KAP ***DRPHN* *ZRY*** ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.( Özel Durum Açıklaması (Genel)

17.03.2023 - 18:21
KAP ***DRPHN* *ZRY*** ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.( Özel Durum Açıklaması (Genel)

***DRPHN******ZRY*** ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.( Özel Durum Açıklaması (Genel) )

İlgili Şirketler [DRPHN]
İlgili Fonlar []
Türkçe
Özel Durum Açıklaması (Genel)

Yapılan Açıklama Güncelleme mi?
Hayır (No)
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi
-
Yapılan Açıklama Ertelenmiş Bir Açıklama mı?
Hayır (No)
Bildirim İçeriği

Açıklamalar

                 Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası bünyesindeki Emtia Pazarı'nda "ALTIN.S1" koduyla işlem gören ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 25.08.2022 ve 12.01.2023 tarihlerinde onaylanan altına dayalı Darphane Sertifikalarının halka arzına ilişkin izahname setindeki Sermaye Piyasası Aracı Notu'nun 4.1.11/d maddesine göre sahip oldukları Darphane Sertifikalarını fiziki altına dönüştürmek isteyen yatırımcılar için fiziki dönüşüm taleplerinin iletilme süreci 21.03.2023 tarihinde başlayacaktır.
Fiziki dönüşüm sürecine ilişkin detaylı bilgi Onaylı İzahname (Sermaye Piyasası Aracı Notu) madde 4.1.13'de yer almaktadır. Bu kapsamda fiziki dönüşüm talebinde bulunmak isteyen yatırımcıların tabi olacağı aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir.
 
–        
Yatırımcılar fiziki dönüşüm taleplerini sahip oldukları altın sertifikalarının saklamada olduğu aracı kurumlara iletecektir.
–        Yatırımcıdan alınacak talepler adet olarak alınacak ve aracı kurumlar tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)'na sistem üzerinden adet olarak iletilecektir.
–        1 (bir) adet Darphane Sertifikası 0,995 saflıkta 0,01 gr. altına tekabül etmektedir.
–        Onaylı İzahname (Sermaye Piyasası Aracı Notu) madde 4.1.13'de yer aldığı üzere
a)     Her yatırımcı için hesap bazında günlük fiziki dönüşüm tutarı, minimum 50 gr. (5.000 adet sertifika)'dır.
b)     Her yatırımcı için hesap bazında 50 gr. ve 50 gr. üstündeki dönüşüm talepleri için 10 gramın (1.000 adet sertifika) katlarında olacak şekilde kabul edilecektir. (60 gr., 70 gr. vb.)
c)      Her bir yatırımcı için azami fiziki dönüşüm tutarı günlük 1.000 gr. (100.000 adet sertifika)'dir.
 
–        
Diğer bir ifade ile aracı kurumlar tarafından alınan fiziki dönüşüm talepleri günlük olarak ve yatırımcı bazında asgari 5.000 adet sertifika olmak üzere 1.000 adet ve katları şeklinde ve azami 100.000 adet sertifika olacak şekilde MKK'ya iletilebilecektir.
–        İletilen taleplerde yatırımcıların dönüşüm süreci sonrasında altınlarını "Darphane'den teslim alınacağı" ya da "adrese teslim" seçeneklerinden hangisini tercih ettiklerini açıkça belirtmeleri zorunludur.
–        Fiziki dönüşüm talebinde bulunacak yatırımcıların hesabında (portföyünde) ALTIN.S1 kodlu kıymetin stokta hazır bulunması gerekmektedir. Özetle söz konusu kıymetler, fiziki dönüşüm talebinin iletildiği günden (T) en az 2 gün önce (T-2) satın alınmış ya da sertifikaların virman yolu ile hesaba aktarılmış olmalıdır. 
–        Hesabında stok olarak Darphane Sertifikası bulunmayan yatırımcıların iletecekleri fiziki dönüşüm talepleri kabul edilmeyerek, iptal edilecektir.
–       Aracı kurumlar, yatırımcılarından kendilerine iletilen fiziki dönüşüm taleplerini aynı gün içinde en geç saat 16.00'ya kadar MKK sistemine iletebileceklerdir.  Saat 16.00'dan sonra yatırımcılardan gelebilecek talepler, aracı kurumlar tarafından ertesi gün MKK sistemine iletilebilecektir.  Bu kapsamda yatırımcılar aracı kurumlarına ilettikleri taleplerini aynı gün içerisinde aracı kurumların farklı ve daha erken saat uygulamaları olabileceğini de dikkate alarak en geç saat 16.00'ya kadar iptal edebilirler.
–        Fiziki dönüşüm taleplerinin alınması sürecinde yöntem ve saatlere ilişkin yatırımcıların hizmet aldıkları aracı kurumların farklı uygulamaları olabilir. Ayrıca yatırımcılar hizmet aldıkları aracı kurumlara fiziki dönüşüm talep komisyonu ödemek durumunda olabilirler. Yatırımcıların sertifikalarının saklamada bulunduğu aracı kurum ile irtibata geçmesi gerekmektedir. 
–        Sistem üzerinden iletilen fiziki dönüşüm talepleri aynı gün saat 16.00 sonrasında Darphane'ye iletilecek ve böylece fiziki dönüşüm süreci başlatılmış olacaktır.
–        İzahnamede yer alan şartları sağlamayan fiziki dönüşüm talepleri, MKK sistemine girilemeyecektir. 
–        Elden teslim alma yolu ile fiziki dönüşüm talep eden yatırımcılar dönüşüm talebinin, Darphane'ye iletilmesini takip eden dördüncü iş günü, fiziki altınlarını Darphane'nin Dikilitaş, Yenidoğan Sok. N55, 34349 Beşiktaş/İstanbul adresindeki genel merkezinden teslim alabileceklerdir.
–        Fiziki dönüşüm talep edilen ve Darphane'den teslim alınmak istenen fiziki altının, teslim alınabileceği tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde Darphane'nin genel merkezinden teslim alınmaması durumunda 10. iş gününü takip eden her bir gün için Darphane tarafından ilgili yatırımcıdan 50-500 gr. altın için 50 TL 500 gr. üzerindeki altın için de 75 TL saklama ücreti tahsil edilecektir.
–        Yatırımcılar, söz konusu altının ikamet adresine gönderilmesini istemesi durumunda sevkiyat maliyetlerini yüklenecek olup, altınlar Darphane tarafından fiziki dönüşüm talebinin kendisine iletilmesini takiben 4. iş gününde taşıma firmasına teslim edilecektir. 
–        Adrese teslim yolu ile fiziki dönüşüm talep eden yatırımcılara, sertifika karşılığı verilecek altınlar ilgili yatırımcının MKK sisteminde kayıtlı adresine teslim edilecektir. Bu kapsamda fiziki dönüşüm adrese teslim talebinde bulunmadan önce adres kontrolleri önemlidir. e-Devlet sistemine (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ) işlenmemiş ya da fiziki dönüşüm talebi sonrasında adres değişikliğinde bulunan yatırımcıların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Yatırım kuruluşları tarafından, talep iletilmeden adres kayıt güncelleme bildirimlerinin MKK'ya iletilip iletilmediğine ilişkin kontrollerin yapılması gerekmektedir.
–        Fiziki dönüşüm talebinde bulunan yatırımcının resmi ikametgâh adresine tesliminin talep edildiği durumlarda, dönüşüme konu altın teslim edilemezse, altının Darphane'ye geri iade edilme tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde, söz konusu altın talep eden yatırımcı tarafından Darphane'nin genel merkezinden teslim alınabilir. Altının bu süre içerisinde teslim alınmaması durumunda, 10 iş günlük süreyi takip eden her bir gün için ilgili yatırımcıdan 50 ila 500 gr. altın için 50 TL 500 gr. üzerindeki altın için 75 TL saklama ücreti tahsil edilecektir.
–        Yabancı yatırımcılar da fiziki dönüşüm talebi iletebilecektir, ancak fiziki teslim adrese teslim şeklinde olacak ise yabancı yatırımcının adresinin Türkiye'de olması koşulu aranacaktır. Söz konusu yabancı yatırımcının MKK sisteminde Türkiye'de bir adresi kayıtlı değilse, e-Devlet şifresi alıp, sistem üzerinden adres tanımlaması yapması gerekmektedir. Yatırım kuruluşları tarafından bu kayıtların MKK sistemine yansıtılması sağlanmalıdır.
–        Müşterek hesaplar için fiziki dönüşüm talebi iletilemeyecektir. Müşterek hesap sahipleri dönüşüm talebi için müşterek hesaplarındaki sertifikalarını tekil açacakları hesaba virmanladıktan sonra dönüşüm talebi iletebilecektir.
–        Üzerinde kısıt, haciz, teminat veya yatırımcı blokajında bulunan sertifikalar için dönüşüm talebi iletilemeyecektir.
–        Fiziki dönüşüm talepleri hakkındaki sorular için, Darphane'nin 0552 046 00 78 ve 0552 046 00 79 numaralı telefonları ve altinsertifikasi@darphane.gov.tr e-posta adresi aracılığı ile iletişime geçilebilir. 
Fiziki dönüşüm talepleri için yatırımcıların ve aracı kurumların onaylı izahname setini ve MKK'nın 17.11.2022 tarihli, 952 nolu Genel Mektubu ve eklerini incelemeleri gerekmektedir.
Bu açıklama metni ekte dosya olarak da yer almaktadır.
Kamuoyuna duyurulur,





http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1125980


BIST
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.