Yurda kaçak olarak sokulan hayvan ve hayvansal ürünlere el konulma yasa tasarısı sunuldu

21.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yurda Kaçak Olarak Sokulan Hayvan Ve Hayvansal Ürünlere İdari Kararla El Konulabilecek -Hastalıklı Hayvan Ve Hayvansal Ürünleri Yasak Bölge Dışına Çıkartanlar Ve Satanlara 150 Milyon Liradan 2 Milyar Liraya Kadar İdari Para Cezası Verilecek.


Yurda kaçak olarak sokulan hayvan ve hayvansal ürünlere idari kararla el konulabilmesini öngören yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı`na sunuldu. Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu`nda değişiklik öngören Tasarı`nın yasalaşması halinde, kaçak olarak yurda girdiği tespit edilen hayvan ve hayvansal maddeler, veteriner kontrolünden geçirildikten sonra satılmak üzere Maliye Bakanlığı`nın ilgili mahalli teşkilatına teslim edilecek. Hastalıklı olduğu tespit edilenler ise tazminatsız olarak imha edilecek. Yabancı bir ülkede hayvan hastalığı çıkması durumunda, bu ülkeden canlı hayvan ile hayvansal ürünlerin ithalatı, ülkeden transit geçişi, ilgili Bakanlık tarafından yasaklanacak. İthalat yasağının kapsamı, yabancı ülkedeki hayvan hastalığının seyrine göre daraltılabilecek veya genişletilebilecek. İthalat ve transit yasağının konulmasında Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi`nin hastalık bildirim bültenleri veya Türkiye`nin yabancı ülkelerdeki temsilciliklerinin hastalık bildirimleri esas alınacak. Hayvan nakliyeciliği yapanlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`na başvuracaklar. Nakil araçalarının bakanlıkça belirlenecek şartları taşımaları zorunlu olacak. Hastalıklı veya hastalık şüphesi taşıyan hayvan ve hayvansal ürünleri yasak bölgeler dışına çıkaranlar ile bunları satanlara, başkalarına devredenlere veya bunları yasak bölgelere sokanlara 150 milyon liradan 2 milyar liraya kadar para cezası verilebilecek. Hayvan park, pazar ve panayırlarından başka yerlerde canlı hayvan satanlara 250 milyon lira idari para cezası verilecek. Menşe şahadetnamesi düzenletmeden ve veteriner hekim raporu almadan hayvan hakli yapanlar ise 750 milyon lira ödeyecek. Menşei tespit edilemediği veya menşeinde bulaşıcı hastalık tespit edildiği için karantinaya alınan hayvanların karantina sonunda hastalıksız oldukları anlaşılırsa sahibine bir milyar lira para cezası verilecek. Menşe şahadetnamesi veya veteriner sağlık raporu olmayan hayvanların kesiminin yapıldığı mezbaha, kombina ve kesim yerlerinin sahipleri de 2 milyar lira idari ceza ödemek zorunda kalacaklar. Menşe şahadetnamesi veya veteriner sağlık raporu olmayan hayvan ve hayvansal maddeleri taşıyan nakil vasıtaları, üç ay süreyle trafikten men edilecekler, sahiplerine ise 500 milyon lira para cezası verilecek. Ayrıca, hayvan ve hayvansal maddeleri belirlenen şartlara uygun olmayan vasıtalarla taşıyanların araçları da bir ay trafikten men edilecek. (ÖZT-FA)





15:48 21/02/01
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.