmemesi için alınması gereken tedbirler de belirtilir. Söz konusu liste, Şirket çalışanlarına duyurulur ve yeni durumlara karşı devamlı güncellenir. Ayrıca operasyonel risk kapsamında, Şirket giderlerine yansıyan hatalı işlemlere ait veri tabanı da tutulmaktadır.
Fonun yasal ve mevzuat riskine konu olmaması bakımından yatırım kısıtlarının ilgili mevzuat, tebliğler, sözleşmeler, Yönetim Kurulu, Yatırım Komitesi ve Risk Komitesi kararlarına, Yatırım Karar Alma Süreci ve Yatırım İlkeleri prosedürüne, Risk Politikası ve ilgili dâhili mevzuata uygunluğunun kontrolü ve gözetimi İç Kontrol Birimi tarafından günlük olarak yerine getirilir. Ayrıca Fon'un kaldıraç limitine uygunluğunun kontrolü yine İç Kontrol Birimi tarafından günlük olarak yerine getirilerek kaldıraç seviyesine ve limitlere uyum haftalık bazda raporlanır.
http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1159966
BIST
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN