KAP ***GRP*** FONERİA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Fon Sürekli Bilgilendirme Formu

20.03.2024 - 16:56
KAP ***GRP*** FONERİA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Fon Sürekli Bilgilendirme Formu

***GRP*** FONERİA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Fon Sürekli Bilgilendirme Formu )

Fona İlişkin Bilgiler
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri Alım Satım Yerleri Alınabilecek Asgari Pay Adedi Nemalandırma Esasları Diğer Önemli Bilgiler
Yatırımcıların BIST Pay Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 15:00'a kadar verdikleri katılma payı alım talimatları talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Pay Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 15:00'dan sonra iletilen talimatlar ise, ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen hesaplamada bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Pay Piyasası'nın kapalı olduğu günlerde iletilen talimatlar, izleyen ilk işgünü yapılacak ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilir. Katılma paylarının alım ve satımı yalnızca Kurucu tarafından yapılacaktır. 1 Alım talimatının karşılığında tahsil edilen tutar, para piyasası fonlarında veya ters repoda nemalandırılır ve bu izahnamede belirlenen esaslar çerçevesinde katılma payı alımında kullanılır. Alım talimatının verilmesi sırasında, talep edilen katılma payı bedelinin Kurucu tarafından tahsil edilmesi esastır. Alım talimatları pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Kurucu, talimatın pay sayısı olarak verilmesi halinde, alış işlemine uygulanacak fiyatın kesin olarak bilinmemesi nedeniyle, katılma payı bedellerini en son ilan edilen satış fiyatına %20 ilave marj uygulayarak tahsil edebilir. Ayrıca, katılma payı bedellerini işlem günü tahsil etmek üzere en son ilan edilen fiyata marj uygulanmak suretiyle bulunan tutara eş değer kıymeti teminat olarak kabul edebilir. Talimatın tutar olarak verilmesi halinde ise belirtilen tutar tahsil edilerek, bu tutara denk gelen pay sayısı fon fiyatı açıklandıktan sonra hesaplanır.
Yatırımcıların BIST Pay Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 15:00'a kadar verdikleri katılma payı satım talimatları talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Pay Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 15:00'dan sonra iletilen talimatlar ise, ilk fiyat hesaplanmasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen hesaplamada bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Pay Piyasası'nın kapalı olduğu günlerde iletilen talimatlar izleyen ilk işgünü yapılacak ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilir. Katılma payı bedelleri iade talimatının, BIST Pay Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 15:00'a kadar verilmesi halinde, talimatın verilmesini takip eden ikinci işlem gününde, iade talimatının BİST Pay Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 15:00'dan sonra verilmesi halinde ise, talimatın verilmesini takip eden üçüncü işlem gününde yatırımcılara ödenir.
Kurucu, her yılın 6. ayının son değerleme günü ve her yılın son değerleme günü ilgili yatırımcının fon katılma paylarını elde tutma süresi boyunca (veya en yakın yılsonundan itibaren) hesaplanacak aşağıda yer verilen eşik değerin (performans ölçütü) getirisi ile gerçekleşen pay getirisi arasındaki fark üzerinden %20 (yüzdeyirmi) performans ücretini hesaplar. Hesaplamalarda, "FİFO- İlk Giren İlk Çıkar" yöntemi izlenir. Performans ücreti ancak bu maddede tanımlanan ve her bir yatırımcının her bir yatırımı için ayrı ayrı tespit edilen yüksek iz değerin (high watermark) oluştuğu değerleme günüyle performans ücreti hesaplamasının yapılacağı değerleme günü arasındaki dönemde pay getirisi pozitif olduğu ve aynı dönemdeki eşik değerin getiri oranını aştığı takdirde, yine o dönemdeki pay getirisinin eşik değerin getiri oranını aşan kısmının %20'si tutarında tahsil edilir. Performans ücreti uygulamasına ilişkin diğer detaylar "Diğer Hususlar"da yer almaktadır.
Fon'da oluşan kar, Fon'un bilgilendirme dokümanlarında belirtilen esaslara göre tespit edilen katılma payının birim pay değerine yansır. Katılma payı sahipleri, paylarını Fon'a geri sattıklarında, ellerinde tuttukları süre için Fon'da oluşan kardan paylarını almış olurlar. Hesap dönemi sonunda ayrıca temettü dağıtımı söz konusu değildir.

Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi Risk Değeri
Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Fon'un yatırım stratejisi: Fon, portföy yöneticisinin yerel ve global piyasalardaki trendleri yakından takip ederek, makroekonomik faktörlerin analizi ve piyasa öngörüsü doğrultusunda seçeceği bir veya birden fazla temaya dayalı yerli/yabancı ortaklık paylarına, borsa yatırım fonlarına ve diğer sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak, orta ve uzun vadede TL bazında yüksek getiri sağlamayı amaçlamaktadır. Ana strateji, belirlenen temalara portföy zamanlamasını efektif olarak kullanarak orta-uzun vadeli yatırım yapılması yönündedir. Fon, portföy dağılımının değişen piyasa koşullarına göre dinamik olarak değiştirilmesi suretiyle sermaye kazancı elde etmeyi hedeflemektedir. Bu strateji doğrultusunda Fon portföyüne Yatırım Fonları Tebliği'nin 4. maddesi 2. fıkrasında belirtilen, Türkiye'de kurulan ihraççılara ait paylar, özel sektör ve kamu borçlanma araçları, eurobond, vadeli mevduat, katılma hesabı, mevduat sertifikaları, ipoteğe dayalı/ipotek teminatlı menkul kıymetler, gelir ortaklığı senetleri, gelire endeksli senetleri, TCMB, Hazine ve ipotek finansman kuruluşları tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları, altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı olarak ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları, kıymetli madenler ödünç sertifikası, fon katılma payları, borsa yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul yatırım ortaklığı payları, menkul kıymet yatırım ortaklığı payları, repo, ters repo işlemleri, kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, varantlar, Takasbank para piyasası ve yurtiçi organize para piyasası işlemleri ile Kurulca uygun görülen diğer yatırım araçlarına yatırım yapılabilir
Ayrıca fon portföyüne yapılandırılmış yatırım araçları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler ve krediye bağlı menkul kıymetler (Credit Link Notes-CLN) dahil edilebilir. Fon ayrıca Krediye Dayalı Swap Sözleşmesi (CDS) sözleşmelerinde uzun veya kısa pozisyon alabilir. Ek olarak, borsa dışı kamu ve özel sektör dış borçlanma araçları dahil edilebilir. Bununla birlikte, fon yabancı ülkelerde ihraç edilen kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına, ortaklık paylarına, depo sertifikalarına (ADR/GDR), kira sertifikalarına, yatırım fonlarına (serbest fonlar dahil), borsa yatırım fonlarına, gayrimenkul yatırım fonlarına, girişim sermayesi yatırım fonlarına, gayrimenkul yatırım ortaklığı paylarına, menkul kıymet yatırım ortaklığı fonlarına, altın ve diğer kıymetli madenlere ve bunlara dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilir
Fon, Tebliğin 25. maddesi uyarınca, Tebliğin 17 ila 24. maddelerinde yer alan portföy ve işlem sınırlamalarına tabi değildir. Fon, tüm para birimleri cinsinden olan yerli ve/veya yabancı her türlü yatırım aracına yatırım yapabilecektir. Fon portföyüne dahil edilen yabancı ihraççıların para ve sermaye piyasası araçlarının (Türkiye'de kurulan ve unvanın da "Yabancı" ibaresi geçen yatırım fonları da dahil) değeri fon toplam değerinin %80'i ve fazlası olamaz. Ayrıca, fon portföyüne dahil edilen yerli ve yabancı ihraççıların döviz cinsinden ihraç edilmiş para ve sermaye piyasası araçları (Türkiye'de kurulan ve unvanında ‘'Döviz'' ibaresi geçen yatırım fonları da dahil) fon toplam değerinin devamlı olarak %80'i ve fazlası olamaz. Fon, döviz cinsi veya dövize dayalı sermaye piyasası araçlarına yapılacak yatırımlar sebebiyle kur riski içerebilir. Yönetici tarafından, Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemler için belirlenmiş asgari ve azami sınırlama getirilmemiş olup, Tebliğ'in 4. madde 2. fıkrasında yer alan tüm enstrümanlara yatırım yapabilecektir.
Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde yurt içi ve yurtdışında işlem gören ortaklık payı, borçlanma araçları, döviz/kur, emtia, kıymetli madenler, faiz, finansal endeksler ve fon portföyüne alınabilecek diğer varlıklara dayalı türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi), varant ve sertifikaları, ileri valörlü tahvil/bono ve altın alım işlemleri, yapılandırılmış yatırım araçları, saklı türev araç, forward ve swap işlemleri dahil edilebilir. Kaldıraç yaratan işlemlerin pozisyonlarının hesaplanmasında, Rehber'in "Serbest Fonlara İlişkin Esaslar" çerçevesinde "Kaldıraç Yaratan İşlemlere İlişkin Esaslar" başlığında yer alan sınırlamalara uyulur.
Portföye borsa dışından türev araç (forward, opsiyon), repo-ters repo ve swap sözleşmeleri dahil edilebilir. Borsa dışı sözleşmeler fonun yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilir. Sözleşmelerin karşı taraflarının yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olması, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması ve adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur. Ayrıca, borsa dışından türev araç (forward, opsiyon), repo-ters repo ve swap sözleşmesi karşı tarafının denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum v.b.) olması ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur.
Fon hesabına kredi alınması mümkündür.
Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarını tanıtıcı genel bilgiler: Fon portföyüne, yabancı ülkelerde gerek kamu gerekse de özel sektör tarafından ihraç edilen ve bu ülkelerde işlem gören borçlanma araçlarına, ortaklık paylarına, depo sertifikalarına, kira sertifikalarına, yatırım fonu katılma paylarına (serbest fonlar dahil) ve borsa yatırım fonu katılma paylarına, gayrimenkul yatırım ortaklığı fonlarına, menkul kıymet yatırım ortaklığı fonlarına, altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına yer verilebilir. Portföye dahil edilecek depo sertifikaları Amerikan Depo Sertifikaları (American Depository Receipt-ADR) ve Global Depo Sertifikaları (Global Depository Receipt-GDR)'dır. Portföye yalnızca Dünya Bankası (The World Bank) üyesi ülkelerde kurulu yabancı fonlar dahil edilebilecek olup, diğer yabancı yatırım araçları ile ilgili herhangi bir ülke sınırlaması bulunmamaktadır. Yurtdışında ihraç edilen borçlanma araçlarının ve kira sertifikalarının, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması, fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilecek nitelikte likiditasyona sahip olması şartlarıyla, yurtdışında borsa dışından fon portföyüne dahil edilmesi mümkündür. Fon portföyüne sadece derecelendirmeye tabi tutulmuş yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları alınabilir. İlgili aracın derecesini belirleyen belgeler yönetici nezdinde bulundurulur.
Portföye yalnızca Dünya Bankası (The World Bank) üyesi ülkelerde kurulu yabancı fonların katılma payları dahil edilebilir.
Fon portföyüne yurtiçinde ve yurtdışında ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçları fonun yatırım stratejisine ve risk yapısına uygun olması, borsada işlem görmesi, ihraççısının ve/veya varsa yatırım aracının, yatırım yapılabilir seviyede derecelendirme notuna sahip olması ve derecelendirme notunu içeren belgelerin Yönetici nezdinde bulundurulması ve yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması koşuluyla dahil edilebilir. Türkiye'de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçları için borsada işlem görme şartı aranmaz. Bununla birlikte ihraç belgesinin Kurulca onaylanmış olması, fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir nitelikte likiditasyona sahip olması zorunludur.

Diğer Hususlar
Açıklama Fon Portföyünün Saklanması Ve Fon Malvarlığının Ayrılığı
Fon portföyünde yer alan ve saklamaya konu olabilecek varlıklar Kurul'un portföy saklama hizmetine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Portföy Saklayıcısı nezdinde saklanır.
Fon'un malvarlığı Kurucu'nun ve Portföy Saklayıcısı'nın malvarlığından ayrıdır. Fon'un malvarlığı, Fon hesabına olması şartıyla kredi almak, türev araç işlemleri veya Fon adına taraf olunan benzer nitelikteki işlemlerde bulunmak haricinde teminat gösterilemez ve rehnedilemez. Fon malvarlığı Kurucu'nun ve Portföy Saklayıcısı'nın yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi başka bir amaçla tasarruf edilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dahil edilemez.
Performans Ücreti:
Kurucu, yönetim ücretinin yanı sıra aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi halinde fon katılımcılarından farklı dönemlerde yaptıkları her bir yatırım için ayrı ayrı hesaplanmak kaydıyla, "Performans Ücreti" tahsil eder. Performans ücreti tahsil edilmesi için dönemsel fon getirisinin pozitif olması ve fon getirisinin aynı dönemdeki "Eşik Değer" getirisini aşması gerekmektedir. "Performans Dönemi" sonundaki Fon Pay Değer'inin, aşağıda anlatıldığı şekilde bulunacak "Yüksek İz" değerini aşması halinde pay getirisi oluşur.
Kurucu, her yılın 6. ayının son değerleme günü ve her yılın son değerleme günü ilgili yatırımcının fon katılma paylarını elde tutma süresi boyunca (veya en yakın yılsonundan itibaren) hesaplanacak aşağıda yer verilen eşik değerin (performans ölçütü) getirisi ile gerçekleşen pay getirisi arasındaki fark üzerinden %20 (yüzdeyirmi) performans ücretini hesaplar. Hesaplamalarda, "FİFO- İlk Giren İlk Çıkar" yöntemi izlenir.
Performans ücreti ancak bu maddede tanımlanan ve her bir yatırımcının her bir yatırımı için ayrı ayrı tespit edilen yüksek iz değerin (high watermark) oluştuğu değerleme günüyle performans ücreti hesaplamasının yapılacağı değerleme günü arasındaki dönemde pay getirisi pozitif olduğu ve aynı dönemdeki eşik değerin getiri oranını aştığı takdirde, yine o dönemdeki pay getirisinin eşik değerin getiri oranını aşan kısmının %20'si tutarında tahsil edilir.
Her bir yatırımcının her bir yatırımı için "yüksek iz değeri"nin oluştuğu değerleme günü, yatırımcıdan performans ücretinin hesaplandığı 6. ayın son değerleme günü ve yılın son değerleme günü veya performans ücreti tahsilatı hiç yapılmadıysa yatırımcının Fon'a giriş yaptığı gün olarak tanımlanır. Her durumda fon pay değeri yüksek iz değerini aşmadığı sürece yatırımcılardan performans ücreti tahsil edilemez.
Herhangi bir dönemde performans, %100 BIST-KYD 1 Aylık Mevduat TL Endeksi + 100 baz puan değişim oranından daha düşük olur ise performans ücreti tahsil edilmez.
Fon'a giriş yaptığı takvim yılı içinde Fon'dan çıkış yapmak isteyen yatırımcılardan, giriş tarihindeki fon birim fiyatı ile çıkış yaptığı fon birim fiyatı arasındaki farktan %100 BIST-KYD 1 Aylık Mevduat TL Endeksi + 100 baz puandeğişim oranı getirisi değişimi arındırıldıktan sonra kalan kısımdan, yukarıda belirtildiği şekilde yüksek iz değerin aşılması şartıyla, %20 (yüzdeyirmi) oranında performans ücreti hesaplanır ve tahsil edilir.
Performans ücreti katılma payı sahipleri tarafından karşılanır. Performans ücreti, her 6. Ay sonu ve her takvim yılı sonunda (son değerleme gününü takip eden 5 (beş) iş günü içerisinde) katılma payı sahiplerinin Fon'dan ayrılmasını beklemeksizin bu maddede izah edilen yönteme uygun olarak, ilave bir talep veya emir beklenmeksizin, son değerleme fiyatı kullanılarak, fon katılma paylarının Fon'a iade edilmesi suretiyle katılımcılardan tahsil edilir. Bu durumda ihbar süresi koşulu aranmayacaktır.
"Performans Gözden Geçirme" tarihi 6. ve 12. ayın son değerleme günüdür. Performans prim hesaplaması "Performans Gözden Geçirme" tarihlerinde ve satış gerçekleştiğinde yapılır.
Fon'un Sona Ermesi ve Fon Varlığının Tasfiyesi
Fon, Tebliğ'in 28. maddesi, 29. maddesi ve Rehber'in 11. maddesi hükümleri çerçevesinde sona erer ve tasfiye edilir.





http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1260623


BIST
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.